Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Πάταξη της φοροδιαφυγής: Η Επιτροπή δημιουργεί μια πλατφόρμα για τη χρηστή διακυβέρνηση στον φορολογικό τομέα

Στο πλαίσιο του συντονισμού των προσπαθειών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, η Επιτροπή εγκαινίασε σήμερα τη νέα πλατφόρμα για τη χρηστή διακυβέρνηση στον φορολογικό τομέα. Η πλατφόρμα θα παρακολουθεί την πρόοδο των κρατών μελών όσον αφορά την αντιμετώπιση του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού και την εξάλειψη των φορολογικών παραδείσων, σύμφωνα με τις συστάσεις που διατύπωσε πέρυσι η Επιτροπή (βλ. IP/12/1325). Στόχος είναι να εξασφαλιστεί η πραγματική και αποτελεσματική ανάληψη δράσης από τα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση των εν λόγω προβλημάτων, εντός συντονισμένου πλαισίου της ΕΕ. Η πλατφόρμα θα περιλαμβάνει ευρύτατο φάσμα ενδιαφερόμενων μερών (εθνικές φορολογικές αρχές, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επιχειρήσεις, πανεπιστημιακοί φορείς, ΜΚΟ και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς). Επίσης, θα διευκολύνει τον διάλογο και την ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στον καλύτερο συντονισμό και στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της προσέγγισης της ΕΕ όσον αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής .

Ο Algirdas Šemeta, Επίτροπος αρμόδιος για θέματα φορολογίας και τελωνειακής ένωσης, στατιστικών, ελέγχου και καταπολέμησης της απάτης, δήλωσε τα εξής: «Οι προσπάθειές μας για την πάταξη της φοροδιαφυγής είναι ταυτόχρονα και προσπάθειες για την προστασία της ισότιμης μεταχείρισης στο πλαίσιο των φορολογικών μας συστημάτων, της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών μας και της αλληλεγγύης των κρατών μελών μας. Το διακύβευμα είναι τόσο σημαντικό που δεν αφήνει περιθώρια αποτυχίας. Η επιβεβαίωση της βούλησης των κρατών μελών να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή είναι περισσότερο από ευπρόσδεκτη. Τώρα ήρθε η ώρα να γίνουν τα λόγια πράξεις. Η πλατφόρμα που εγκαινιάζουμε σήμερα θα κρατά τα κράτη μέλη σε εγρήγορση και θα εξασφαλίσει αποτελέσματα ανάλογα των προσδοκιών όσον αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής».

Η πλατφόρμα για τη χρηστή διακυβέρνηση στον φορολογικό τομέα συγκαταλεγόταν στις πρωτοβουλίες τις οποίες προέβλεπε το σχέδιο δράσης που παρουσίασε η Επιτροπή για την πάταξη της φοροδιαφυγής τον Δεκέμβριο 2012 (βλ. MEMO/12/949). Η εν λόγω πλατφόρμα θα απαρτίζεται από περίπου 45 μέλη: έναν εκπρόσωπο υψηλού επιπέδου από τη φορολογική αρχή κάθε κράτους μέλους και, κατά μέγιστον, δεκαπέντε εκπροσώπους μη κυβερνητικών φορέων. Οι εκπρόσωποι μη κυβερνητικών φορέων θα διορίζονται από την Επιτροπή, βάσει ανοικτής διαδικασίας υποβολής αιτήσεων. Η εν λόγω πρόσκληση υποβολής αιτήσεων δημοσιεύθηκε επίσης σήμερα, για την επιλογή των φορέων που θα συμμετάσχουν. Στους εν λόγω φορείς θα ανατεθεί τριετής εντολή, ανανεώσιμη κατόπιν περαιτέρω επιτυχούς υποβολής αίτησης.

Ιστορικό

Η πλατφόρμα θα παρακολουθεί ειδικότερα την πρόοδο που θα σημειώνεται όσον αφορά τις δύο συστάσεις που συνδέονται με το εν λόγω σχέδιο δράσης.

Η πρώτη σύσταση προβλέπει αυστηρή στάση της ΕΕ έναντι των φορολογικών παραδείσων, η οποία υπερβαίνει τα ισχύοντα διεθνή μέτρα. Με τη χρήση κοινών κριτηρίων, τα κράτη μέλη καλούνται να προσδιορίσουν τους φορολογικούς παράδεισους και να τους θέσουν σε εθνικές μαύρες λίστες.

Η δεύτερη σύσταση αφορά τον επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό και προβλέπει τρόπους εξουδετέρωσης των δυνατοτήτων που εκμεταλλεύονται οι επιχειρήσεις για να αποφεύγουν την καταβολή του φόρου που τους αναλογεί. Σ’ αυτούς συγκαταλέγεται η ενίσχυση των διατάξεων για την πάταξη των καταχρήσεων στις διμερείς φορολογικές συμβάσεις της ΕΕ, στην εθνική νομοθεσία και στη νομοθεσία της ΕΕ περί εταιρειών. Κανένα τέχνασμα με σκοπό τη φοροαποφυγή δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο· αντιθέτως, πρέπει να αγνοούνται τα επίπλαστα στοιχεία και να φορολογούνται οι επιχειρήσεις βάσει των πραγματικών οικονομικών στοιχείων.

Επόμενα βήματα

Η πρώτη συνεδρίαση της πλατφόρμας έχει προγραμματιστεί προσωρινά για τις 10 Ιουνίου 2013.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description καναπεδατος | Απριλίου 24, 2013 10:13 π.μ. | Reply
Απο πλατφορμες...., εργα σε μακετες"για μιζαδορους" ......(παρκο ελληνικου),..... θωρακισμενες τραπεζες.....που θαα !!! ριξουν αφθονο χρημα στην αγορα και απο παραμυθια - κοροιιδια -μιζες λογια μπαρουφες καλα παμε.
Η σκληρη πραγματικοτητα ομως που ζουμε οι περισσοτεροι δυστυχως διαφερει πολυ απο την εικονικη πραγματικοτητα.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο