Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις
Αλλες ειδήσεις

Σχετικά θέματα

Μέχρι 100 δόσεις για οφειλές έως 5.000 ευρώ προς ασφαλιστικά ταμεία - Το σχέδιο της νέας ρύθμισης, που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας

Μέχρι 100 δόσεις για οφειλές έως 5.000 ευρώ προς ασφαλιστικά ταμεία  - Το σχέδιο της νέας ρύθμισης, που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας.

«Eνα νέο οικονομικό εργαλείο το οποίο μπορεί να οδηγήσει τη σχέση των ασφαλιστικών ταμείων με τους οφειλέτες τους σε μια νέα πραγματικότητα», αποτελεί, σύμφωνα με τον διοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, η νέα ρύθμιση την οποία παρουσιάζει σήμερα η εφημερίδα «Καθημερινή» στη μορφή με την οποία θα εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή εντός της εβδομάδας με το πολυνομοσχέδιο.

Η ένταξη των οφειλετών στη ρύθμιση, η οποία «έχει τα θετικά και τα αρνητικά της σημεία», θα ξεκινήσει από την επόμενη εβδομάδα. Ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος εκτιμά ότι η ρύθμιση θα είναι αποτελεσματική εφ’ όσον συμβάλει στην είσπραξη τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ σε βάθος δωδεκαμήνου και δεδομένου ότι το 2012 το ΙΚΑ είχε εισπράξει από την προήγούμενη ρύθμιση 960 εκατ. ευρώ. Υπογραμμίζει ότι ο βασικότερος περιορισμός των διατάξεων αφορά τον αποκλεισμό διά παντός των επιχειρήσεων που θα αθετήσουν τους όρους. Σε αυτήν την περίπτωση, ενεργοποιούνται αμέσως τα αναγκαστικά μέτρα.

Στα λιγότερο γνωστά σημεία της ρύθμισης των 48 μηνιαίων δόσεων περιλαμβάνονται τα εξής:

- Στη νέα ρύθμιση των 48 δόσεων εμπίπτουν αυτομάτως για το υπόλοιπο της οφειλής τους και όσοι έκαναν χρήση προηγούμενης ρύθμισης, η οποία έληγε αυτοδικαίως στις 31.12.2013.

- Οι οφειλέτες για ποσά έως 5.000 ευρώ μπορούν να καταβάλουν το ποσό σε έως και 100 δόσεις, αλλά η κάθε δόση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη των 50 ευρώ. Οι οφειλέτες, όμως, που χρωστούν 5.001 ευρώ μεταπίπτουν κατευθείαν στο σύστημα των 48 δόσεων.

- Στην πιστοποίηση των οφειλών –υψηλών ποσών– εμπλέκονται όχι μόνον ορκωτοί λογιστές, αλλά και οι φοροτεχνικοί Α΄ Τάξης.

Αναλυτικότερα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης θα καταβάλλονται ως εξής:

1. Κεφαλαιοποίηση των οφειλών (συμπεριλαμβανομένων και των προσαυξήσεων) μέχρι 31.12.2012. Εάν καταβληθούν εφάπαξ, η έκπτωση επί των προσαυξήσεων και πάσης φύσεως επιβαρύνσεων θα είναι έως 50%. Εάν καταβληθούν σε έως και 12 μηνιαίες δόσεις, η έκπτωση θα είναι 40%. Από 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις, η έκπτωση θα είναι 35%. Από 25 έως 36 δόσεις η έκπτωση θα είναι 30%, ενώ από 37 έως 48 δόσεις η έκπτωση μειώνεται στο 25%.

2. Για την υπαγωγή σε ρύθμιση με οφειλές άνω των 5.001 ευρώ οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να προσκομίσουν τα απαραίτητα στοιχεία που αποδεικνύουν αδυναμία πληρωμής των οφειλών τους και τη βιωσιμότητα του διακανονισμού.

3. Για οφειλές από 5.001 ευρώ έως και 75.000 ο ασφαλιστικός φορέας θα κρίνει εάν όντως υπάρχει αδυναμία εξόφλησης και αν υπάρχει βιωσιμότητα του διακανονισμού τη συγκεκριμένη στιγμή.

4. Για οφειλές άνω των 75.001 ευρώ και έως 300.000 ευρώ ο οφειλέτης πρέπει να προσκομίζει βεβαίωση από ανεξάρτητο φορέα περί της ορθότητας των οικονομικών στοιχείων και δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν αδυναμία εξόφλησης.
 
Πηγή Καθημερινή




Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.




ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο