Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις
Αλλες ειδήσεις

Δείτε επίσης

Υπάρχει ανάγκη για ένα νέο Ε9;

Editorial  λογιστική prosvasis : τεύχος 367

Από το 2005, τελευταία χρονιά καταγραφής από όλους των ακινήτων μας στο Ε9, ο φοροτεχνικός κόσμος φώναζε ότι το Ε9 αυτό, όπως ήταν δομημένο, δεν μπορούσε να δώσει πραγματικά στοιχεία για την εφαρμογή του οποιουδήποτε φόρου.
Το οικονομικό επιτελείο δεν μας άκουσε, με αποτέλεσμα το 2008 όταν πρωτοεφαρμόστηκε το ΕΤΑΚ, όλα αυτά που είχαμε επισημάνει να επιβεβαιωθούν και να δημιουργήσουν αδικίες στα φυσικά πρόσωπα.
Ο τρόπος υπολογισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων που δηλώνονται από τα φυσικά πρόσωπα, πάνω στην οποία υπολογιζόταν το ΕΤΑΚ (και μετά την κατάργησή του, υπολογίζεται ο νέος ΦΑΠ), είναι άνισος -θετικά και αρνητικά- σε σχέση με τον υπολογισμό της φορολογητέας αξίας των ακινήτων των νομικών προσώπων πάνω στην οποία υπολογίζονται οι προαναφερόμενοι φόροι.
Αυτό συμβαίνει διότι στην ΑΥΟ 1085787/888/0013/ΠΟΛ.1118/13.8.2008 περί «Καθορισμού συντελεστών προσδιορισμού αξίας ανά είδος ακινήτου ή κτιρίου για τον υπολογισμό του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ) φυσικών προσώπων» δεν λαμβάνονται υπόψη στοιχεία του συστήματος του Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων όπως:
α) Αν το διαμέρισμα έχει κεντρική θέρμανση ή όχι. Με βάση το αντικειμενικό σύστημα, στις κατοικίες χωρίς καλοριφέρ παρέχεται «έκπτωση» 5% σε σχέση με αντίστοιχες κατοικίες οι οποίες έχουν σύστημα θέρμανσης, κεντρικό ή αυτόνομο.
β) Αν στην πολυκατοικία υπάρχει ανελκυστήρας ή όχι. Κανονικά, διαμέρισμα 3ου ορόφου σε πολυκατοικία χωρίς ανελκυστήρα δικαιούται έκπτωση κατά 10% σε σχέση με διαμέρισμα 3ου ορόφου σε πολυκατοικία με ανελκυστήρα.
γ) Πρόχειρες κατασκευές φτιαγμένες από πλίθρες ή καλάμια έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τα σύγχρονα διαμερίσματα. Οι εκπτώσεις για τον τρόπο κατασκευής χάνονται. Στα ακίνητα με στέγες από λαμαρίνα παρέχεται έκπτωση 20% σε σχέση με αυτά που διαθέτουν ταράτσα ή κεραμοσκεπή. Στα πέτρινα κτίσματα χωρίς σκελετό παρέχεται έκπτωση 5%, ενώ σε ακίνητα με τοιχοποιίες από ευτελή υλικά, παρέχεται έκπτωση από τη φορολογητέα αξία του ακινήτου κατά 20% επιπλέον.
δ) Στην προαναφερόμενη απόφαση δεν έχει προβλεφθεί το ενδεχόμενο το ακίνητο να έχει υποστεί ζημιές από πυρκαγιά ή σεισμό. Λείπουν δηλαδή οι ειδικοί μειωτικοί συντελεστές που υπάρχουν στο αντικειμενικό σύστημα, διότι δεν υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη στο Ε9.
ε) Δεν παρέχονται εκπτώσεις στον τρόπο υπολογισμού της φορολογητέας αξίας ακινήτων που βρίσκονται στο στάδιο της ανέγερσης, γεγονός που δημιουργεί πολλές αδικίες. Μονοκατοικία που βρίσκεται στα θεμέλια, φορολογείται το ίδιο με μονοκατοικία που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.
Πέρα από τα προαναφερόμενα, σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και στην καταγραφή των αγροτεμαχίων και των οικοπέδων εκτός σχεδίου. Τα συμβόλαια που είναι παλιά δεν περιγράφουν την πραγματική έκτασή τους, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προσδιοριστεί η πραγματική αξία τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα υπάρχουν άπειρα, που τα ζήσαμε και τα ζούμε, προσπαθώντας να συμπληρώσουμε το Ε9 των φορολογουμένων.
Οικόπεδα παρουσιάζονται ως εκτός οικισμού, ενώ στην πραγματικότητα είναι οικόπεδα εντός οικισμού. Αγροτεμάχια που έχουν καταγραφεί στα συμβόλαια με την ένδειξη «πλέον του ενός στρέμματος», στην πραγματικότητα βρέθηκαν να είναι τρία, τέσσερα, πέντε και παραπάνω στρέμματα.
Το σύστημα που ισχύει σήμερα, έχει αρκετές στρεβλώσεις που παράγουν αδικίες. Με βάση τον υπολογισμό της Αξίας Γης (Αντικειμενικές Αξίες Γης-ΑΑΓΗΣ), η αξία του αγροτεμαχίου επηρεάζεται από την απόσταση από τη θάλασσα, άσχετα εάν η θάλασσα είναι μια καταπληκτική παραλία ή ένας γκρεμός.
Τι χρειάζεται;
Ο Υπουργός Οικονομικών έφτιαξε μια επιτροπή για να καθορίσει τις αντικειμενικές αξίες. Μήπως όμως θα έπρεπε να φτιάξει μια επιτροπή που θα εξέταζε έναν άλλο τρόπο υπολογισμού της αξίας γης;
Πρώτη κίνηση θα πρέπει να είναι η καταγραφή της πραγματικής εικόνας των οικοπέδων και αγροτεμαχίων εκτός σχεδίου, ώστε να προσδιορίζεται η πραγματική έκταση που αυτά καταλαμβάνουν.
Πριν από την εφαρμογή οποιουδήποτε φόρου, πρέπει να ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες και να καθοριστεί η δημόσια περιουσία.
Μετά από αυτό πρέπει να υπάρξει ένα νέο Ε9, που θα αποτυπώνει την πραγματική αξία των ακινήτων.
Τέλος, θα πρέπει να υπάρξει ένα δίκαιο σύστημα για τον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων.
Θα βρεθεί Υπουργός που θα κάνει αυτά τα βήματα ή θα προχωρήσουμε με την παλιά λογική, της χρήσης των συστημάτων για φοροεισπρακτικούς λόγους;

Απ. Αλωνιάτης
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο