Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις
Αλλες ειδήσεις

Σχετικά θέματα

Τι είπε ο Γ.Γ. Εσόδων Κος Θεοχάρης για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων - Θα μπορεί να υπερβαίνει και τις 48 δόσεις η ρύθμιση σε ορισμένες περιπτώσεις

Από την συνέντευξη τύπου

Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, πρώτα απ’ όλα θα ήθελα περισσότερες διευκρινίσεις όσον αφορά στο θέμα των ληξιπρόθεσμων. Δηλαδή αν θα είναι 48 δόσεις ή θα μπορούν υπό προϋποθέσεις να ξεπερνούμε και τις 48 δόσεις; Και το δεύτερο το οποίο θέλω να ρωτήσω είναι: Έως τέλος Αυγούστου κ. Υπουργέ πρέπει να συμφωνήσουμε τα επιπλέον μέτρα της διετίας 2015-16, τα οποία είναι αν δεν απατώμαι, 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Θεωρείτε ότι και στα μέτρα αυτά δε θα υπάρξουν περικοπές στο στενό πυρήνα των μέτρων (μισθοί, συντάξεις, φόροι);

Χ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Νομίζω και ο κ. Υφυπουργός αναφέρθηκε προηγουμένως. Το πρώτο σε σχέση με αυτή τη ρύθμιση είναι ότι θα υπάρχουν πραγματικά 48 δόσεις κι αυτό είναι σημαντικό σε σχέση με την κατάσταση που υπήρχε σήμερα. Αλλά, ακόμα και στα Ασφαλιστικά Ταμεία όπου υπήρχαν 36 δόσεις μέχρι 300.000 ευρώ και 48 δόσεις από κει και πάνω, τώρα πια μιλάμε για πραγματικά 48 δόσεις γι’ αυτούς που το έχουν ανάγκη.
Αναφερθήκαμε ήδη στις εξαιρέσεις που έχουν σχέση με τα φυσικά πρόσωπα και πράγματι σ’ αυτές τις περιπτώσεις, όταν υπάρχει η ανάγκη του οφειλέτη να πληρώσει σε περισσότερες δόσεις, θα μπορούμε να υπερβαίνουμε τις 48 δόσεις ανάλογα και με το εισόδημα που έχει ο οφειλέτης. Οπότε η λογική είναι ότι είναι πραγματικές 48 δόσεις και όχι 48 δόσεις. Άμα χάσεις τη μια ρύθμιση πας στην επόμενη κτλ., που ίσχυε σήμερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν μου επιτρέπετε κ. Γενικέ, δηλαδή κάποιος επαγγελματίας ο οποίος μπορεί να χρωστάει 50.000 ευρώ, αποδεδειγμένα όμως δε μπορεί να πληρώσει, οι 48 δόσεις δε μπορούν να είναι παραπάνω;

Χ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Όχι. Σ’ αυτή την περίπτωση έχουμε το μέγιστο όριο στους επαγγελματίες και στα νομικά πρόσωπα, των 48 δόσεων. Αυτή τη στιγμή το εξετάζουμε και θα τεθεί σε ισχύ το συντομότερο δυνατό, όταν μας το επιτρέψουν τεχνικά οι προετοιμασίες που κάνουμε, οι αλλαγές στα συστήματα και στις διαδικασίες.


Μ. ΡΟΖΑΚΟΣ: Και μια δεύτερη ερώτηση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Εξετάζεται σενάριο το όριο να πάει από τις 5 στις 10 χιλιάδες ευρώ, ώστε να αποτελεί ποινικό αδίκημα η μη αποπληρωμή τους;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για το δημοσιονομικό κενό νομίζω εξαντλήσαμε το θέμα. Όταν η ίδια η τρόικα λέει ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό και δεν απαιτούνται νέα μέτρα, τι παραπάνω μπορώ να πω;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγγνώμη σε μελλοντική φάση μιλώ, όχι στην παρούσα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σε μελλοντική φάση να είμαστε καλά!

Χ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Υπάρχει μια πρόταση γι' αυτό το ζήτημα να αυξηθεί στις 10.000, στις διατάξεις τις οποίες εξετάζουμε, και είναι προαπαιτούμενη ενέργεια για την απλοποίηση της διαδικασίας των ανεπιδέκτων είσπραξης και των διαγραφών. Σε αυτές τις διατάξεις εξετάζουμε και προτείνουμε σε αυτή τη φάση να αυξηθεί το όριο των 5.000 γιατί το θεωρούμε χαμηλό, να πάει στις 10.000.


Χ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Όσον αφορά τη ρύθμιση, πράγματι ήταν ένα σημείο το οποίο διαπραγματευτήκαμε με την τρόικα. Η ιστορία του χρέους δεν θα έχει σημασία. Συνεπώς κάποιος ο οποίος έχει χάσει τις ρυθμίσεις «καθαρίζουμε το τραπέζι» και θα υπάρχει η δυνατότητα να μπει στη ρύθμιση.
Εκεί που δεν θα υπάρχει η δυνατότητα είναι να επιλέγουμε τις ρυθμίσεις, δηλαδή αν κάποιος έχει μια ρύθμιση τώρα την οποία την εξυπηρετεί, δεν θα έχει δικαίωμα από εδώ και μπρος να την σπάει «επίτηδες» να το πω έτσι, για να επιλέξει τη νεώτερη ρύθμιση. Δεν θα μπορεί να συμβεί αυτό.
Οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν μια ρύθμιση και μπορούν να συνεχίσουν να την εξυπηρετούν, δεν έχουν κανένα λόγο να μπουν από τη μια ρύθμιση στην επόμενη. Και το άλλο σημείο το οποίο είναι σημαντικό είναι ότι ενδεχομένως και γι' αυτούς που είναι επιτηδευματίες ή φυσικά πρόσωπα και έχουν μέχρι 48 δόσεις -αυστηρότερα σε σχέση με τα φυσικά πρόσωπα- υπάρχει όμως η σιγουριά ότι θα μειώνουμε τις προσαυξήσεις που έχουν συσσωρευθεί μέχρι 31/12/2012, συνεπώς θα υπάρχει μια ελάφρυνση και μείωση των προσαυξήσεων αυτών που θα φτάνει, για όποιον έχει τη δυνατότητα να πληρώσει εφάπαξ και στο 50%.
Και αυτό θα δώσει τη δυνατότητα σε όσους μπουν στη ρύθμιση και μείνουν σταθερά στην πληρωμή της μέχρι το τέλος, να έχουν μια σημαντική ελάφρυνση και να μειώσουν το βάρος το οποίο έχουν να πληρώσουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Εάν κάποιος είναι σε μια παλιά ρύθμιση, δε μπορεί να μπει στην καινούργια. Εάν ο ίδιος αυτός δηλώσει αδυναμία να συνεχίσει στις δόσεις της παλιάς ρύθμισης, στον αριθμό των δόσεων, θα μπορεί να μπει στο νέο πιο ευνοϊκό καθεστώς;

Χ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Όχι, απ’ τη στιγμή που ξεκινάμε τις διαδικασίες της νέας ρύθμισης και θεσμοθετείται, δε θα υπάρχει δυνατότητα ν’ αλλάζουμε από τη μια διαδικασία στην επόμενη.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description christodoulos | Απριλίου 17, 2013 4:33 μ.μ. | Reply
Δηλαδή όσοι με νύχια και με δόντια πλήρωναν τις δόσεις σε ρύθμιση των 15 ή 24 δόσεων ήταν ανόητοι και τώρα εξαιρούνται από τις 48 δόσεις. Μπράβο ρε σαίνια!!!!!!!!
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο