Αποτελέσματα live αναζήτησης

Τον Ιούνιο η πληρωμή εισφορών του δώρου Πάσχα

22 Απρίλιου 2013 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
Το Ιούνιο η πληρωμή εισφορών  του δώρου Πάσχα.

Με την ψήφιση του νόμου 4144/2013 και την δημοσίευσή του στο ΦΕΚ επανήλθαν οι διατάξεις του άρθρου 26 του νόμου 1846/1951 που καθόριζαν την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών.
Η διάταξη που αρχικώς είχε τροποποιηθεί με τον νόμο 4075/2012, όριζε την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι την 5η Εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τον μήνα απασχόλησης.
Προέβλεπε επίσης ότι  η προθεσμία καταβολής των εισφορών επί των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα από όλους τους υπόχρεους λήγει την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιανουαρίου και Μαΐου αντίστοιχα.

Αυτή η διάταξη καταργήθηκε  και επανήλθε η παλαιά διάταξη η οποία ορίζει ως χρόνο πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα από τον μήνα απασχόλησης .
Στην διάταξη που επανήλθε ορίζεται επίσης ότι η προθεσμία καταβολής των εισφορών επί των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα από όλους τους υπόχρεους λήγει την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου και Ιουνίου αντιστοίχως.

Συνεπώς μετά από ταλαιπωρία ενός χρόνου και αλλεπάλληλες παρατάσεις η πληρωμή των εισφορών  επανήλθε στο γνώριμο σε όλους καθεστώς που ισχύει εδώ και αρκετά χρόνια

Αναλυτικά

Άρθρο 73  νόμου  4144/2013
1. Το άρθρο 20 του ν. 4075/2012 (Α΄ 89) καταργείται από την ημερομηνία που ίσχυσε.



Αρθρο 20
---
Οι διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 26 του α.ν. 1846/1951, όπως αντικαταστάθηκαν με το άρθρο 13 του ν. 2972/2001 και συμπληρώθηκαν με την παρ. 4 του άρθρου 33 του ν. 3232/2004 και την παρ. 1 του άρθρου 32 του ν. 3518/2006, αντικαθίστανται ως ακολούθως:
«3. Ως χρόνος υπολογισμού των εισφορών ορίζεται ο ημερολογιακός μήνας εντός του οποίου παρασχέθηκε η εργασία ή η υπηρεσία. Δεν μεταβάλλει τον παραπάνω χρόνο η καθυστέρηση, από οποιαδήποτε αιτία, της πληρωμής του μισθού πέραν του μηνός, όπως επίσης δεν μεταβάλλει αυτόν η καταβολή των πάσης φύσεως αποδοχών σε μακρότερα ή βραχύτερα χρονικά διαστήματα.
Ο υπόχρεος οφείλει να καταβάλλει τις εισφορές στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ μέχρι την πέμπτη (5η) για τις δημόσιες υπηρεσίες εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τον παραπάνω οριζόμενο χρόνο.
Η προθεσμία αυτή δεν ισχύει για το Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους Ο.Τ.Α. πρώτου και δεύτερου βαθμού.
Η προθεσμία καταβολής των εισφορών επί των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα από όλους τους υπόχρεους λήγει την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιανουαρίου και Μαΐου αντίστοιχα.»
---



Η παράγραφος 3, που επανήλθε  όπως ίσχυε με τον ν. 3518/2006, μετά την κατάργηση του άρθρου 20 του ν. 4075/2012 με την παράγραφο 1 του άρθρου 73 του ν. 4144/2013.
----
3. Ως χρόνος υπολογισμού των εισφορών ορίζεται ο ημερολογιακός μήνας εντός του οποίου παρασχέθηκε η εργασία ή η υπηρεσία. Δεν μεταβάλλει τον παραπάνω χρόνο η καθυστέρηση, από οποιαδήποτε αιτία, της πληρωμής του μισθού πέραν του μηνός, όπως επίσης δεν μεταβάλλει αυτόν η καταβολή των πάσης φύσεως αποδοχών σε μακρότερα ή βραχύτερα χρονικά διαστήματα.
Ο υπόχρεος οφείλει να καταβάλλει τις εισφορές στο Ι.Κ.Α. μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του επόμενου μήνα από τον πιο πάνω οριζόμενο χρόνο.
Για το Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους Ο.Τ.Α. α' και β΄ βαθμίδας καθώς και την εταιρεία με την επωνυμία "Επαγγελματική Κατάρτιση Α.Ε." η προθεσμία καταβολής ορίζεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μεθεπόμενου μήνα από τον πιο πάνω οριζόμενο χρόνο. Η ίδια προθεσμία καταβολής εισφορών ισχύει και για την ασφάλιση Ελλήνων υπηκόων, που απασχολούνται εκτός των ορίων της χώρας.
Με απόφαση του Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να εφαρμόζεται για τα κοινωφελή ιδρύματα του ν. 2039/1939 (ΦΕΚ 455 Α), τα Ν.Π.Ι.Δ. του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και για τα φιλανθρωπικά σωματεία του ν.δ. 1111/1972 (ΦΕΚ 23 Α') που έχουν εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 5 του ν. 2646/1998 (ΦΕΚ 236 Α').
Η προθεσμία καταβολής των εισφορών επί των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα από όλους τους υπόχρεους λήγει την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου και Ιουνίου αντιστοίχως. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας δύναται να ανακαθορίζεται η προθεσμία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών, τα πρόσθετα τέλη, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα με την εφαρμογή της παρούσας."
----


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης