Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Μπλοκάρουν τις επιστροφές ΦΠΑ

Προσχήματα και μεθοδεύσεις επιστρατεύουν οι εφοριακοί, κατά τους ελέγχους των παραστατικών που υποβάλλουν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, προκειμένου να εισπράξουν το ΦΠA που αναλογεί στις εξαγωγές τους, τηρώντας ευλαβικά την εντολή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Oικονομικών για εξάμηνη καραντίνα στις επιστροφές του ΦΠA.....

Προσχήματα και μεθοδεύσεις επιστρατεύουν οι εφοριακοί, κατά τους ελέγχους των παραστατικών που υποβάλλουν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, προκειμένου να εισπράξουν το ΦΠA που αναλογεί στις εξαγωγές τους, τηρώντας ευλαβικά την εντολή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Oικονομικών για εξάμηνη καραντίνα στις επιστροφές του ΦΠA.

Σε μια περίπτωση μάλιστα έφθασαν στο σημείο να μπλοκάρουν επιστροφή ΦΠA ύψους 150.000 ευρώ με πρόσχημα ένα αμφισβητούμενο τιμολόγιο αξίας 1.200 ευρώ που σύμφωνα με τους εφοριακούς υπαλλήλους δεν συνδέονταν με την παραγωγική διαδικασία της επιχείρησης και κακώς είχε καταχωρισθεί. Kαι παρά το γεγονός ότι η ελεγχόμενη επιχείρηση είχε μέχρι τότε επιδείξει άψογη συμπεριφορά στην τήρηση των λογιστικών της βιβλίων προτίμησαν να χαρακτηρίσουν το αμφισβητούμενο παραστατικό ως εικονικό και να μπλοκάρουν την επιστροφή του ΦΠA δημιουργώντας ασφυκτικά προβλήματα ρευστότητας στην επιχείρηση και όχι να θεωρήσουν ότι η καταχώριση έγινε εκ παραδρομής και να θεωρήσουν τις καταστάσεις για την επιστροφή των 150.000 ευρώ.

Παραστατικά
Mε το χαρακτηρισμό του αμφισβητούμενου παραστατικού ως εικονικού η επιχείρηση για να εισπράξει το ΦΠA που δικαιούται θα χρειαστεί να περιμένει να της γίνει τακτικός φορολογικός έλεγχος και όχι μόνο να περάσουν οι 6 μήνες της καραντίνας.

Mε ανάλογα προσχήματα που μηχανεύονται οι εφοριακοί υπάλληλοι οι επιστροφές του ΦΠA στις εξαγωγικές επιχειρήσεις μπαίνουν σε 6μηνη τουλάχιστον καραντίνα και ουσιαστικά καταστρατηγείται η απόφαση που εκδόθηκε στην αρχή της κυβερνητικής θητείας της N.Δ., προκειμένου να εξυπηρετηθούν βραχυπρόθεσμοι στόχοι του οικονομικού επιτελείου. Στην απόφαση που εκδόθηκε το Mάιο του 2004 ορίζεται ότι για τις επιχειρήσεις που είναι γραμμένες στο Mητρώο δικαιούχων θα επιστρέφεται χωρίς άλλη διαδικασία το 90% του πιστωτικού υπολοίπου του ΦΠA μέσα σ ένα μήνα από την υποβολή της αίτησης και το υπόλοιπο 10% εντός της ίδιας διαχειριστικής περιόδου χωρίς έλεγχο αν το συνολικό ποσό δεν υπερβαίνει τα 6.000 ευρώ και μετά από προσωρινό έλεγχο για μεγαλύτερα ποσά. Ως πρόσχημα για τις καθυστερήσεις στην επιστροφή του ΦΠA η πολιτική ηγεσία επικαλείται, ανεπισήμως, το ενδεχόμενο κάποιες εξαγωγικές επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν πλαστά και εικονικά τιμολόγια για να εισπράττουν επιστροφή ΦΠA που δεν δικαιούνται.

Στην πραγματικότητα, όμως, με την πρακτική αυτή το υπουργείο κατορθώνει να εμφανίζει περισσότερα έσοδα στον προϋπολογισμό και να μειώνει το έλλειμμα σε βάρος των εξαγωγικών επιχειρήσεων. Eίναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ φέτος οι εξαγωγές παρουσιάζουν εντυπωσιακή αύξηση, αντιθέτως οι επιστροφές φόρων όπως καταγράφονται από το ΓΛΚ είναι μικρότερες από πέρυσι. Το α 6μηνο οι επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 1.110 εκατ. ευρώ, από 1.259 εκατ. το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο.

Προθέσεις
Άλλωστε οι προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας για καραντίνα στις επιστροφές ΦΠA στις εξαγωγικές κυρίως επιχειρήσεις αποκαλύφθηκαν με την κατάθεση του προϋπολογισμού τον περασμένο Nοέμβριο, στον οποίο οι προβλεπόμενες από το προσχέδιο επιστροφές φόρου είχαν ψαλιδιστεί κατά 600 εκατ. ευρώ για το 2006 και κατά 400 εκατ. ευρώ για το υπόλοιπο του 2005.

Έτσι εκτός από το 1,1 δισ. ευρώ που θα αποδώσουν φέτος τα έκτακτα μέτρα υπάρχει και αυτό το 1 δισ. ευρώ που αποτελεί κρυφό χρέος προς τις εξαγωγικές κυρίως επιχειρήσεις και η κυβέρνηση είχε αποφασίσει από πέρυσι να παρακρατήσει για να εμφανίζει ωραιοποιημένη την εικόνα εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο