Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Οι βασικές διατάξεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά - Στους 200.000 οι δικαιούχοι

Οι βασικές διατάξεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Διευρύνεται το εισοδηματικό κριτήριο για υπαγωγή στη ρύθμιση


Εντός του επόμενου μήνα ελπίζει το υπουργείο Ανάπτυξης να καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα αφορά στη ρύθμιση των στεγαστικών δανείων, το οποίο θα περιλαμβάνει ευνοϊκές διατάξεις.
 
Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως η τρόικα πείστηκε τελικά να κάνει κάποιες υποχωρήσεις στο θέμα αυτό, με αποτέλεσμα να περιλαμβάνονται στις ευνοϊκές ρυθμίσεις ακόμα περισσότεροι δανειολήπτες, που εκτιμάται ότι ξεπερνούν τους 200.000.

Αναλυτικά, κάποιες από τις διατάξεις που συμφωνήθηκαν είναι οι εξής:

- Το εισοδηματικό κριτήριο για την υπαγωγή στη ρύθμιση αυξάνεται πάνω από 25.000 ευρώ και χαμηλότερα από 35.000 ευρώ ανά νοικοκυριό (η αρχική πρόταση ήταν για εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ) και δημιουργούνται δύο ή τρεις κλίμακες εισοδήματος, με την προϋπόθεση ότι το εισόδημα αυτό έχει μειωθεί λόγω κρίσης σε ποσοστό τουλάχιστον 35% σε σχέση με το 2010.

- Ως εισόδημα λογίζεται το φορολογητέο εισόδημα, συμπεριλαμβανομένων και των ασφαλιστικών εισφορών που καταλαμβάνει ο δανειολήπτης ως εργαζόμενος (η αρχική πρόταση του υπουργείου ήταν το εισόδημα να είναι μικτό).

- Οι άνεργοι θα πληρώνουν μηδενική δόση για όσο διάστημα έχουν μηδενικό εισόδημα, ενώ η κεφαλαιοποίηση των τόκων αυτής της περιόδου θα γίνεται με επιτόκιο 1,5%, πιθανότατα (η αρχική πρόταση προέβλεπε κεφαλαιοποίηση με το επιτόκιο που ίσχυε στη σύμβαση του δανείου).

- Ορίζεται τετραετής περίοδος χάριτος με πληρωμή τοκοχρεωλυτικής δόσης που δε θα ξεπερνά το 30% του εισοδήματος, δηλαδή τόκος που θα κυμαίνεται στο 1,5% συν ένα πολύ μικρό μέρος του κεφαλαίου. Αν το εισόδημα του δικαιούχου αυξηθεί κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, οφείλει σε ένα μήνα να το γνωστοποιήσει στην τράπεζα.

- Η τράπεζα έχει το δικαίωμα μία φορά το χρόνο να καλεί τον δανειολήπτη για έλεγχο εισοδήματος και περιουσιακών στοιχείων.

- Η ρύθμιση αφορά ενήμερους δανειολήπτες με ενυπόθηκα δάνεια αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ. Στη ρύθμιση μπαίνουν όρια κινητής και ακίνητης περιουσίας, αλλά και ανεξόφλητου υπολοίπου δανείου.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο