Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ο Δ.Σ.Α. ζητάει από το Υπ. Οικονομικών να υιοθετήσει την απόφαση του ΣτΕ για την ακύρωση της ΠΟΛ.1008 του 2012 που αφορά την υποχρέωση συνυπογραφής των φορολογικών δηλώσεων από Λογιστή

Με την υπ’ αρίθμ. ΣτΕ 2445/2012 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας , ακυρώθηκε η παράγραφος 2 της υπ’ αριθμ. ΠΟΛ.1008/19.1.2011 απόφασης του Υφυπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ Β’ 136/9.2.2011), η οποία όριζε ότι «[σ]τους υπόχρεους της παραγράφου 4 του άρθρου 2 και της παραγράφου 1 του άρθρου 101 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος καθώς και σε όσους περαιώνουν τις υποθέσεις τους με βάση τις διατάξεις των άρθρων 13 έως 17 του ν. 3296/2004 (ΦΕΚ 253 Α') (αυτοέλεγχος), υφίσταται υποχρέωση υπογραφής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματός τους από λογιστή φοροτεχνικό, ανεξάρτητα από το ύψος των ακαθαρίστων εσόδων».

Συγκεκριμένα, κρίθηκε ότι η ως άνω δεύτερη παράγραφος της προσβαλλόμενης απόφασης με την οποία υπήχθησαν στην υποχρέωση (συν)υπογραφής των δηλώσεών τους από λογιστή φοροτεχνικό όλοι οι επιτηδευματίες, ανεξαρτήτως ακαθαρίστων εσόδων, οι οποίοι επιλέγουν να κάνουν χρήση των διατάξεων των άρθρων 13 έως 17 του Ν. 3296/2004 (αυτοέλεγχος), κείται εκτός της παρασχεθείσας νομοθετικής εξουσιοδότησης.

Ενόψει αυτών, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών καλεί το Υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει άμεσα σε νέα, νόμιμη ρύθμιση του εν λόγω ζητήματος, κατά τρόπο ώστε, προκειμένου να μπορεί να γίνει χρήση του αυτοελέγχου, να υπάγονται στην υποχρέωση συνυπογραφής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος από λογιστή φοροτεχνικό μόνο οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ιδιαιτέρως υψηλά ακαθάριστα έσοδα (π.χ. άνω των 150.000 ευρώ, όπως συνέβαινε μέχρι την έκδοση της κατά τα ανωτέρω ακυρωθείσας απόφασης), εξαιρουμένων σε κάθε περίπτωση των ελευθέρων επαγγελματιών με μικρά και μεσαία εισοδήματα.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description peter | Απριλίου 24, 2013 3:02 μ.μ. | Reply
Φαντάζει αστείο να το ζητούν αυτό οι δικηγόροι, οι οποίοι ως σήμερα το 90% των εργασιών τους τις επέβαλε υποχρεωτικά το κράτος ( στα θύματα-πελάτες) καθώς και την αμοιβή τους.
Κατά τα άλλα έχουν απόλυτο δίκιο.
image description Γιώργος Κουτίνας | Απριλίου 24, 2013 4:20 μ.μ. | Reply
Όντως φαίνεται παράξενο, οι Δικηγόροι να αντιτίθενται σε κάτι που υποτίθεται πως είναι προς είναι προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του συστήματος με αναβάθμισης του ρόλου του Λογιστή με παράλληλη ανάδειξη της ευθύνης του.
Άντε να μιλήσει κανείς μετά για τη χρησιμότητα της Ασφάλισης Επαγγελματικής Ευθύνης Λογιστών ή Δικηγόρων, σύμφωνα με την ισχύουσα ευρωπαϊκή - διεθνή πρακτική!
image description I-KARATZ | Απριλίου 24, 2013 6:06 μ.μ. | Reply
ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ Η ΠΟΦΕΕ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΠΟΛΛΩΝ ΠΡΟΝΟΜΟΙΑΚΩΝ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΙ <<ΦΤΩΧΟΙ>> ΠΛΕΙΝ <<ΣΟΦΟΙ>> ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ?
image description klery | Απριλίου 24, 2013 6:11 μ.μ. | Reply
να πληρωνουν λογιστη,αφου τα ξερουν ολα.......................
image description SARAKINOS | Απριλίου 24, 2013 7:08 μ.μ. | Reply
Γιατί αναρωτιέστε για τα κίνητρα των δικηγόρων , συνάδελφοι; Δεν σας συμβουλεύονται εσάς για φοροτεχνικά ζητήματα; Πραγματικά υπάρχει ανάγκη συνεργασίας με τους δικηγόρους. Είναι αμφίδρομη και αναπόφευκτη.
image description ΠΕΘΑΙΝΩ ! | Απριλίου 24, 2013 9:23 μ.μ. | Reply
ποιος τους ρώτησε τους κυρίους? τότε να ζητήσει ο Χ Λογιστικος συλλογος να μπορουν οι λογιστες να εκπροσωπούν τους πελατες τους στα δικαστήρια! Κοίτα να δεις θράσος !!!!!!!!!!!!!!
image description Nasos_Athens | Απριλίου 25, 2013 10:40 μ.μ. | Reply
Εγώ λέω ν'ανοίξει και το επάγγελμα του δικηγόρου και να γίνονται δικηγόροι απόφοιτοι λυκείου με 6ετή προϋπηρεσία ως βοηθοί δικηγόρου. Όλα κι όλα...
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο