Δήλωση όλων των ακινήτων στο εφετινό Ε9 συμφώνησαν κυβερνητικοί εταίροι

Οικονομικές Ειδήσεις

23 Απρίλιος 2013
Taxheaven.gr

Δήλωση όλων των ακινήτων στο εφετινό Ε9 συμφώνησαν κυβερνητικοί εταίροι
 
Επί τάπητος κατά τη συνεδρίαση των εκπροσώπων τέθηκε το ζήτημα του ενιαίου φόρου επί των ακινήτων, ενώ παράλληλα συμφωνήθηκε ότι τα έσοδα από το φόρο κατά το 2014 θα πρέπει να φθάνουν τα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
 
Να δηλωθούν όλα τα ακίνητα και τα αγροτεμάχια εντός και εκτός σχεδίου στο δήλωση Ε9 του 2013 συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, κατά τη σημερινή σύσκεψή τους με αντικείμενο τον νέο ενιαίο φόρο στα ακίνητα.(προφανώς εννοούν όσα δεν έχουν ήδη δηλωθεί ή διορθωθεί )
 
Συμφωνήθηκε επίσης ότι τα έσοδα από το φόρο κατά το 2014 θα πρέπει να φθάνουν τα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ παράλληλα συζητήθηκε εκτενώς ο τρόπος φορολόγησης των αγροτεμαχίων

Πηγή: http://www.skai.gr

Για το ίδιο θέμα το Αθηναϊκό πρακτορείο αναφέρει

Σύσκεψη για την επεξεργασία του νέου φόρου ακίνητης περιουσίας που πρόκειται να ισχύσει από το 2014 πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, του γενικού γραμματέα εσόδων Χάρη Θεοχάρη και των εκπροσώπων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
 
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι ο νέος φόρος επί της ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων να αντικαταστήσει το Ενιαίο Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων που θα εφαρμοστεί και φέτος, με μειωμένους συντελεστές κατά 15% σε σχέση με πέρυσι.
 
Στη σύσκεψη δεν ελήφθησαν αποφάσεις, αλλά εξετάστηκαν τρόποι διεύρυνσης της φορολογικής βάσης επί της οποίας θα εφαρμοσθεί ο νέος φόρος.


Και η εφημερίδα Ημερησία επίσης:


Νέα ταλαιπωρία περιμένει εκατομμύρια φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους αγροτεμάχια. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φορολογούμενοι αυτοί θα κληθούν από το υπουργείο Οικονομικών να υποβάλουν, μέχρι το τέλος Ιουνίου, εκ νέου το έντυπο Ε9 και να δηλώσουν αναλυτικά στοιχεία για τις εκτάσεις γης που βρίσκονται εκτός σχεδίου.

 Στην απόφαση αυτή, κατέληξε χθες η διακομματική επιτροπή για την φορολογία ακινήτων, η οποία συνεδρίασε μετά από διακοπή περίπου 2,5 μηνών για να επανεξετάσει σχεδόν από μηδενική βάση το σχέδιο για την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων του 2014.
 
Οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων (Απ. Βεσυρόπουλος από την Ν.Δ., Α. Μακρυπίδης από το ΠΑΣΟΚ και Δημ. Χατζησωκράτης από την ΔΗΜΑΡ) συμφώνησαν με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη ότι θα πρέπει φέτος να γίνει πλήρης ηλεκτρονική καταγραφή όλων των εκτάσεων γης που κατέχουν οι φορολογούμενοι. Με βάση τα αναλυτικά στοιχεία που θα δηλώσουν οι φορολογούμενοι θα υπολογιστεί η φορολογητέα αξία των αγροτεμαχίων καθώς και τα έσοδα που θα εισπραχθούν από την επιβολή του φόρου.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η επιβολή του ενιαίου φόρου σε διευρυμένη φορολογική βάση, ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα εισπράττονται κάθε χρόνο έσοδα 3,2 δισ. ευρώ.

Με τη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, εκτιμάται ότι θα καταστεί δυνατό ο ενιαίος φόρος να εφαρμοστεί από το επόμενο έτος με αφορολόγητο όριο.

 Έτσι μέχρι τις 30 Ιουνίου, εκτός και αν παραταθεί η προθεσμία, όλοι οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκότοπους και λοιπές εκτάσεις γης θα υποχρεωθούν να δηλώσουν τα ακίνητα αυτά με πολύ περισσότερες λεπτομέρειες από αυτές που ζητούνταν μέχρι σήμερα στο Ε9. Ωστόσο τα χρονικά περιθώρια είναι μικρά αφού τα στοιχεία θα πρέπει να δηλωθούν ηλεκτρονικά μέχρι το τέλος Ιουνίου ενώ μέχρι τότε θα πρέπει να έχει κατατεθεί στη Βουλή και το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.