Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Τα προβλήματα και οι λύσεις για την φορολογική διοίκηση - Θεοχάρης: Μείωση εφοριών και κατάργηση των ταμείων στις Δ.Ο.Υ.

Στα προβλήματα της φορολογικής διοίκησης και στις λύσεις που προωθούνται για την αντιμετώπισή τους αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης στην ομιλία του στο συνέδριο 9ο Athens Tax Forum.
 
Μεταξύ των λύσεων περιλαμβάνεται η μείωση του αριθμού των εφοριών και η κατάργησή των ταμείων στις ΔΟΥ, η εφαρμογή πολιτικών κατασχέσεων εις χείρας τρίτων για τις οφειλές προς το δημόσιο σε συνδυασμό με τις ρυθμίσεις εξόφλησής τους αλλά και οι εκτεταμένες διασταυρώσεις μεταξύ εισοδημάτων και δαπανών των φορολογούμενων.
 
Αναλυτικότερα τα προβλήματα της φορολογικής διοίκησης όπως τα κατέγραψε ο κ. Θεοχάρης και οι λύσεις τους είναι τα ακόλουθα:
 
1. Η αναποτελεσματική λειτουργία και δομή της φορολογικής διοίκησης. Για αυτό προωθούνται η αναδιοργάνωση με στόχο την αρμονική συνεργασία των φορολογικών υπηρεσιών, η θέσπιση στόχων είσπραξης στις εφορίες και στην απόδοση του προσωπικού, η πληρωμή και έλεγχος των τελών κυκλοφορίας, οι ρυθμίσεις ληξιπροθέσμων οφειλών, η επιστροφή του ΦΠΑ στους ιδιώτες, η μείωση του αριθμού των ΔΟΥ, η δημιουργία Οικονομικών Υπηρεσιών βάσει αντικειμένου και όχι γεωγραφικής αρμοδιότητας, η κατάργηση ταμείων στις ΔΟΥ, η ενοποίηση τμημάτων Ελέγχου και Δικαστικού.
 
2. Η έλλειψη φορολογικής δικαιοσύνης και η διαφθορά που έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη εμπιστοσύνης από την κοινωνία.
 
Όπως είπε ο κ. Θεοχάρης για το πρόβλημα αυτό προωθούνται η δημιουργία πλάνου κατά της διαφθοράς και σύνταξη σχετικού κώδικα ηθικής, η ολοκλήρωση ηλεκτρονικών υπηρεσιών για μείωση της συνδιαλλαγής μεταξύ των οποίων η υποβολή μισθωτηρίων, οι ηλεκτρονικές πληρωμές, τα ηλεκτρονικά ηλεκτρονικά παράβολα όπως και οι αιτήσεις κοινωνικών παροχών μέσω διαδικτύου.
 
3. Η αδυναμία είσπραξης των ληξιπροθέσμων οφειλών. Για την αντιμετώπισή της προχωρούν ο διαχωρισμός ανεπίδεκτων προς είσπραξη οφειλών και αυτών που μπορούν να εισπραχθούν, η αποστολή ενημερωτικών σημειωμάτων στους οφειλέτες, η ρύθμιση τελευταίας ευκαιρίας για οφειλές πριν 1/1/2013 και η σύνδεσή της με τη φορολογική συνέπεια. Επίσης η πολιτική του υπουργείου προβλέπει κατασχέσεις εις χείρας τραπεζών.
 
4. Το υψηλό ποσοστό μαύρης οικονομίας και αδήλωτης εργασίας η μεγάλη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή. Μέτρα για την αντιμετώπισή τους είναι η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων και οι άμεσες διασταυρώσεις, η αξιοποίηση δεδομένων (εμβάσματα εξωτερικού, κτλ), η διασταυρώσεις εισοδημάτων, ο έλεγχος των συντάξεων και έλεγχος των ανασφάλιστων οχημάτων.

Πηγή Newsbeast.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο