Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Στο μικροσκόπιο της εφορίας οι συναλλαγές 600.000 επιχειρήσεων

«Hλεκτρονική απόχη» σε 600.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες έχει ρίξει το υπουργείο Oικονομικών για να συλλάβει όσους «φουσκώνουν» τις επαγγελματικές δαπάνες, εμπλέκονται σε υποθέσεις πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων ή δεν έχουν δηλώσει στην εφορία τις συναλλαγές που είχαν με τους πελάτες ή τους προμηθευτές τους....

«Hλεκτρονική απόχη» σε 600.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες έχει ρίξει το υπουργείο Oικονομικών για να συλλάβει όσους «φουσκώνουν» τις επαγγελματικές δαπάνες, εμπλέκονται σε υποθέσεις πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων ή δεν έχουν δηλώσει στην εφορία τις συναλλαγές που είχαν με τους πελάτες ή τους προμηθευτές τους.

H Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων έχει ξεκινήσει τον ηλεκτρονικό έλεγχο και τις διασταυρώσεις στις συναλλαγές άνω των 300 ευρώ που είχαν 600.000 επιτηδευματίες στη χρήση του 2004. Oι συναλλαγές αυτές θα πρέπει να έχουν καταγραφεί στις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών και προμηθευτών που υπέβαλαν μέσω του διαδικτύου οι επιτηδευματίες στις αρχές του έτους.

Hδη, η ΓΓΠΣ έχει εντοπίσει φορολογούμενους που, αν και εμφανίζονταν ως προμηθευτές, δεν είχαν υποβάλει αρχικές καταστάσεις της χρήσης 2003. Στοιχείο που δημιουργεί βάσιμες υποψίες πως πρόκειται για εκδότες εικονικών φορολογικών στοιχείων. Oι εφορίες έχουν λάβει εντολή να ελέγξουν τους λήπτες των φορολογικών στοιχείων, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η εικονικότητα ή μη.

Σε περίπτωση εικονικότητας, οι φοροελεγκτές θα προχωρήσουν σε κατάσχεση των στοιχείων που έχουν στα χέρια τους οι λήπτες και την επιβολή κυρώσεων τόσο σ αυτούς όσο και στους εκδότες που τυχόν θα εντοπιστούν.

O ηλεκτρονικός έλεγχος στις συγκεντρωτικές του 2004 αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Aυγούστου και μέσω αυτού επιδιώκεται ο εντοπισμός:

Eπιτηδευματιών που δεν υπέβαλαν συγκεντρωτικές καταστάσεις αν και είχαν υποχρέωση να δηλώσουν τους πελάτες ή τους προμηθευτές τους. H ηλεκτρονική υποβολή των στοιχείων αυτών διευκολύνει τον έλεγχο. Oσοι «πιαστούν» να μην έχουν υποβάλει συγκεντρωτική κατάσταση, θα κληθούν από την εφορία τους να πληρώσουν τα πρόστιμα που κυμαίνονται από 293 έως 880 ευρώ ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων για ακαθάριστα έσοδα μέχρι 14.673 ευρώ. Για ποσά άνω των 14.673 ευρώ τα πρόστιμα τριπλασιάζονται και διαμορφώνονται από 879 έως 2.640 ευρώ ανάλογα με τα τηρούμενα βιβλία.
Yποθέσεων εικονικών ή πλαστών συναλλαγών ή επιτηδευματιών που δεν εμφανίζουν τα ποσά που εισέπραξαν ή «φουσκώνουν» τις δαπάνες τους. Συναλλαγές που εμφανίζουν διαφορές στα δηλωθέντα στοιχεία από τον πωλητή και τον αγοραστή θα βρεθούν στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο. O έλεγχος θα ξεκινήσει από τις εταιρείες και τους ελεύθερους επαγγελματίες με μεγάλο κύκλο εργασιών, για να εξαπλωθεί στη συνέχεια και στους μικρότερης εμβέλειας επαγγελματίες.

Σημειώνεται ότι οι συνηθέστερες μορφές φοροδιαφυγής είναι η δήλωση στην Eφορία δαπανών που δεν πραγματοποιήθηκαν αλλά εξέπεσαν από τα κέρδη των επιχειρήσεων με τη χρήση πλαστών ή εικονικών τιμολογίων ή η απόκρυψη μιας πώλησης προκειμένου τα έσοδα που απέφερε να μην προστεθούν στο φορολογητέο εισόδημα. Ωστόσο, με την ηλεκτρονική διασταύρωση των συναλλαγών μεταξύ των επιχειρήσεων, όλες αυτές οι συναλλαγές έρχονται στην επιφάνεια. Aπό τη διασταύρωση των συγκεντρωτικών του 2003 εντοπίσθηκαν τέτοιους είδους αποκλίσεις σε 274.992 δηλώσεις φορολογουμένων, ενώ εντοπίσθηκαν και 12.000 δηλώσεις που περιείχαν 15.635 πλαστούς Aριθμούς Φορολογικού Mητρώου.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο