Νομοθετική ρύθμιση για τις offshore επεξεργάζεται το Yπ.Οικ.

Οικονομικές Ειδήσεις

23 Απρίλιος 2013
Taxheaven.gr

Το υπουργείο Οικονομικών μελετά την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για τις εξωχώριες (off shore) εταιρείες. Στόχος της διάταξης, που θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για τη φορολογική μεταρρύθμιση, θα είναι οι εξωχώριες για τις οποίες διαπιστώνεται ότι στην πραγματικότητα "διοικούνται" από τον τόπο κατοικίας αντί για τη χώρα διοίκησης που δηλώνουν.

Στο μικροσκόπιο του υπουργείου Οικονομικών έχουν τεθεί οι εξωχώριες για τις οποίες "ανιχνεύθηκε" ότι τα έσοδα από τη δραστηριότητά τους κατευθύνονται στο τόπο κατοικίας και όχι στον χώρο που έχουν δηλώσει ως τόπο διοίκησης, χωρίς αυτά τα έσοδα να είναι δυνατό σήμερα να φορολογηθούν. Τα παραπάνω προκύπτουν από όσα ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, με αφορμή τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή του σχεδίου νόμου για την κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΟΟΣΑ αναφορικά με την αμοιβαία διοικητική συνδρομή σε φορολογικά θέματα.

Ειδικά για τις εξωχώριες εταιρείες ο κ. Μαυραγάνης αναφέρθηκε και στους ελέγχους για τις off shore με έδρα τις βρετανικές Παρθένες Νήσους, για τις οποίες είπε ότι δόθηκε από τον ίδιο εντολή στο ΣΔΟΕ για ελέγχους σε συγκεκριμένες διευθύνσεις, προκειμένου να συγκεντρωθούν στοιχεία και να προχωρήσει η επεξεργασία τους με τρόπο που θα οδηγεί σε συμπεράσματα. Ο υφυπουργός Οικονομικών, σχολιάζοντας αναφορές βουλευτών για την αδυναμία πάταξης της φοροδιαφυγής από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, είπε ότι η θεσμοθέτηση του ανεξάρτητου Γραμματέα Εσόδων και η παραχώρηση αρμοδιοτήτων στο πρόσωπό του, ως προς τη διαχείριση των ελέγχων, θα βοηθήσει σημαντικά στην πάταξη της φοροδιαφυγής και μάλιστα με τρόπο που δεν θα δημιουργεί αμφιβολίες για το ενδεχόμενο πολιτικών παρεμβάσεων από την πλευρά της κυβέρνησης.

«Όλο το ελεγκτικό σύστημα έχει μπει σε τροχιά αναδιάρθρωσης, ώστε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα», είπε ο κ. Μαυραγάνης, σημειώνοντας ότι θα προσληφθούν άμεσα 200 ελεγκτές μέσω ΑΣΕΠ, ενώ ολοκληρώθηκε και ο εσωτερικός διαγωνισμός για την πλήρωση των θέσεων των ελεγκτών. «Τα αποτελέσματα των αλλαγών θα φέρουν στην κατάσταση που πρέπει τον ελεγκτικό μηχανισμό για την πάταξη της φοροδιαφυγής», τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο εισηγητής της ΝΔ Απόστολος Βεσυρόπουλος υπογράμμισε ότι τα κόμματα πρέπει να βρούνε κοινό τόπο απέναντι στο πρόβλημα της φοροδιαφυγής, η οποία συνιστά έγκλημα για το παρόν και το μέλλον της χώρας. Ανέφερε, επίσης, ότι η Σύμβαση θα καταστήσει περισσότερο αποτελεσματική τη διοικητική συνεργασία για την πάταξη της φοροαποφυγής.

Επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα της Σύμβασης, διατύπωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γελαλής, ο οποίος αν και αναγνώρισε ότι υπάρχουν θετικά σημεία, επισήμανε ότι υπάρχουν και “γκρίζα” σημεία, όπως η διάταξη που προβλέπει ότι κάθε κράτος που υπογράφει τη Σύμβαση μπορεί να προσδιορίζει τα εδάφη στα οποία αυτή μπορεί να έχει εφαρμογή. Οι προσπάθειες για την πάταξη της φοροδιαφυγής είναι σεβασμός στις θυσίες των πολιτών, είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος. Ταυτόχρονα, όμως, αξιοποίησε τη συζήτηση για να επισημάνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είχαν καταψηφίσει, σε ονομαστική ψηφοφορία, την άρση του τραπεζικού απορρήτου.

Πρόσθεσε δε ότι «και ο κ. Σαμαράς, τον Απρίλιο του 2010, είχε καταψηφίσει την πρώτη άρση του τραπεζικού απορρήτου, όπως το ίδιο είχε κάνει και ο κ. Κουβέλης». Συμφωνούμε να παράσχουμε αυτήν τη συνδρομή, είπε η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρία Κόλλια Τσαρουχά- αν και δεν παρέλειψε να εκτιμήσει ότι τα αποτελέσματα της εφαρμογής της θα είναι λιγοστά. Η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων αναφέρθηκε σε «παταγώδη αποτυχία των φοροεισπρακτικών μηχανισμών», εκφράζοντας την ανησυχία της για το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες απόκλισης από τους στόχους στα έσοδα. Ασάφειες και πρόνοιες ανεφάρμοστες, διαπίστωσε στο κείμενο της σύμβασης ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιώργος Γερμενής, που ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του καταψηφίζει επειδή είναι αντίθετο με τη διεθνοποίηση των φοροεισπρακτικών μέσων.

Αναγκαία χαρακτήρισε την πάταξη των κερδοσκοπικών πρακτικών που έχουν αναπτυχθεί, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ασημίνα Ξηροτύρη Αικατερινάρη, η οποία χαρακτήρισε σημαντική εξέλιξη τη Σύμβαση αν και διαπίστωσε την ύπαρξη κενών. Κατά της Σύμβασης τάχθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, λέγοντας ότι αποτελεί ένα ευχολόγιο, το οποίο στην πραγματικότητα διευκολύνει τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή του μεγάλου κεφαλαίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ