Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

ΓΣΕΒΕΕ: - Κατάργηση αργίας της Κυριακής -Απόρριψη της δημιουργίας αναπτυξιακής Τράπεζας για ΜΜΕ

Η κυβέρνηση έχει ανάγει σε επιστήμη τις «ακούσιες» διαρροές στον τύπο, όποτε επιχειρεί να προωθήσει πρωτοβουλίες που εναντιώνονται στην κοινή λογική, στο δημόσιο συμφέρον και εξυπηρετούν μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Με τον ίδιο τρόπο γνωστοποιήθηκε η πρόθεση του Υπουργείου Ανάπτυξης να καταθέσει στην Βουλή σχέδιο νόμου, στο οποίο θα περιλαμβάνεται το θέμα κατάργησης της κυριακάτικης αργίας.

Αγνοώντας επιδεικτικά τόσο τη συντριπτική πλειοψηφία των εκπροσώπων της αγοράς και των εργαζομένων, όσο και τα ευρήματα της τελευταίας έρευνας κλίματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ (Ιανουάριος 2013), σύμφωνα με την οποία οι έμποροι σε συντριπτικά ποσοστά (85%) αποδοκιμάζουν το ενδεχόμενο ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές. Mια τέτοια ρύθμιση δε θα έχει καμιά θετική επίδραση, ούτε στην αγορά (ζήτηση), ούτε και στην απασχόληση, ούτε στην κοινωνία γενικότερα. Το Υπουργείο Ανάπτυξης εμμένει στην επιλεκτική προώθηση αιτημάτων θεσμικών και μη θεσμικών συνομιλητών του, εκπρόσωποι των οποίων έχουν αναλάβει εσχάτως ρόλους εμπειρογνωμόνων και εντεταλμένων συμβούλων, συνεπικουρώντας την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

Ανάλογη πρακτική διαρροών ακολουθεί το Υπουργείο και στην πρόταση ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ για ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω της ανασυγκρότησης Συνεταιριστικών Τραπεζών και του εκσυγχρονισμού του θεσμικού τους πλαισίου, σε μία προσπάθεια επίλυσης του κρίσιμου για την επιβίωση των μικρών επιχειρήσεων προβλήματος ρευστότητας. Παράλληλα,  θα αξιοποιηθεί: α) η σύνδεση των Συνεταιριστικών Τραπεζών με τις τοπικές οικονομίες, β) η εμπειρία και οι δυνατότητες άντλησης κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και γ) η συμμετοχή των Συνεταιριστικών Τραπεζών στην υλοποίηση του προγράμματος Επιχειρηματικότητας και Ανταγωνιστικότητας, άνω των 2 δις. ευρώ που αφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε στο Υπουργείο ότι:

1) βάση του κοινοτικού δικαίου αποτελεί, η προστασία του υγιούς ανταγωνισμού και η εφαρμογή αντί-ολιγοπωλιακών πολιτικών σε όλους τους τομείς της οικονομίας και

2) τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και τα κράτη μέλη έχουν δεσμευθεί για την προώθηση της Πράξης για τις Μικρές Επιχειρήσεις (SmallBusiness Act), αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα των μικρών επιχειρήσεων για την οικονομία, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.

Είναι επομένως πραγματικά άξιο απορίας πως η Κυβέρνηση, που με ανυπολόγιστο κοινωνικό κόστος επιδίωξε την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη ζώνη του ευρώ, δείχνει να αγνοεί παντελώς δύο θεμελιώδεις κατευθύνσεις του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, προς ικανοποίηση «ισχυρών και φίλων».

Η δημοσιονομική προσαρμογή με υποκατάσταση των συλλογικών φορέων εκπροσώπησης επιχειρήσεων και εργαζομένων από άτυπα δίκτυα επιρροής είναι πολιτικά αντιδημοκρατική  και κοινωνικά επικίνδυνη. Προφανώς και αποτελεί πρόβλημα, όταν η Πολιτεία δεν ακούει την κοινωνία, αλλά όταν φτάσουμε στο σημείο η κοινωνία να μην ακούει την Πολιτεία, τότε η πλήρης  καταστροφή δεν θα είναι  μακριά.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Panos | Απριλίου 20, 2013 11:13 μ.μ. | Reply
Έννοια σας και αυτή η στιγμή που η κοινωνία δεν θα ακούει την Πολιτεία θα φτάσει σύντομα... και όταν φτάσει, τότε δεν θα υπάρχει σωτηρία για την Πολιτεία...
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο