Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Στην τελική φάση το νέο φορολογικό - Πως θα είναι οι νέες διατάξεις όπως η αγορά με πιστωτικές άνω των 300 ευρώ και η κατάσχεση μισθών για χρέη από 5 ευρώ

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των εφημερίδων Πρώτο θέμα και Real news το νέο φορολογικό βρίσκεται στην τελική φάση του.

Τέλος οι αγορές με μετρητά! Για ποσά πάνω από 300 ευρώ δημεύονται περιουσίες και καταθέσεις, ανακρίνονται επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες, για να σωθεί η χώρα από τη φοροδιαφυγή.
 
Αυτά προβλέπονται τουλάχιστον στο νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών που βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας του, καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο του ελέγχου του Ιουνίου από την τρόικα.
 
Μέχρι το τέλος Μαΐου το νομοσχέδιο το οποίο θα ανατρέπει τα πάντα στους ελέγχους, στις ποινές και κυρίως στο "κυνήγι" της φοροδιαφυγής, θα πρέπει να έχει ψηφιστεί προκειμένου να σταματήσουν οι απειλές από τους δανειστές σε κάθε αξιολόγηση για νέα μέτρα.
 
Αιχμή του δόρατος θα είναι το περιουσιολόγιο, το οποίο θα περιέχει αναλυτικά όλα τα στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία των πολιτών, καθώς οι φορολογούμενοι θα δηλώνουν καταθέσεις, τοποθετήσεις σε μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια, κατοικίες, αγροτεμάχια, κινητά περιουσιακά στοιχεία.
 
Πάντως το πιο ισχυρό χτύπημα στη φοροδιαφυγή που προσεγγίζει το 12% του ΑΕΠ, θα δοθεί, όπως υποστηρίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, με την εξάλειψη των μετρητών για συναλλαγές ακόμη και άνω των 300 ή 500 ευρώ και τη χρήση μόνο πλαστικού χρήματος.
 
Και αυτό γιατί με το νέο σύστημα θα γίνεται αυτόματη καταγραφή των εσόδων των επιχειρήσεων και βεβαίωση των αναλογούντων φόρων, δεν θα χρειάζεται να εκδίδεται απόδειξη ή τιμολόγιο, ενώ θα καταγράφεται η συναλλαγή (και το έσοδο και η δαπάνη του καταναλωτή).
 
Ταυτόχρονα, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα ενημερώνεται άμεσα και θα γνωρίζει ποιος χρωστάει και ποιος όχι στο Δημόσιο, αλλά και το οικονομικό προφίλ όλων των φορολογουμένων.
 
Το σχέδιο που αποκαλύπτει η Real News, περιλαμβάνει αυστηρότερες ποινές που θα συνδεθούν με τη βαρύτητα και τη συχνότητα των φορολογικών παραβάσεων, με ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και έμμεσες τεχνικές υπολογισμού της φοροδοτικής ικανότητας των φορολογουμένων και με σύγκριση οικονομικών στοιχείων.


Σε κατάσχεση ακινήτου ή μισθού για οφειλή που έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη και ξεπερνά τα 5 ευρώ θα προχωράει η Εφορία σε λίγες εβδομάδες σε ελεύθερους επαγγελματίες και μισθωτούς.
 
Οπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα:
 
-Κατάσχεση μισθών και ακινήτων για οποιαδήποτε οφειλή υπερβαίνει τα 5 ευρώ και καθίσταται ληξιπρόθεσμη. Η Εφορία θα στέλνει στο λογιστήριο της εταιρείας που εργάζεται ο φορολογούμενος ένα σημείωμα για την οφειλή και η εταιρεία θα είναι υποχρεωμένη να αποδίδει στη ΔΟΥ το ποσό που οφείλεται.
 
-Εάν το ποσό υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ και καταστεί ληξιπρόθεσμο, τότε θα ασκείται ποινική δίωξη εναντίον του φορολογούμενου.
 
-Η διαγραφή οφειλών προς την Εφορία ύψους έως και 200 ευρώ από φορολογούμενους οι οποίοι μπορούν να αποδείξουν ότι αδυνατούν πλήρως να τα εξοφλήσουν λόγω μηδενικού εισοδήματος και διαβίωση σε εξαιρετικά μειονεκτικές συνθήκες (π.χ. άποροι).
 

Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description All Bandy | Απριλίου 22, 2013 9:36 π.μ. | Reply
Όχι άλλο κάρβουνοοο.....
image description καναπεδατος | Απριλίου 22, 2013 10:58 π.μ. | Reply
Τωρα αμεσα στην φυλακη ολοι οι συνεπεις φορολογουμενοι για χρεη ανω των 301 ευρω...!!! . Να τους συλλαβουν αμεσα, οι αδιαφθοροι..... ραμπο , οι θωρακισμενοι..... τραπεζιτες,
οι νεοφιλελευθεροι offshoriτες ......και οι χαμηλομισθοι αετοι του sky + mega tv για απονομη δικαοσυνης...
image description prince | Απριλίου 22, 2013 10:32 π.μ. | Reply
μαρια σαγαπω
image description SOYLA | Απριλίου 22, 2013 11:19 π.μ. | Reply
Ακριβώς έτσι αγαπητέ πρίγκηπα!!!!! Στην παράνοια μόνο με παράνοια απαντάς!!!!!!!
image description IRAKLISS | Απριλίου 22, 2013 12:34 μ.μ. | Reply
οταν το δαχτυλο δειχνει το κουλουρι,ο κουλουρας θα ζητα δηλωση ποσθεν εσχες και επειτα θα σου δινει τη μηχανη να περασεις την καρτα σου.
Brave New World(αλήθεια έτσι κανουν και στο Αμστελοδαμο΄?)
image description taxcare | Απριλίου 22, 2013 1:30 μ.μ. | Reply
Το νομοσχέδιο είναι του ΥΠΟΙΚ και κατατίθεται ως η πολυπόθητη φορολογική μεταρύθμιση-απλοποίηση ή κατατίθεται απ'το Υπ.Δικαιοσύνης και αφορά τον "πόλεμο" με τη Μαφία ?
image description 19561958 | Απριλίου 22, 2013 1:06 μ.μ. | Reply
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Οι εξελίξεις τρέχουν και πρέπει να αντιληφθούμε όλοι τι μέλλει γενέσθαι.
Με τις σημερινές ανακοινώσεις δίνεται η δυνατότητα να κατανοήσουμε που πάνε τα πράγματα.
1).Γνωστοποίηση σχεδίων Νόμων. Ενσωμάτωση της οδηγίας 2011/16/ΕΕ: Ειδικότερα Μέρος Γ’ Τροποποιήσεις στη νομοθεσία περί νομίμων ελεγκτών και ελεγκτικών γραφείων.
Άρθρο 45-51. Αναβάθμιση της ΕΛΤΕ, αυστηροποίηση του ελέγχου των Ορκωτών Ελεγκτών.
Άρθρο 52. Τροποποιήσεις στον Ν. 3693/2008 μεταξύ άλλων (παρ. 8) η τροποποίηση του 2ου εδαφίου του άρθρου 6, που προέβλεπε «απόκτηση των αναγκαίων θεωρητικών γνώσεων στα γνωστικά αντικείμενα του άρθρου 8 του παρόντος Νόμου, η οποία αποδεικνύεται με την επιτυχία του υποψηφίου στις επαγγελματικές εξετάσεις επιπέδου τέλους πανεπιστημιακών σπουδών» ως κάτωθι: «ο υποψήφιος να είναι κάτοχος τίτλου σπουδών τριτοβάθμιας πανεπιστημιακής ή τεχνολογικής εκπαίδευσης (ΑΕΙ ή ΤΕΙ) της ημεδαπής ή αναγνωρισμένου ως ισότιμου τίτλου σπουδών της αλλοδαπής.
Άρθρο 54. Προβλέπει την υποχρέωση των πιστωτικών ιδρυμάτων, όπως παρέχουν εγγράφως σχετικές πληροφορίες απευθείας στους νόμιμους ελεγκτές ή τα ελεγκτικά γραφεία, χωρίς να είναι επιτρεπτή η επίκληση του τραπεζικού απορρήτου.
Όπως αντιλαμβάνεστε οι εξελίξεις απαιτούν αύξηση των Ορκωτών Ελεγκτών, άρα επιβάλλεται η άρση των δυσκολιών για τον ορισμό κάποιου ως Ορκωτού Ελεγκτή. Εύκολα πλέον συνάδελφοι Λογιστές με σχετική προϋπηρεσία θα μπορούν να οριστούν ως Ορκωτοί Ελεγκτές, παράλληλα η -μέσω των ελέγχων των Ορκωτών Ελεγκτών -αναβάθμισής τους, τους επιτρέπει ακόμα και την άμεση πληροφόρησή τους από τις τράπεζες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν θα υπάρξει και κοινωνικό πρόβλημα όσον αφορά τους πτυχιούχους συναδέλφους.
2).Ανακοινώθηκε ότι το νέο Φορολογικό είναι στην τελική φάση και ότι θα προβλέπει μεταξύ άλλων ότι εφόσον με το νέο σύστημα θα γίνεται αυτόματη καταγραφή εσόδων των επιχειρήσεων και βεβαίωση αναλογούντων φόρων, δεν θα χρειάζεται να εκδίδεται απόδειξη ή τιμολόγιο, ενώ θα καταγράφεται η συναλλαγή. Αυτό σε συνδυασμό της πρότασης νόμου του κου Μηταράκη περί αδειοδότησης Λογιστικού επαγγέλματος καταδεικνύει την πλήρη απαξίωση του Λογιστικού επαγγέλματος, σε αντίθεση με την πλήρη αναβάθμιση του Ελεγκτικού επαγγέλματος .
Κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν θα υπάρξει πρόβλημα και στους μη πτυχιούχους. Βεβαίως αυτό σημαίνει αυτόματα ότι πλέον το σύστημα βασίζεται στον πρωτογενή έλεγχο και όχι στην απλή καταγραφή των οικονομικών δεδομένων της επιχείρησης και τον μετέπειτα δειγματοληπτικό έλεγχο.
Αυτό, είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αποτελεί νέα πραγματικότητα και επ’ αυτής θα πρέπει να κάνουμε τους σχεδιασμούς μας.
Φιλικά
Χρήστος Θεοδοσίου

image description picaso | Απριλίου 22, 2013 4:15 μ.μ. | Reply
http://www.rtpay.org/real-time-tax-collection-in-greece/
Αν πατε σε βάθος θα σας κοπεί το γέλιο
image description PLAT | Απριλίου 22, 2013 6:35 μ.μ. | Reply
Το γενικο συμπερασμα ειναι οτι οι μονοι τιμιοι ανθρωποι ειναι οι τοκογλυφοι.
image description TasosX | Απριλίου 24, 2013 1:08 π.μ. | Reply
Οταν το ποσο που σου λειπει - σαν κρατος- για να κλεισεις την μαυρη τρυπα στα ταμεια σου, χαρακτηριζεται ΦΟΡΟΣ, απλα επειδη το χρεωσες σε καποια Α.Φ.Μ. , και οταν το ¨αναλογα με τη φοροδοτικη του ικανοτητα¨που λεει στο Συνταγμα μας, εχει παει ...περιπατο, το μονο που μπορει να συμβει ειναι το ¨the total revenue collected from VAT saw a 20% fall between January 2011 and January 2012.¨. Αλλωστε αυτο το συστημα με τις χρεωστικες καρτες στηριζεται στο ΜΕΤΡΗΤΑ, και οχι στις συναλλαγες ΕΠΙ ΠΙΣΤΩΣΕΙ, οι οποιες ειναι το συντριπτικα μεγαλυτερο μερος των συναλλαγων στην χονδρικη συναλλαγη , οσον αφορα την καθημερινοτητα της αγορας μας ΣΗΜΕΡΑ, Οσον αφορα τα σχετικα με τα 5 ευρω, τα θεωρω γελοιοτητες. Και απορω , ΜΕ ΤΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΩ για να υπηρετουν τον πολιτη. ΤΟΣΟ μονο στροφαρει το μυαλο τους δηλαδη ? Οταν 27 ευρω οφειλη απο φορο εισοδηματος ΑΜΕΛΕΙΤΑΙ , βασει του ΝΟΜΟΥ ? Γελανε και οι ΠΕΤΡΕΣ μ αυτα κυριοι. ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ.
image description TasosX | Απριλίου 24, 2013 2:32 π.μ. | Reply
Σε μια χωρα που η παρακρατηση φορου 3% στα τεχνικα εργα ΔΕΝ μπορει να υποβληθει και να πληρωθει on-line, σε μια χωρα που ο φορολογουμενος φυσικο προσωπο, μπορει να πληρωσει οφειλη 500 ευρω στην εφορια με μετρητα, σε μια οικονομια που το συστημα ΤΑXIS στηριζεται σε 3 πλατφορμες λειτουργικων συστηματων - απο win 3.1 εως win XP - , σε μια χωρα που ενας ασφαλισμενος εχει 5 αριθμους μητρωου απο 5 διαφορετικα ταμεια ( τοσους εχω εγω γιατι αλλαξα 5 κλαδους επαγγελματων) , σε μια χωρα που το ηλεκτρονικο συστημα υποδοχης δηλωσεων παντος τυπου ¨κρασαρει¨ΚΑΘΕ τελος του μηνα, αυτα τα παραπανω ειναι απλα γελοιο και να τα συζηταμε.
Στον αντιποδα , υπαρχει μια χωρα που η μισθοδοσια ειναι on-line, οι δηλωσεις Φ.Ε. αποστελλονται στο φορολογουμενο προσυμπληρωμενες για υπογραφη τον μηνα ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ, και ο ελεγκτικος μηχανισμος της σου φερνει φωτογραφια με τη μουρη σου να πεταει λουλουδια στα μπουζουκια 7 φορες τον προηγουμενο μηνα, οταν εσυ επικαλεισαι οτι δεν εχεις εισοδηματα ( μαζι με τη λιστα ακινητων, καταθεσεων και αυτοκινητων ολων των συγγενων σου μεχρι τριτο βαθμο συγγενειας). Σ αυτη τη χωρα ομως οι πολιτες στρατιωτακια δεν εχουν αλλη επιλογη απο τον κανονα του 1/3. 1/3 των εισοδηματων(μισθου κυριως) για υποχρεωσεις ( ενοικιο , ρευμα τηλεφωνο δανεια κλπ) , 1/3 για ικανοποιηση προσωπικων αναγκων(φαγητο ρουχισμος σπουδες παιδια κλπ , και 1/3 για αποταμιευση. Σχεδον ΚΑΝΕΝΑΣ δεν καταφερνει το τελευταιο.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο