Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Διαδικασίες - εξπρές για τις υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών

Με τις πολύ ταχύτερες και φθηνότερες διαδικασίες της διαμεσολάβησης και του εξωδικαστικού συμβιβασμού θα μπορούν να επιλύονται στο εξής οι υποθέσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

 Το υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες με δεδομένο ότι τα ειρηνοδικεία έχουν στην κυριολεξία «φρακάρει» από έναν «στοκ» πολλών χιλιάδων σχετικών αγωγών που έχουν υποβάλει δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν βρεθεί σε εξαιρετικά δυσχερή οικονομική θέση και αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, αξιώνοντας διά της δικαστικής οδού το «πάγωμα της πληρωμής και τον εξορθολογισμό της καταβολής μειωμένων δόσεων, ανάλογων προς τις οικονομικές τους δυνατότητες.
 
Ήδη τα Ειρηνοδικεία, που έχουν «φορτωθεί» τον χειρισμό ενός ευρύτατου νέου φάσματος υποθέσεων (με μετακύλισή τους από τα Πρωτοδικεία), αναγκάζονται να προσδιορίζουν σε ορισμένες περιοχές κυρίως της Αττικής (Μαρούσι, Περιστέρι, κλπ.) τις υποθέσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ακόμα και για το 2019! Έτσι, όμως, καθίσταται στην πράξη ανέφικτη η άμεση και αποτελεσματική δικαστική προστασία ανθρώπων που βρίσκονται σε αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία, λόγω της τρέχουσας κρίσης, της ανεργίας, απόλυσης, κλπ. Γι' αυτό και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ζήτησε την άμεση ενίσχυση των Ειρηνοδικείων με 55 επιτυχόντες του τελευταίου διαγωνισμού των Ειρηνοδικών για να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας της δικαιοσύνης.
 
Με την εισαγωγή των υποθέσεων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών στη διαμεσολάβηση, δίνεται η δυνατότητα να κρίνονται πολύ γρηγορότερα οι σχετικές αιτήσεις από τους διαμεσολαβητές και να αποσυμφορηθούν τα Ειρηνοδικεία από μεγάλο όγκο υποθέσεων.

 Το διάστημα που εκκρεμεί η διαμεσολάβηση είναι σημαντικό το γεγονός ότι «παγώνουν» όλα τα δυσμενή μέτρα σε βάρος του δανειολήπτη (π.χ. κίνδυνος κατάσχεσης και αναγκαστικής εκτέλεσης της περιουσίας του, κλπ.). Η σχετική διαδικασία ενώπιον του διαμεσολαβητή έχει πολύ μικρότερο κόστος από αυτό που απαιτείται ενώπιων της δικαιοσύνης, ενώ και ο χρόνος έκδοσης της σχετικής απόφασης είναι απολύτως εξειδικευμένος νομικώς) θα προβλεφθεί ως υποχρεωτική, ενώ ο πολίτης διατηρεί ασφαλώς το δικαίωμα προσφυγής του στη δικαιοσύνη. Οι σχετικές ρυθμίσεις θα ενταχθούν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο