Υπερτιμολογήσεις 2.000% μέσω υπεράκτιων εταιρειών

Οικονομικές Ειδήσεις

17 Απρίλιος 2013
Taxheaven.gr

Από το «κόσκινο» των οικονομικών εισαγγελέων θα περάσουν ξανά οι χορηγήσεις επιδοτήσεων για προμήθειες στο Δημόσιο, με τιμολόγια offshore εταιρειών, προκειμένου να διωχθούν ποινικά οι υπεύθυνοι για εικονικά τιμολόγια και παράνομες υπερτιμολογήσεις offshore που ζημίωσαν το κράτος και να διεκδικηθεί η επιστροφή των καταχρασθέντων ποσών.

 Την επανεξέταση διαφόρων περιπτώσεων επιδοτήσεων που αφορούν συναλλαγές και τιμολόγια μέσω offshore εταιρειών ζήτησε από τους οικονομικούς εισαγγελείς Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη, ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γ. Σούρλας επικαλούμενους ελέγχους και εκθέσεις του ΣΔΟΕ που διαπίστωσαν υπερτιμολογήσεις ακόμα και πάνω από 2.000%, αλλά και έκδοση εικονικών τιμολογίων από offshore εταιρείες, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να γίνουν οι σχετικές επιδοτήσεις.
 
Ανάμεσα στις προς επανεξέταση υποθέσεις συγκαταλέγεται περίπτωση υπερτιμολόγησης 2.000% για προμήθεια μηχανήματος από την Ισπανία, του οποίου η πραγματική τιμή ανερχόταν σε 12.400 ευρώ. Με τιμολόγιο που εξέδωσε offshore εταιρεία στον «φορολογικό παράδεισο» των νησιών Μαν, το μηχάνημα επενδυτικού προγράμματος τιμολογήθηκε στα 525.000 ευρώ και με τη μεθόδευση αυτή η προμηθεύτρια εταιρεία εισέπραξε από το υπουργείο Ανάπτυξης επιχορήγηση 231.550 ευρώ και καρπώθηκε ουσιαστικά ποσό 219.150 ευρώ!
 
Σε άλλη περίπτωση επιχειρηματίας, αφού εξασφάλισε στο όνομά του εικονικό τιμολόγιο από offshore εταιρεία ύψους 52.825 ευρώ για μηχάνημα που ποτέ δεν αγόρασε, κατόρθωσε να πάρει επιδότηση 21.130 ευρώ.

 Οι σχετικοί οικονομικοί έλεγχοι έφεραν στο φως και υποθέσεις προμήθειας ιατρικών μηχανημάτων, που αγοράστηκαν κατά 400% ακριβότερα. Ενώ το πραγματικό κόστος αγοράς μίας μηχανικής βαλβίδας καρδιάς ανερχόταν με βάση το τιμολόγιο σε 1.225 ευρώ, την ίδια βαλβίδα τιμολόγησε η offshore εταιρεία, με συνέπεια να την προμηθευθούν τα νοσοκομεία έναντι 5.450 ευρώ τη μία. Δύο τέτοιες βαλβίδες με υπερτιμολόγηση 345% τοποθετήθηκαν σε ασφαλισμένους του ΟΓΑ με επιβάρυνση του ασφαλιστικού φορέα, ενώ αντίστοιχες περιπτώσεις εντοπίστηκαν και με προμήθειες εκατοντάδων άλλων μηχανημάτων.


Πηγή Ημερησία