Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Μάριο Σαλμάς - Πρώτη προτεραιότητα η πληρωμή των ασθενών και μετά η πληρωμή των εταιριών από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Μάριο Σαλμάς - Πρώτη προτεραιότητα η πληρωμή των ασθενών και μετά η πληρωμή των εταιριών από τον ΕΟΠΥΥ

Σε απάντηση σχετικής ερώτησης του Βουλευτή Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας κ. Ελευθερίου Αυγενάκη προς τον Υπουργό Υγείας, σχετικά με την απόδοση των δαπανών μετακίνησης των αιμοκαθαρόμενων ασφαλισμένων από τον ΕΟΠΥΥ, ο Αναπληρωτής Υπουργός  Υγείας Μάριος Σαλμάς είπε:

Όσο οι συνάδελφοι Βουλευτές έρχεστε στη Βουλή και θέτετε θέματα περί του αυτονόητου, θέματα στα οποία έχει τοποθετηθεί η πολιτική ηγεσία και θέματα η διεκπεραίωση των οποίων είναι αφορμή για να κρίνονται οι διοικήσεις των Οργανισμών που έχουν τεθεί, θα είμαστε απέναντί σας απολογητικοί.
Πράγματι, σήμερα οι ασθενείς δεν παίρνουν τα χρήματά τους αμέσως ως δικαιούνται και ως έχουμε δώσει εμείς οδηγίες στον Οργανισμό. Αυτό πρέπει να τελειώνει. Δεν είναι δυνατόν εσείς οι Βουλευτές να δέχεστε την πίεση των πολιτών και εμείς να ερχόμαστε στη Βουλή να συζητούμε, να είναι σαφέστατη η τοποθέτηση της πολιτικής ηγεσίας και να μη γίνεται αυτό.
Να κάνω ένα διαχωρισμό: Υπάρχουν οι παλιές αμαρτίες των μητρικών Ταμείων του ΕΟΠΥΥ πριν ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ, όπου τα Ταμεία τότε, μέσα στις πολλές διαρθρωτικές αδυναμίες που είχαν, είχαν και μια τρομακτική αδυναμία, που ήταν η αδυναμία τους να εκκαθαρίζουν τις δαπάνες. Αυτό είναι το βασικό, το νούμερο «ένα» πρόβλημα σήμερα, για το οποίο δεν μπορούμε να πληρώσουμε όλα τα ληξιπρόθεσμα και καθυστερούμε σε αυτό για τους παρόχους, αλλά και για τους ασθενείς μέχρι τις 31.12. 2011. Τα Ταμεία, λοιπόν, τότε και οι διοικήσεις δεν έκαναν τη δουλειά τους,  δεν εκκαθάριζαν, στοίβαζαν τα παραστατικά και δεν μπορούσαν να πληρώσουν. Καταλαβαίνει κανείς. Οπότε μπορεί και να αξιολογήσει τι πλήρωναν.
Είπαμε ότι αυτά τελειώνουν. Γι’ αυτά τα παλιά υπάρχει συνευθύνη του Υπουργείου Εργασίας στο κομμάτι των αρμοδιοτήτων, που έχει πάνω του και την ευθύνη των Ασφαλιστικών Ταμείων, όπου τα μητρικά Ταμεία πρέπει να τελειώνουν με αυτές τις παλιές εκκαθαρίσεις.
Από την ώρα που έγινε ο ΕΟΠΥΥ, την 1.1.2012, ήταν στο Υπουργείο Εργασίας. Από πέρυσι, όμως, τον Ιούλιο ήταν στην ευθύνη του Υπουργείου Υγείας. Όπου και να ‘ναι η ευθύνη, όμως, οι ασθενείς πρέπει να βρουν λύση. Και λύση μπορούν να βρουν, γιατί υπάρχουν τα χρήματα.
Στο ερώτημα αν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν χρήματα  και γι’ αυτό δεν πληρώνονται οι ασθενείς που κάνουν τη δαπάνη από την τσέπη τους, είτε αφορά –ξαναλέω- μεταφορικά των νεφροπαθών είτε αφορά δαπάνη ενός ασθενούς στο φαρμακείο, όταν έχουν τα φαρμακεία κινητοποίηση, είτε αφορά τα γυαλιά του είτε αφορά τα ορθοπεδικά βοηθήματα,  θέλω να πω το εξής: Για οτιδήποτε πληρώνει από την τσέπη του ο ασθενής και πάει τα παραστατικά του στον ΕΟΠΥΥ, χρήματα υπάρχουν. Γι’ αυτό και φέτος, το πρώτο τρίμηνο, έγιναν τρεις πληρωμές σε όλους τους παρόχους.
Άρα, δεν μπορούμε να πληρώνουμε όλους τους παρόχους, είτε αυτά είναι φαρμακεία είτε γιατροί είτε διαγνωστικά κέντρα, κλινικές, φαρμακοβιομηχανίες και να μην πληρώνονται οι ασθενείς κατά προτεραιότητα.
Σας ξαναλέω, λοιπόν, άλλη μια φορά -και μέσω ημών στέλνω παντού το μήνυμα εκεί που πρέπει αρμοδίως- ότι είναι σαφέστατη η οδηγία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και –επαναλαμβάνω- ότι ο Πρωθυπουργός είχε δείξει την ανάλογη ευαισθησία και είχε τονίσει ότι πρώτα πρέπει ο ασθενής να παίρνει τα χρήματα που πλήρωσε από την τσέπη του και μετά όλοι οι πάροχοι. Γι’ αυτό δίνουμε ένα χρόνο λογικό, για να υλοποιηθεί από τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Και να είστε βέβαιοι ότι θα κριθεί πάνω στην εφαρμογή της οδηγίας αυτής.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο