Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Έως το τέλος του 2013 οι Α.Π.Δ. για τους απασχολούμενους κατ’ οίκον ενός εργοδότη για τους οποίους εκ παραδρομής κατεβλήθησαν μέσω τραπέζης εισφορές το 2012

Ως γνωστόν, με την εγκύκλιο ΙΚΑ 68/2011 κοινοποιήθηκαν οι διατάξεις των άρθρων 20-24 του ν.3863/2010 και του άρθρου 76 (παρ.8α) του ν.3996/2011 σχετικά με την μεταβολή του τρόπου αμοιβής και ασφάλισης του κατ’ οίκον απασχολούμενου προσωπικού, είτε προς έναν, είτε προς περισσότερους του ενός εργοδότες και ορίσθηκε ότι από 1/1/2012 τα ανωτέρω πρόσωπα ασφαλίζονται με ΕΡΓΟΣΗΜΟ.

Κατ’ επέκταση των ανωτέρω, για τους απασχολούμενους κατ’ οίκον ενός εργοδότη τέθηκε φραγή στο μηχανογραφικό σύστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ , ώστε να μην γίνονται δεκτές οι ΑΠΔ.

Επειδή, πολλοί εργοδότες δεν πληροφορήθηκαν έγκαιρα την ανωτέρω μεταβολή και κατέβαλαν εισφορές μέσω τραπέζης, με το προϊσχύον καθεστώς, με το ανωτέρω σχετικό Γενικό Έγγραφό μας δόθηκε η δυνατότητα να γίνει δεκτή η υποβολή ΑΠΔ μόνο για το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Όμως, επειδή καθημερινά παρουσιάζονται περιπτώσεις εργοδοτών που έχουν καταβάλλει εισφορές μέσω τραπέζης για ολόκληρο ή μέρος του 2012, διότι συνέδεσαν εσφαλμένα το νέο τρόπο αμοιβής και ασφάλισης μέσω της έκδοσης και εξαργύρωσης «εργοσήμων», η οποία πραγματοποιείται είτε στα ΕΛΤΑ, είτε στα Πιστωτικά Ιδρύματα (τράπεζες), καταβάλλοντας τις ασφαλιστικές εισφορές βάσει του Αριθμού Μητρώου Εργοδότη (ΑΜΕ) με αποτέλεσμα: α) να κινδυνεύουν να χάσουν οι απασχολούμενοι την ασφάλισή τους για το έτος 2012 και β) να υποχρεωθεί το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σε επιστροφή των σχετικών εισφορών ,παρέχεται η δυνατότητα υποβολής χειρόγραφης ΑΠΔ ή με μαγνητικό μέσο για περίοδο απασχόλησης από 1/1/2012 μέχρι 31/12/2012, εφόσον προκύπτει από το μηχανογραφικό σύστημα του ΟΠΣ ότι έχουν καταβληθεί οι αντίστοιχες, στην ανωτέρω απασχόληση, εισφορές μέχρι 31/1/2013 ( καταβολή για απασχόληση Δεκεμβρίου 2012).

Οι ανωτέρω ΑΠΔ που θα υποβληθούν μέχρι την 31/12/2013 θα θεωρηθούν εμπρόθεσμες και δεν θα επιβληθούν πρόσθετες επιβαρύνσεις.

Μετά την παρέλευση της ανωτέρω ημερομηνίας (31/12/2013) οι υποβληθείσες ΑΠΔ θα επιβαρύνονται με πρόσθετες επιβαρύνσεις σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Επίσης, για λόγους ίσης μεταχείρισης των ασφαλισμένων, στις περιπτώσεις εργοδοτών στους οποίους έχουν επιστραφεί οι εισφορές, προκειμένου οι απασχολούμενοι σε αυτούς να μην βρεθούν σε δυσμενέστερη θέση από την προαναφερθείσα κατηγορία χάνοντας την ασφάλισή τους για το έτος 2012 και τις παροχές που απορρέουν από αυτήν, μπορούν με αίτησή τους να ζητήσουν, να καταβάλλουν τις συνολικές επιστραφείσες εισφορές, όπως αυτές προκύπτουν από την απόφαση επιστροφής χωρίς πρόσθετα τέλη μέχρι την 31/12/2013 και να υποβάλλουν τις αντίστοιχες ΑΠΔ στις ανωτέρω προθεσμίες.


Δείτε την εγκύκλιο εδώ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο