Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

Σύλλογος Λογιστών Πάρου-Αντίπαρου - Υπόμνημα προς την Π.Ο.Φ.Ε.Ε.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΑΡΟΥ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ
ΠΑΡΟΙΚΙΑ- ΠΑΡΟΣ
ΤΗΛ. 22840-23459 & 22840-22604
e-mail : [email protected]; [email protected]

Προς
Π.Ο.Φ.Ε.Ε.

Κοιν.:
Προς όλους του Συλλόγους και Ενώσεις Λογιστών-Φοροτεχνικών-Οικονομολόγων
Προς TAXEAVEN .GR

Πάρος 21-4-2013

Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι,

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας σε έκτακτη συνεδρίαση το Σάββατο 20 - 4 - 2013 και μετά από συζήτηση πάνω στα θέματα του κλάδου μας, αποφάσισε ομόφωνα την σύνταξη και υποβολή σε σας του παρακάτω υπομνήματος για να ζητήσει, όχι μόνο την γνώμη σας πάνω σε αυτά τα θέματα , αλλά και την επείγουσα , άμεση και απαραίτητη παρέμβασή σας στις αρμόδιες αρχές για την επίλυσή τους.

Παρακαλούμε για την προσοχή σας πάνω σε αυτά τα προβλήματα που θέτουμε και που πιστεύουμε ότι αφορούν όλους τους συναδέλφους , προς τους οποίους και τα απευθύνουμε.

Ακριβώς αυτά είναι τα θέματα , από τα οποίο εξαρτάται η επιβίωση του επαγγέλματός μας και το ερώτημα που προκύπτει είναι :

Τι προτείνει η ανωτάτη συντονιστική μας αρχή, η ΠΟΦΕΕ, και το "θεσμικό" μας όργανο το ΟΕΕ;

Οι επαγγελματικές τάξεις των δικηγόρων, γιατρών, μηχανικών, συμβολαιογράφων, έχουν οργανώσεις που θεωρούνται θεσμικές. Εμείς τι έχουμε, εκτός από την υποχρέωση να εφαρμόζουμε αμαχητί κάθε εντολή οποιουδήποτε Υπουργού, Υφυπουργού, Γραμματέα, Διευθυντή, Τμηματάρχη, που εκδίδει ένα νόμο, μια ΠΟΛ, μια Διαταγή, ενεργώντας για λογαριασμό των φορολογουμένων πελατών μας, χωρίς την δυνατότητα αντίρρησης, άρνησης, αποχής, απεργίας. Ακόμα και στην περίπτωση προσφυγής σε Ανώτατα Δικαστήρια, γνωρίζετε ότι το Υπουργείο έχει σαν αρχή να μη αποδέχεται σαν γενική τη απόφαση, αλλά μεμονωμένη για κάθε προσφεύγοντα, στερώντας μας το δικαίωμα της ομαδικής προσφυγής.

Και για να συνεχίσουμε, έρχεται το Σώμα Ορκωτών Λογιστών, που μέχρι τώρα οι "καλοί" συνάδελφοι ασκούν ουσιαστικά καθήκοντα ελεγκτών και διαμαρτύρονται γιατί δεν τους χορηγείται άδεια Λογιστή-Φοροτέχνη ! Δεν έχουμε αντίρρηση να την λάβουν, αφού παραιτηθούν από το Σώμα και πάψουν να είναι ελεγκτές, γιατί , νομίζω , ότι κάπου εδώ υπάρχει και το ασυμβίβαστο! Δεν φτάνει ότι έρχονται και οι Τράπεζες, που οργανώνουν τις λογιστικές τους υπηρεσίες προς τους πελάτες τους, αφού , όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι και πεπειραμένοι συνάδελφοι στο υπαλληλικό προσωπικό τους ;

Και αναμένεται και η εφαρμογή του ηλεκτρονικού τιμολογίου που θα καταργήσει ουσιαστικά το Λογιστικό τμήμα της δουλειάς μας, αφού ο κάθε επιχειρηματίας, θα μπορεί να αναθέσει σε ένα-μία υπάλληλό του, που γνωρίζει να πληκτρολογεί, την καταχώρηση των τιμολογίων και παραστατικών αγορών, αφού δεν θα χρειάζεται να καταχωρεί τις πωλήσεις του. Τι απομένει σε μας;

Και τέλος , το κερασάκι στην τούρτα, η πρόταση του Υπουργείου, για τις ρυθμίσεις χρεών άνω των 50.000 να υπογράφουμε εμείς για να κάνει την ρύθμιση ο πελάτης μας ! Δηλαδή, εμείς θα εγγυηθούμε για την φοροδοτική ικανότητα και φερεγγυότητα του πελάτη, όταν καλύτερα παντός άλλου, γνωρίζουμε ότι δεν είμαστε σε θέση να ελέγξουμε τι πράξεις κάνει, είτε σαν φυσικό είτε σαν νομικό πρόσωπο, εκτός από εκείνες για τις οποίες είμαστε υπεύθυνοι, βάσει των παραστατικών που έρχονται στα χέρια μας, για την ακρίβεια και την καταχώρηση και μόνο, των οποίων είμαστε υπεύθυνοι, αφού υπογράφουμε τις οικονομικές καταστάσεις. Και τι θα συμβεί αν ο πελάτης αυτός δεν μπορεί να ανταποκριθεί, αντικειμενικά ή εσκεμμένα στις υποχρεώσεις του ; Θα μας ζητήσει τα ρέστα η εισπρακτική υπηρεσία του Δημοσίου; Γιατί να μην γίνει η διευκρίνιση ότι είμαστε υπεύθυνοι και υπογράφουμε για τα σημερινά δεδομένα των οικονομικών καταστάσεων, όπως αυτά καταχωρήθηκαν, βάσει των παραστατικών που έρχονται στα χέρια μας, και ότι δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε πρόβλεψη για όλη την διάρκεια αποπληρωμής της ρύθμισης, μέσα στις συνθήκες οικονομικής αστάθειας και αβεβαιότητας που διανύουμε;

Που είναι , λοιπόν, η κατοχύρωση του επαγγέλματός μας; Ποια θα είναι η κάλυψη από την δική μας διοίκηση, εν προκειμένω , από την ΠΟΦΕΕ, αφού αυτή είναι η αρχή που μας εκπροσωπεί; Είναι ή δεν είναι θεσμικό όργανο; Αναγνωρίζεται ή όχι από την πολιτεία σαν ισότιμος φορέας στην σύνταξη των φορολογικών νόμων; Και ποια μέλη της μετέχουν στην επιτροπή που έχει ορισθεί για την υποβολή του νέου φορολογικού νόμου, που θα είναι από μηδενική βάση;

Για αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα καλούμε , σαν σύλλογος Λογιστών , έστω και μικρός νησιωτικός, έστω και μη μέλος της Ομοσπονδίας, προσωρινά, γιατί βρισκόμαστε ήδη στο στάδιο της εκκαθάρισης και εναρμόνισης του καταστατικού μας με την νομοθεσία που ισχύει σήμερα.

Και τέλος έχουμε και την παρακάτω πρόταση του Υπουργείου για τις άδειες, που δεν διευκρινίζει αν ισχύσει για τις νέες ή αν θα γίνει συγχώνευση των μέχρι σήμερα Α΄έως Δ΄ αδειών σε δύο μόνο κατηγορίες.

1. Το περιεχόμενο της επαγγελματικής δραστηριότητας των λογιστών φοροτεχνικών κατά κατηγορία επαγγελματικής ταυτότητας καθορίζεται ως ακολούθως: Α) Οι κάτοχοι επαγγελματικής ταυτότητας λογιστή - φοροτεχνικού Β' τάξεως συντάσσουν φορολογικές δηλώσεις και διενεργούν λογιστικές και φοροτεχνικές εργασίες για ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως του ποσού των 150.000 ευρώ. Β) Οι κάτοχοι επαγγελματικής ταυτότητας λογιστή - φοροτεχνικού Α' τάξεως διενεργούν κάθε είδους λογιστικές και φοροτεχνικές εργασίες ανεξαρτήτως ορίου ετησίων ακαθάριστων εσόδων. 2. Οι κάτοχοι επαγγελματικής ταυτότητας λογιστή - φοροτεχνικού Β' τάξεως μπορούν αν αποκτήσουν άδεια Α' τάξεως μετά από προηγούμενη παρακολούθηση των προβλεπόμενων στην περίπτωση στ' της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του ν. 2515/1997, όπως ισχύει, επιμορφωτικών σεμιναρίων και αξιολόγηση κατά τη διάρκεια παρακολούθησης αυτών και εφόσον: Α) είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ και έχουν συμπληρώσει 12μηνη επαγγελματική εμπειρία ως απαραίτητη άσκηση. Β) μη πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ (δηλαδή απόφοιτοι λυκείων, επαγγελματικών λυκείων, ΙΕΚ) και έχουν συμπληρώσει τριετή επαγγελματική εμπειρία ως απαραίτητη άσκηση. Η διάρκεια του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να μειωθεί σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια της άσκησης έχουν αποκτήσει τίτλο ΑΕΙ ή ΤΕΙ, όχι όμως σε λιγότερο από 12 μήνες.

Για το θέμα αυτό , παρακαλούμε να το διευκρινίσετε, πριν ισχύσει σαν νόμος ή διάταγμα.

Και παρακαλούμε για μια απάντηση από την ΠΟΦΕΕ για τις ενέργειες που έχει κάνει πάνω σε αυτά τα θέματα ή που σκοπεύει να κάνει και που είναι θέματα , όπως ακράδαντα πιστεύουμε, του συνόλου των συναδέλφων , ανεξάρτητα από άδεια οποιασδήποτε τάξης, ή κατοχής πτυχίου οποιασδήποτε βαθμίδας.

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΠΑΝΤΕΛΑΙΟΣ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description taxcare | Απριλίου 22, 2013 1:33 μ.μ. | Reply
+1
image description LOG | Απριλίου 22, 2013 2:19 μ.μ. | Reply
Πως γίνεται όλοι οι περιφερειακοί σύλλογοι να βγάζουν αξιόλογες και μαχητικές ανακοινώσεις και στα κεντρικά να κοιμούνται στον ύπνο του δικαίου, δεν μπορώ να το καταλάβω ?

ή μάλλον το καταλαβαίνω, μας έφαγε η άτιμη η "καρέκλα"
image description tasos | Απριλίου 22, 2013 4:00 μ.μ. | Reply
Καλά δεν υπάρχει ντροπή να βγαίνουν επώνυμα και να ζητάνε να κρυφτούν πίσω απο κλειστά επαγγέλματα γιατί φοβόνται απόφοιτους τεχνικών σχολών.Τόσο ξεφτίλα επιτέλους??? είμαστε επίστήμονες και φοβόμαστε το λύκειο???? ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ που θέλετε να αποκαλείστε και συνάδελφοι
image description LOG | Απριλίου 22, 2013 5:56 μ.μ. | Reply
'Αστο tasos, αυτά που λες εσύ μας φάγανε και δεν έχουμε κανένα κύρος και δεν μας υπολογίζουν πουθενά...
image description ΤΗΟ | Απριλίου 22, 2013 6:58 μ.μ. | Reply
Το επάγγελμα θέλουμε να κατοχυρώσουμε ή το πτυχίο μας? Όταν αποφασίσουμε, να είστε σίγουροι ότι θα μας έχουν πάρει τούς πελάτες οι μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και οι οποίες το έχουν ρίξει στα Β' κατηγορίας εδώ και μια τριετία. Και σου λέω εγώ μετά ποιός δουλεύει με το βλέμμα στο μέλλον.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο