Αποτελέσματα live αναζήτησης

Δεν θα κάνουν δήλωση τελικά οι 18άρηδες

24 Απρίλιου 2013 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Το πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή περιλαμβάνει σημαντικές διαφορές σε σχέση με όσα έχουν διαρρεύσει τις τελευταίες ημέρες καθώς αίρεται ο μέγιστος αριθμός των 48 δόσεων.

Aκόμη και για όσους χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ, η μείωση στο χαράτσι θα είναι τελικά οριζόντια κατά 15% ενώ γλιτώνουν τελικά από την υποχρεωτική υποβολή φορολογικής δήλωσης οι 18ηρες οι οποίοι θα αναγκαστούν μόνο να λάβουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τελικό κείμενο του πολυνομοσχεδίου το οποίο είναι γεμάτο από προαπαιτούμενα που έθεσε η τρόικα προκειμένου να απελευθερώσει τις δόσεις του δανειακού προγράμματος της χώρας περιλαμβάνονται τα εξής:

-καταργείται παλαιότερη διάταξη με την οποία αναγκάζονταν να υποβάλλουν φορολογική δήλωση όλοι οι φορολογούμενοι ηλικίας άνω των 18 ετών. Κρίθηκε ότι η υποχρέωση αυτή θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα έλυνε καθώς θα προκαλούσε πρόσθετη γραφειοκρατία χωρίς ουσιαστικά όφελος στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Τελικά το μόνο που θα πρέπει να κάνουν όσοι συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους θα είναι να προμηθευτούν ΑΦΜ.

Το ΑΦM αυτό θα το δηλώνουν και οι γονείς τους στη δική τους φορολογική δήλωση εφόσον εμφανίζουν φορολογούμενο άνω των 18 ετών ως προστατευόμενο μέλος τους.

-στη νέα έκτακτη ρύθμιση για όσους έχουν οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων ακόμη και για όσους χρωστούν μεγάλα ποσά. Για τα φυσικά πρόσωπα που χρωστούν έως και 5.000 ευρώ δεν θα υπάρχει μέγιστος αριθμός δόσεων, είχε ανακοινώσει το ΥΠΟΙΚ. Στη σχετική ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου αίρεται ο μέγιστος αριθμός των 48 δόσεων και για τα φυσικά πρόσωπα που χρωστούν άνω των 5.000 ευρώ. Υπάρχει όμως μια προϋπόθεση. Να μπορούν να αποδείξουν οικονομική αδυναμία εξόφλησης του χρέους τους σε έως και 48 δόσεις.

-η μείωση στο φετινό χαράτσι θα είναι τελικά οριζόντια κατά 15%. Αν και η νέα Δημοκρατία δια του εκπροσώπου της, βουλευτή Θεσπρωτίας και προέδρου της διαρκούς επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, κ. Αντώνη Μπέζα πρότεινε στη χθεσινή διακομματική επιτροπή που επισκέφθηκε το ΥΠΟΙΚ την κλιμακωτή μείωση του χαρατσιού (μεγάλη μείωση για τις περιοχές με χαμηλή τιμή ζώνης και μικρή μείωση στις περιοχές με υψηλή τιμή ζώνης) έγινε γνωστό ότι κάτι τέτοιο είναι τεχνικά ανέφικτο λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων του μηχανογραφικού συστήματος της ΔΕΗ. Τελικά η διάταξη που έχει ενσωματωθεί στο πολυνομοσχέδιο προβλέπει την οριζόντια μείωση της τελικής επιβάρυνσης κατά 15% σε σχέση με το χαράτσι που πλήρωσαν φέτος οι φορολογούμενοι.

-περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για το περαιτέρω άνοιγμα 23 επαγγελμάτων μετά από σχετική απαίτηση της τρόικας.

-περιλαμβάνονται διατάξεις με τις οποίες περικόπτεται το εισόδημα των αγροτικών φωτοβολταϊκών συστημάτων ενώ ανοιχτό είναι μέχρι αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποιου είδους εισφορά και για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες.

-η αρμοδιότητα για τον προληπτικό έλεγχο που διενεργεί το ΣΔΟΕ περνά στον ανεξάρτητο γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Θ. Θεοχάρη. Το υπόλοιπο ελεγκτικό έργο του ΣΔΟΕ παραμένει στον ειδικό γραμματέα του σώματος ο οποίος ελέγχεται από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ.


Πηγή:www.capital.gr


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης