Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Σαφάρι για απόδοση ΦΠΑ

Φοροκυνηγητό για την απόδοση του ΦΠΑ εξαπολύει η εφορία, θέτοντας στο στόχαστρο τους επιτηδευματίες που δεν υπέβαλαν περιοδικές δηλώσεις το δεύτερο τρίμηνο του 2006 αλλά και όλες τις εκκαθαριστικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν πέρυσι. Απώτερος στόχος είναι να περιοριστεί ο κίνδυνος αποκλίσεων και να διασφαλιστεί η ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού μετά τα σημάδια κόπωσης που εμφάνισαν τα δημόσια ...

Φοροκυνηγητό για την απόδοση του ΦΠΑ εξαπολύει η εφορία, θέτοντας στο στόχαστρο τους επιτηδευματίες που δεν υπέβαλαν περιοδικές δηλώσεις το δεύτερο τρίμηνο του 2006 αλλά και όλες τις εκκαθαριστικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν πέρυσι. Απώτερος στόχος είναι να περιοριστεί ο κίνδυνος αποκλίσεων και να διασφαλιστεί η ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού μετά τα σημάδια κόπωσης που εμφάνισαν τα δημόσια έσοδα τον περασμένο μήνα.

Σχετικές εντολές έχει δώσει ήδη ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Α. Μπέζας στους προϊσταμένους των ΔΟΥ, προκειμένου ακριβώς να ελεγχθούν σε πρώτη φάση οι 5.000 περίπου μεγάλες επιχειρήσεις που εντοπίστηκαν να μην έχουν υποβάλει περιοδικές δηλώσεις το πρώτο τρίμηνο του έτους. Οι έλεγχοι, σύμφωνα με τις ίδιες εντολές, θα επεκταθούν και στους υπόχρεους για το δεύτερο τρίμηνο και στη συνέχεια στο σύνολο των επιχειρήσεων που είναι υποχρεωμένες να υποβάλουν ΦΠΑ. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, 4.200 επιχειρήσεις έχουν ήδη ελεγχθεί από την εφορία και έχουν καταβάλει τον φόρο με τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις.

Περιοδικές Ιουνίου
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προληπτικοί έλεγχοι για την απόδοση του ΦΠΑ θα συνεχισθούν κανονικά σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας καθ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις εκείνες, που με βάση τις περιοδικές δηλώσεις Ιουνίου δραστηριοποιούνται στη χωρική αρμοδιότητα των εφοριών που παρουσιάζουν σημαντική υστέρηση στην απόδοση του φόρου. Κριτήρια αξιολόγησης των προς έλεγχο επιχειρήσεων θα είναι η ύπαρξη μεγάλων πιστωτικών υπολοίπων ΦΠA, η ύπαρξη παραβάσεων του KBΣ ή ΦΠA, οι συχνές μεταβολές δραστηριοτήτων αλλά και το ύψος των κερδών.


Οπως αναφέρει σε επιχειρησιακή εγκύκλιό του ο ειδικός γραμματέας της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων κ. Ηλίας Αργυρός, οι περιφερειακές διευθύνσεις της ΥΠΕΕ θα πρέπει να μελετήσουν αναλυτικά όλα τα στοιχεία που προκύπτουν από τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ που υποβλήθηκαν τον Ιούνιο, προκειμένου να εστιάσουν τις ελεγκτικές προσπάθειες στις περιοχές εκείνες όπου παρατηρείται αφύσικη απόκλιση εσόδων από τον ΦΠΑ το 2006 σε σχέση με το 2005. Προκειμένου μάλιστα να «στοχοποιηθούν» ελεγκτικά οι υποψήφιες προς έλεγχο επιχειρήσεις, η ΥΠΕΕ κατήρτισε ειδικούς πίνακες στους οποίους εμφανίζεται ανά ΔΟΥ η μεταβολή των εσόδων ΦΠΑ. Η μεταβολή είναι ομαδοποιημένη σε πέντε κατηγορίες, ως εξής:
- 1η κατηγορία με εύρος μεταβολής αύξηση έως 10%.
- 2η κατηγορία με εύρος μεταβολής αύξηση από 10% έως 20%.
- 3η κατηγορία με εύρος μεταβολής αύξηση 20% και άνω.
- 4η κατηγορία με εύρος μεταβολής υστέρηση έως 10%.
- 5η κατηγορία με εύρος μεταβολής υστέρηση άνω του 10%.

Πηγή Κέρδος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο