Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Αυστρία - Μόνον για τους ημεδαπούς το τραπεζικό απόρρητο, για τους αλλοδαπούς καταθέτες ανταλλαγή πληροφοριών

Αυστρία - Μόνον για τους ημεδαπούς το τραπεζικό απόρρητο, για τους αλλοδαπούς καταθέτες ανταλλαγή πληροφοριών.

Το τραπεζικό απόρρητο στην Αυστρία θα διατηρηθεί για τους Αυστριακούς υπηκόους ενώ στο μέλλον η Βιέννη θα συμμετάσχει στην ανταλλαγή πληροφοριών σε ό,τι αφορά λογαριασμούς ξένων υπηκόων, όμως η εφαρμογή αυτής της ανταλλαγής πληροφοριών θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων, αποσαφηνίζει ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Εστεραιχ».
Διευκρινίζοντας την «σαφή κοινή θέση» της κυβέρνησης συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, ο καγκελάριος επισημαίνει ότι τα στοιχεία καταθετών από το εξωτερικό σε αυστριακές τράπεζες, τα οποία είναι απαραίτητα για τις χώρες τους και την Ευρωπαϊκή Ενωση προς καταπολέμηση της φορολογικής απάτης, θα διαβιβάζονται ταχύτερα στις αρμόδιες αρχές.
Προσθέτει δε, πως η διαβίβαση αυτή θα γίνεται σε συγκεκριμένη περίπτωση ή, στο πλαίσιο της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών και επίσης ότι η Αυστρία είναι, στο θέμα αυτό, "ανοικτή" για την πλέον σωστή λύση.
Ο ίδιος επαναλαμβάνει στη συνέντευξή του ότι αυτή η ανταλλαγή πληροφοριών δεν αφορά τους Αυστριακούς πολίτες, για τους οποίους θα συνεχίσει να ισχύει το τραπεζικό απόρρητο και μάλιστα για πάρα πολύ χρόνο καθώς είναι κατοχυρωμένο συνταγματικά και για μια άρση του απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων και αυτή δεν υπάρχει.
Απευθυνόμενος στην ΕΕ, ο κ. Φάιμαν σημειώνει πως ο ίδιος μπορεί να καθησυχάσει όλους εκείνους που έχουν αναστατωθεί, διαβεβαιώνοντας πως στο μέλλον θα δηλώνονται τα στοιχεία των αλλοδαπών υπηκόων και η Βιέννη είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις.
Αναφέρει ακόμη πως στην επικείμενη Σύνοδο κορυφής της ΕΕ, τέλη Μαίου, θα υπάρξει μια θετική λύση στη διένεξη για το αυστριακό τραπεζιτικό απόρρητο και τονίζει ότι σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής η Αυστρία σε ό,τι αφορά τον αγώνα κατά της διεθνούς φορολογικής απάτης θα βρεθεί ανάμεσα στους πρωτοπόρους για την καταπολέμησή της.
Στην ίδια συνέντευξη, ο Αυστριακός καγκελάριος επιτίθεται με δριμύτητα κατά της Βρετανίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο υπουργός Προυπολογισμού της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, θα πρέπει να ασχοληθούν με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και τη Βρετανία, διότι εκεί υπάρχουν νησιά φοροδιαφυγής, εκεί υπάρχουν εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων, εκεί υπάρχει προστασία για φορολογικούς 'παραδείσους'.
Η κατάσταση της φοροδιαφυγής έχει γίνει ανυπόφορη για την Ευρώπη, τονίζει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι Αυστριακοί απαιτούν από την ΕΕ να δράσει αποφασιστικά κατά της φορολογικής απάτης.
Ηδη σε προηγούμενη συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα, ο κ. Φάιμαν είχε τονίσει πως η υπηρεσία αρμόδια για το Σύνταγμα στην αυστριακή Καγκελαρία έχει αποσαφηνίσει ότι, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο διαχωρισμό ως προς το τραπεζικό απόρρητο, ανάμεσα σε Αυστριακούς και αλλοδαπούς πολίτες, για τους Αυστριακούς πολίτες παραμένει το τραπεζικό απόρρητο, είχε τονίσει, ενώ για τους αλλοδαπούς "θα είναι ανεδαφικές οι καταγγελίες τους" για άνιση μεταχείριση.
Κατά την άποψή του, η ΕΕ δεν έχει κανένα πρόβλημα με το τραπεζικό απόρρητο για Αυστριακούς πολίτες, θέλει μόνον την ανταλλαγή πληροφοριών για τους αλλοδαπούς οι οποίοι έχουν χρήματα στην Αυστρία και ως εκ τούτου θα πρέπει να λήξει ο «συναγερμός» και να διαμηνυθεί στους Αυστριακούς πως το τραπεζικό απόρρητο παραμένει.


Πηγή: ΑΠΕ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο