Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Τα νεώτερα για το σχέδιο νομιμοποίησης εκατομμυρίων αυθαιρέτων

Την οριστική νομιμοποίηση εκατομμυρίων αυθαιρέτων, φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που τίθεται από σήμερα σε δημόσια διαβούλευση. Με τις νέες ρυθμίσεις, νομιμοποιούνται όλες οι πολεοδομικές παραβάσεις που βρίσκονται εντός του νόμιμου περιγράμματος κτιρίων με νόμιμη οικοδομική άδεια. Νομιμοποιούνται ακόμη όλες οι υπερβάσεις του νόμιμου όγκου έως ένα ποσοστό που θα τεθεί και το οποίο αναμένεται ότι θα είναι 40%, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και για όλα τα αυθαίρετα που χτίστηκαν πριν το 1975, ανεξαρτήτως αν διαθέτουν ή όχι οικοδομική άδεια.

Αναμένεται το κατώτερο κόστος για τη νομιμοποίηση να είναι τα 500 ευρώ, ενώ η αποπληρωμή θα μπορεί να γίνεται σε 48 - 60 δόσεις.

Οι διαδικασίες νομιμοποίησης θα συνδυαστούν με την θεσμοθέτηση της «ηλεκτρονικής ταυτότητας» που θα πρέπει να αποκτήσουν όλα τα κτίρια της χώρας μέσα σε 10 χρόνια και το κόστος της οποίας θα επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες.

Με το δέλεαρ της νομιμοποίησης και της οριστικής απαλλαγής από την απειλή κατεδάφισης, αλλά και με το «μαστίγιο» της «ηλεκτρονικής ταυτότητας», στη κυβέρνηση εκτιμούν ότι θα αναγκαστούν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να μπουν στη διαδικασία πληρωμής των προστίμων καθώς έως σήμερα φαίνεται ότι δεν προσελκύονται από τη διαδικασία της τακτοποίησης για 40 χρόνια.

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, θα υπάρξει κατηγοριοποίηση των αυθαιρέτων.

Στην πρώτη κατηγορία αναμένεται να ενταχθούν οι αυθαιρεσίες από τις οποίες δεν προκύπτει νέος δομημένος χώρος σε κτίρια με οικοδομική άδεια. Πρόκειται για τις λεγόμενες «μικροπαραβάσεις» όπως πέργκολες, δώματα, μπάρμπεκιου, αλλαγές στις θέσεις των δωματίων, αλλαγές στα μπαλκόνια κ.λπ. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και τα αυθαίρετα πριν από το 1975. Σε όλους αυτούς αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα νομιμιμοποίησης με τη πληρωμή εφάπαξ παραβόλου 500 ευρώ.

Στη δεύτερη κατηγορία αναμένεται να ενταχθούν οι αυθαιρεσίες σε κτίρια εντός και εκτός σχεδίου με οικοδομική άδεια όπου οι υπερβάσεις βρίσκονται εντός του νόμιμου περιγράμματος του κτιρίου ή που εμφανίζουν υπέρβαση έως ένα ποσοστό που αναμένεται να φτάνει το 40%. Και για αυτούς προβλέπεται νομιμοποίηση με την πληρωμή προστίμου.

Στην τρίτη κατηγορία εντάσσονται τα αυθαίρετα κτίρια χωρίς καμία οικοδομική άδεια ή με μεγάλες υπερβάσεις στη δόμηση. Δεν προβλέπεται για αυτούς διαδικασία νομιμοποίησης, παρά μόνο τακτοποίησης για διάρκεια 30 - 40 ετών και δικαίωμα μεταβίβασης και άλλων δικαιοπραξιών με την με την καταβολή του 30% του συνολικού προστίμου.

Δεν προβλέπεται καμία διαδικασία για αυθαίρετα που βρίσκονται σε δάση, αιγιαλούς και αρχαιολογικούς χώρους. Εκτός νομιμοποίησης μένουν και όσα αυθαίρετα ανεγέρθηκαν μετά την 28η Ιουλίου του 2011.

Ηλεκτρονική ταυτότητα
Την υποχρεωτική ψηφιακή καταγραφή όλων των στοιχείων και αλλαγών των κτιρίων με κόστος που θα επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες, καθιερώνει το Προεδρικό Διάταγμα που αναμένεται να συνοδεύει το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα. Με βάση αυτό το αρχείο θα γίνεται αυτόματα εντοπισμός αυθαιρεσιών και πολεοδομικών υπερβάσεων. Παράλληλα, δημιουργείται μια νέα βάση δεδομένων για την άσκηση φορολογίας επί των ακινήτων.

Τι θα νομιμοποιηθεί

    -Ολες οι υπερβάσεις εντός του νόμιμου όγκου του κτιρίου σε ποσοστό έως 40%.
    -Τα αυθαίρετα που κτίστηκαν προς του 1975 ακόμη κι αν δεν έχουν άδεια.
    -Σε τρεις κατηγορίες θα ενταχθούν όλα τα αυθαίρετα.
    -Το κατώτερο κόστος νομιμοποίησης θα είναι 500 ευρώ, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα αποπληρωμής σε 48 - 60 δόσεις.
    -Υποχρεωτική γίνεται η «ηλεκτρονική ταυτότητα» όλων των κτιρίων.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο