Αποτελέσματα live αναζήτησης

Τα προβλήματα και οι λύσεις για την φορολογική διοίκηση - Θεοχάρης: Μείωση εφοριών και κατάργηση των ταμείων στις Δ.Ο.Υ.

18 Απρίλιου 2013 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Στα προβλήματα της φορολογικής διοίκησης και στις λύσεις που προωθούνται για την αντιμετώπισή τους αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης στην ομιλία του στο συνέδριο 9ο Athens Tax Forum.
 
Μεταξύ των λύσεων περιλαμβάνεται η μείωση του αριθμού των εφοριών και η κατάργησή των ταμείων στις ΔΟΥ, η εφαρμογή πολιτικών κατασχέσεων εις χείρας τρίτων για τις οφειλές προς το δημόσιο σε συνδυασμό με τις ρυθμίσεις εξόφλησής τους αλλά και οι εκτεταμένες διασταυρώσεις μεταξύ εισοδημάτων και δαπανών των φορολογούμενων.
 
Αναλυτικότερα τα προβλήματα της φορολογικής διοίκησης όπως τα κατέγραψε ο κ. Θεοχάρης και οι λύσεις τους είναι τα ακόλουθα:
 
1. Η αναποτελεσματική λειτουργία και δομή της φορολογικής διοίκησης. Για αυτό προωθούνται η αναδιοργάνωση με στόχο την αρμονική συνεργασία των φορολογικών υπηρεσιών, η θέσπιση στόχων είσπραξης στις εφορίες και στην απόδοση του προσωπικού, η πληρωμή και έλεγχος των τελών κυκλοφορίας, οι ρυθμίσεις ληξιπροθέσμων οφειλών, η επιστροφή του ΦΠΑ στους ιδιώτες, η μείωση του αριθμού των ΔΟΥ, η δημιουργία Οικονομικών Υπηρεσιών βάσει αντικειμένου και όχι γεωγραφικής αρμοδιότητας, η κατάργηση ταμείων στις ΔΟΥ, η ενοποίηση τμημάτων Ελέγχου και Δικαστικού.
 
2. Η έλλειψη φορολογικής δικαιοσύνης και η διαφθορά που έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη εμπιστοσύνης από την κοινωνία.
 
Όπως είπε ο κ. Θεοχάρης για το πρόβλημα αυτό προωθούνται η δημιουργία πλάνου κατά της διαφθοράς και σύνταξη σχετικού κώδικα ηθικής, η ολοκλήρωση ηλεκτρονικών υπηρεσιών για μείωση της συνδιαλλαγής μεταξύ των οποίων η υποβολή μισθωτηρίων, οι ηλεκτρονικές πληρωμές, τα ηλεκτρονικά ηλεκτρονικά παράβολα όπως και οι αιτήσεις κοινωνικών παροχών μέσω διαδικτύου.
 
3. Η αδυναμία είσπραξης των ληξιπροθέσμων οφειλών. Για την αντιμετώπισή της προχωρούν ο διαχωρισμός ανεπίδεκτων προς είσπραξη οφειλών και αυτών που μπορούν να εισπραχθούν, η αποστολή ενημερωτικών σημειωμάτων στους οφειλέτες, η ρύθμιση τελευταίας ευκαιρίας για οφειλές πριν 1/1/2013 και η σύνδεσή της με τη φορολογική συνέπεια. Επίσης η πολιτική του υπουργείου προβλέπει κατασχέσεις εις χείρας τραπεζών.
 
4. Το υψηλό ποσοστό μαύρης οικονομίας και αδήλωτης εργασίας η μεγάλη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή. Μέτρα για την αντιμετώπισή τους είναι η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων και οι άμεσες διασταυρώσεις, η αξιοποίηση δεδομένων (εμβάσματα εξωτερικού, κτλ), η διασταυρώσεις εισοδημάτων, ο έλεγχος των συντάξεων και έλεγχος των ανασφάλιστων οχημάτων.

Πηγή Newsbeast.gr


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης