Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Εξώδικο του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών προς το ΟΕΕ για άρνηση χορήγηση αδείας Λογιστή - Φοροτεχνικού σε μέλη του


Δείτε το εξώδικο.

Εξώδικη Δήλωση και Πρόσκληση
 
Του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (ΣΟΕΛ) που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Καποδιστρίου 28, νομίμως εκπροσωπουμένου.

Προς
το Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος» που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Μητροπόλεως 12-14, νομίμως εκπροσωπούμενο.

Περιήλθε σε γνώση του Σ.Ο.Ε.Λ. ότι αρνείσθε τη χορήγηση αδείας Λογιστή - Φοροτεχνικού σε μέλη του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών, ήτοι σε Ορκωτούς Ελεγκτές Λογιστές και Ασκούμενους Ορκωτούς Ελεγκτές Λογιστές με τη δικαιολογία ότι η ιδιότητα τους είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του Λογιστή - Φοροτεχνικού.

Η πιο πάνω άρνηση είναι μη νόμιμη και αβάσιμη για τους εξής λόγους: α) Στη νομοθεσία του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος δεν υφίσταται διάταξη, η οποία να προβλέπει τέτοιο ασυμβίβαστο.

β) Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος δεν νομιμοποιείται να επικαλεσθεί τη διάταξη του άρθρου 15 παραγρ. 1 περίπτωση δ' του Π.Δ. 226/1992 «περί συστάσεως Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών κ.λ.π.», η οποία προβλέπει ότι η τήρηση λογιστικών βιβλίων είναι έργο ασυμβίβαστο με την ιδιότητα του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή, προκειμένου τούτο να δικαιολογήσει την άρνηση χορήγησης της ως άνω αδείας σε μέλη του Σ.Ο.Ε.Λ. Η επίβλεψη της τηρήσεως της εν λόγω διατάξεως είναι έργο του Εποπτικού Συμβουλίου του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών, το οποίο δικαιούται να ελέγξει και να παραπέμψει στο αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο τους παραβάτες.

γ) Η ορθή ερμηνεία της πιο πάνω διατάξεως είναι ότι η κατοχή και μόνο της αδείας Λογιστή - Φοροτεχνικού δεν είναι έργο ασυμβίβαστο με τη ιδιότητα του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή.

Για τους λόγους αυτούς σας καλούμε να μην επιμένετε στην άρνηση της χορηγήσεως της αδείας Λογιστή - Φοροτεχνικού στα μέλη του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών. 

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής καλείται να επιδώσει νομίμως την παρούσα προς το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, νομίμως εκπροσωπούμενο, για να λάβει γνώση και για κάθε νόμιμη συνέπεια.

Γίνεται μνεία ότι επικολλήθηκε ένσημο υπέρ Τ.Π.Δ.Α. ποσού 1,15 ευρώ.

Αθήνα, 8 Απριλίου 2013 Ο Πληρεξούσιος Δικηγόρος

Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description DRIVECENTER | Απριλίου 19, 2013 9:29 π.μ. | Reply
Η ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ αρχή της ΜΗ σύμπτωσης στο ίδιο πρόσωπο ελεγκτή και ελεγχομένου έχει ανάγκη προστασίας. Φρονώ ότι πάνω σ' αυτή τη βάση κινούμενο το Οικονομικό Επιμελητήριο "ορθώς" δεν χορηγεί άδεια λογιστή στούς ορκωτούς. Η θα ελέγχεις κύριε ή θα ελέγχεσαι. (εδώ η λέξη "ορθώς" που χρησιμοποίησα δεν έχει την αυστηρά νομική της έννοια -το γράφει ή δεν το γραφει ο νόμος κ.λ.π ). Εάν δεν διευθετηθεί το θέμα ώστε να μη καταστρατηγείται αυτός ο κανόνας, θα παρουσιαστούν επιπλοκές στον κλάδο. Παράδειγμα: Ως ορκωτός ελεγκτής της τάδε ΑΕ, πιέζω το διοίκητικό της συμβούλιο, να "συμβουλεύεται" το λογιστικό γραφείο δείνα.... το οποίο στην ουσία είμαι εγώ ο ίδιος ο ορκωτός.
image description 969 | Απριλίου 19, 2013 12:20 μ.μ. | Reply
Μήπως η συμπαθής τάξη των ελεγκτών δεν γνωρίζει άραγε τη ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ αυτή αρχή της ελεγκτικής? Μάλλον δεν την βολεύει να την γνωρίζει ... Μπράβο στο ΟΕΕ το οποίο μπορεί να προάγει το επάγγελμα του λογιστή φοροτέχνη, και όχι να γίνει και αυτό το επάγγελμα βορρά στις επεκτατικές και μονοπωλιακές ορέξεις των ελεγκτικών γραφείων . Η απελευθέρωση των επαγγελμάτων δεν καταργεί τα ασυμβίβαστα .
image description ΕΓΓΛΕΖΟΣ | Απριλίου 19, 2013 10:57 π.μ. | Reply
Να περιμένουμε ανάλογη κίνηση και απο τις ενώσεις των εφοριακών, άραγε; Γιατί να μην τους χορηγούν άδειες;;;Τόσα χρόνια ασκούν το επάγγελμα και αυτοί...
image description AtlasConsulting | Απριλίου 19, 2013 12:45 μ.μ. | Reply
Ασκούν το επάγγελμα του ελεγκτή και όχι του λογιστή - φοροτέχνη. Η οικονομική επιστήμη όπως και η ιατρική έχει διαφορετικούς κλάδους και έτσι όπως ο οδοντίατρος δεν μπορεί να έχει την άδεια για να κάνει εγχείριση ανοιχτής καρδίας (παρόλο που μπορεί να διδάχθηκε μάθημα στα πρώτα έτη της ιατρικής) έτσι και ο ελεγκτής δεν μπορεί να έχει και την άδεια του λογιστή. Ακόμα κι αν έχει τις γνώσεις όμως και έχει πτυχίο λογιστικής πάμε στα ΔΕΠ (Διεθνή Ελεγκτικά Πρότυπα) τα οποία παρουσιάζουν κίνδυνο σε τέτοιες περιπτώσεις για την αντικειμενικότητα των εκτιμήσεων των ελεγκτών (για την οποία πληρώνονται υπεραρκετά κατά την γνώμη μου και προστατεύονται ανοιχτά με φορολογικά και ασφαλιστικά πιστοποιητικά). Οι δικαστές γιατί δεν είναι και δικηγόροι αφού έχουν γνώσεις νομικές; Όχι ότι δεν υπάρχουν ελεγκτές που είναι εταίροι σε λογιστικά γραφεία, αλλά ας κρατήσουμε τα προσχήματα. Κάποια όρια πρέπει να μπαίνουν και μερίδιο ευθύνης έχουν στο ΟΕΕ που πρέπει να κρατήσουν την απόφαση τους και να καταφύγουν στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια αν δουν ότι δεν βγαίνει άκρη από τα ελληνικά.
image description panicd7 | Απριλίου 19, 2013 11:42 π.μ. | Reply
Αυτή η ελευθερία ήταν που οδήγησε στην δημιουργία της Αμερικανικής φούσκας του 2008 και έβαλε τα θεμέλια για τη δική μας καταστροφή . Αλλά εδώ είπε η τρόικα "Να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα", τι κρίμα που δεν είναι αλήθεια, καθώς δεν μπορώ να γίνω αύριο δικαστής για να κλείσω ορισμένους -ως πολλούς- στη φυλακή, ούτε αρχηγός της αστυνομίας για να συλλάβω κάποιους άλλους .
image description George | Απριλίου 19, 2013 12:18 μ.μ. | Reply
καθάρματα ορκωτοί
image description TasosP | Απριλίου 19, 2013 12:42 μ.μ. | Reply
Και αφού σύμφωνα με το ΠΔ δεν μπορούν να τηρήσουν βιβλία τι θέλουν να την κάνουν την άδεια λογιστή?
Πρέπει να πιστέψουμε ότι τη θέλουν άσχετα με το ότι αν δεν μπορούν να την χρησιμοποιήσουν ΤΥΠΙΚΑ και μετά να ψάχνουν υποτίθεται τα πειθαρχικά τους παραβάτες?
Ή ετοιμάζουν κορνίζες για τα γραφεία τους?
image description nikos | Απριλίου 19, 2013 1:32 μ.μ. | Reply
OI ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ,ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΟΙ,ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ Η ΜΠΑΝΑΝΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΜΠΑΝΑΝΙΑ
image description XMM | Απριλίου 19, 2013 1:22 μ.μ. | Reply
φορολογικό πιστοποιητικό για μμε σας λέει κάτι; λέω εγω τώρα... . . ....
image description both | Απριλίου 19, 2013 1:04 μ.μ. | Reply
ΠΩΠΩ Ζηλια βρε παιδια προς τους ορκωτους! χαλαρωστε λιγο.ηλιθιος ειναι ενας ορκωτος να χρεωνει τα δεκαπλασια για το πιστοποιητικο και να παει ταυτοχρονα να τηρησει βιβλια με τεραστιο ρισκο να πιαστει? για ελαχιστη αμοιβη τηρησης? την ταξη την θελουν ετσι για να υπαρχει φρονω
image description Περίεργος | Απριλίου 20, 2013 2:15 μ.μ. | Reply
Αλήθεια η σύμπτωση Ελεγκτή και Ελεγχόμενου, στην περίπτωση των Ελεγκτών Α.Ε. από μέλη του Ο.Ε.Ε. δέν υπάρχει? Μόνο στους ορκωτούς υπάρχει το ασυμβίβαστο Γιατί ο λογιστής-μέλος του Ο.Ε.Ε. να μπορεί να ελέγχει Α.Ε. που δέν έχουν υποχρέωση από έλεγχο ορκωτών και οι ορκωτοί όχι
image description angel | Απριλίου 22, 2013 10:44 μ.μ. | Reply
Πιο ΄΄τρόλ΄΄ εξώδικο δεν έχει υπάρξει. Χιούμορ απο τους ορκωτούς οι οποιοί θέλουν και να ΄΄δικάζουν΄΄ και να είναι ΄΄συνήγοροι΄΄ ταυτόχρονα. Καλόοοοοο...
image description ΓΙΑΝΝΗΣ Λ. | Απριλίου 23, 2013 3:25 μ.μ. | Reply
ΑΣ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΕΝΑ ΛΟΓΟ ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΛΟΓΙΣΤΗ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΗ.
image description Βασιλησ ρ. | Μαΐου 18, 2013 11:34 π.μ. | Reply
Γιατί πολύ απλά δεν είναι όλοι ορκωτοί με 100 πελάτες και εκατομμύρια στην τράπεζα υπάρχουν και ασκούμενοι όπως είμαι εγω που θέλω να έχω την άδεια για να ασκώ το επάγγελμα σαν ελέυθερος επαγγελματίας.Και το ασυμβίβαστο ισχύει για τους Ο.Ε.Λ όχι για τους ασκούμενους και επίκουρους.Δουλεία υπάρχει για όλους .Το νομοσχέδιο είναι σωστό .Έπρεπε να έχει γίνει εδω και χρόνια.Όποιος είναι καλός στην δουλεία του δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο