Ειδήσεις Ανακοινώσεις ΥΠ.ΟΙΚ. - ΙΚΑ - ΟΑΕΔ

Διαφωνεί πλήρως η ΓΣΕΒΕΕ με τη νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Ρύθμιση οφειλών σε ΦΚΑ και Δημόσιο

Επιστολή έστειλε η ΓΣΕΒΕΕ προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα αναφορικά με τις φημολογούμενες ρυθμίσεις για αποπληρωμή οφειλών προς τους ΦΚΑ και το Δημόσιο.

Αναλυτικά η επιστολή:

Έχει διαρρεύσει στον τύπο τις τελευταίες ημέρες η πρόθεση της Κυβέρνησης, σε συνεννόηση με την Τρόικα, για θέσπιση μίας έκτακτης “τελευταίας” ρύθμισης για αποπληρωμή οφειλών προς Ασφαλιστικά Ταμεία και Δημόσιο, που μπορεί να φτάνει μέχρι και τις 48 δόσεις, με κεφαλαιοποίηση των οφειλών μέχρι 31/12/2012 και επιτόκιο 8,75%.  Με την προωθούμενη ρύθμιση, μία μέση οφειλή στον ΟΑΕΕ της τάξης π.χ. των 10.000€ θα δημιουργήσει για έναν ασφαλισμένο που πληρώνει τρέχουσα εισφορά 860€/δίμηνο, μία νέα υποχρέωση που θα φτάνει τα 1280€ (τρέχουσα εισφορά + δόση ρύθμισης). Αυτό το ποσό λειτουργεί από μόνο του αποτρεπτικά για ένταξη των οφειλετών στη ρύθμιση.  

Αν μάλιστα προϋποθέτει και την καταβολή  των οφειλών που δημιουργήθηκαν μέσα στο 2013, τότε είναι βέβαιο, πως ουδείς θα δυνηθεί να εισαχθεί σε  αυτή.  Δεν πρέπει να ξεχνάτε, ότι περισσότεροι από 300.000 ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ, έχουν περάσει στην κατηγορία των οφειλετών μόλις την τελευταία τριετία. Απόρροια της δραματικής συρρίκνωσης του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων τους.

Αν ο Υπουργός Οικονομικών θέλει πραγματικά να αντιμετωπίσει, όσο αυτό είναι δυνατόν, την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι από την συνεχιζόμενη ύφεση, πρέπει να διαμορφώσουμε από κοινού, ένα νέο πλαίσιο ρεαλιστικών προτάσεων. Η πλήρης κατάρρευση των επιχειρήσεων, θα οδηγήσει ταυτόχρονα και τα ασφαλιστικά ταμεία  ΟΑEΕ και ΙΚΑ, στο τέλος τους. Αυτός ο φαύλος καθοδικός κύκλος ανακόπτεται μόνο με παρεμβάσεις, που με ρεαλισμό θα στοχεύουν στην “επαναδραστηριοποίηση” κρίσιμης μάζας οφειλετών, διατηρώντας παράλληλα ενεργούς όσο το δυνατόν περισσότερους ασφαλισμένους.

Προς αυτήν την κατεύθυνση η ΓΣΕΒΕΕ έχει καταθέσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων, το οποίο πρέπει να λειτουργήσει ως βάση διαλόγου. Σε κάθε περίπτωση απόλυτη προτεραιότητα πρέπει να αποτελέσει το «πάγωμα» (κεφαλαιοποίηση) των παλαιών οφειλών, δίνοντας στον οφειλέτη τη δυνατότητα, την οποία δεν έχει σήμερα, να τις αποπληρώσει μετά το 2014. Με το «πάγωμα» των παλαιών οφειλών θα παρέχεται η δυνατότητα στον ασφαλισμένο, τουλάχιστον για την περίοδο 2013-2014, να πληρώνει μόνο τις τρέχουσες εισφορές του. Σημειωτέον ότι με τις σημερινές διατάξεις αν κάποιος οφείλει και δεν ρυθμίσει τις οφειλές του, δεν μπορεί, να πληρώνει ούτε τις τρέχουσες εισφορές, έτσι ώστε να λαμβάνει ασφαλιστική ενημερότητα για τη λειτουργία της επιχείρησής του. Με αυτόν τον τρόπο οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ θα μπορούν να συνεχίσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και παράλληλα να διατηρήσουν το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τόσο για τους ίδιους, όσο και για τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη της οικογένειάς τους.

Όταν προηγούμενες ρυθμίσεις απέδωσαν ελάχιστα, είναι προφανές ότι η νέα δυσμενέστερη ρύθμιση, η οποία στερείται ουσιαστικού περιεχομένου, δεν έχει καμία προοπτική.

Τρία εκατομμύρια ανασφάλιστοι Έλληνες πολίτες είναι υπερβολικά πολλοί,  για να μπορεί να κοιμάται κανείς ήσυχος τα βράδια…

Ο κοινωνικός χρόνος ανοχής έχει σχεδόν εξαντληθεί.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description μαχραμασ μιχαηλ φοροτεχνικοσ | Απριλίου 16, 2013 1:38 μ.μ. | Reply
Η ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΑΛΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ κ. ΘΕΟΧΑΡΗ


Κύριε Γενικέ,

Με αφορμή όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Δ.Ο.Υ. και ασφαλιστικά ταμεία, και ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία με τη γραμματέα σας, θα ήθελα να σας μεταφέρω μερικές σκέψεις και ταυτόχρονα να θέσω κάποια ερωτήματα.

Είχα την εντύπωση ότι η πολυδιαφημισμένη ρύθμιση θα έδινε την δυνατότητα σε όλους τους οφειλέτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Αφενός για να έχει αντίκρισμα για τους ίδιους και αφετέρου για να εισπράξει το Δημόσιο τα απαραίτητα έσοδα που τόσο έχει ανάγκη.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:
1. Αν δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση όσοι είχαν κάνει ρύθμιση και την έχουν χάσει, τότε ποιους αφορά η νέα ρύθμιση;
2. Μήπως όσους μπορούσαν να εξοφλήσουν τα χρέη τους και πριν τη νέα ρύθμιση;
3. Τότε ποια είναι η έννοια της νέας (..μη) ρύθμισης;
4. Φαντάζεστε τι θα γίνει όταν αποκαλυφθεί ότι όλα αυτά ήταν μία «φούσκα»;
5. Και τι σημαίνει «όσοι είχαν ρύθμιση, αλλά δεν την έχουν τηρήσει»;
 Για πόσο χρόνο πριν μιλάμε;
 Αν κάνει κάποιος σήμερα ρύθμιση, θα μπορέσει να ενταχθεί;


Κλείνοντας την επικοινωνία μας (και πιστεύοντας ότι θα ασχοληθείτε με το παρόν μήνυμα), θα ήθελα να ελπίζω ότι θα τροποποιήσετε (αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα) τη συγκεκριμένη άδικη και αναποτελεσματική διάταξη.


Με εκτίμηση,


Μαχραμάς Μιχαήλ του Γεωργίου
Κιν. 6945105101
Τηλ. 2241052784


Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο