Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την ρύθμιση των κόκκινων δανείων

Στο σημείο της δόσης που θα πληρώνει ο δανειολήπτης κατά την τετραετή περίοδο χάριτος έχουν κολλήσει οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην τρόικα και το υπουργείο Ανάπτυξης.

 Οι συζητήσεις που έγιναν αργά το απόγευμα για το νομοσχέδιο που αφορά στο πρόγραμμα διευκόλυνσης των ενήμερων οφειλετών με ενυπόθηκα δάνεια δεν φανέρωσαν κάποια πρόοδο, όπως προκύπτει από πηγές του υπουργείου. Η συνάντηση έγινε ανάμεσα στα χαμηλόβαθμα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας και την πολιτική ηγεσία και δεν αποκλείεται να επαναληφθεί και σήμερα.
 
Οι διαπραγματεύσεις έχουν κολλήσει στο αν στην τετραετή περίοδο χάριτος ο δανειολήπτης θα πληρώνει δόση με σταθερό επιτόκιο 1,5% (τοκοπληρωμή), σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης, ή αν, όπως επιμένει η τρόικα, το ποσό της καταβολής θα περιλαμβάνει και κεφάλαιο. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το υπουργείο αντιτείνει τη διεύρυνση των δικαιούχων μέσα από την αύξηση του εισοδηματικού κριτηρίου. Το νομοσχέδιο προβλέπει ως ανώτατο εισόδημα τις 25.000 ευρώ.

Επίσης στις διαπραγματεύσεις βρίσκεται και το ύψος του ανεξόφλητου υπόλοιπου του δανείου, το οποίο η τρόικα προτείνει να είναι 125.000 ευρώ και το υπουργείο Ανάπτυξης πιέζει για την αύξησή του.

 Σύμφωνα με πληροφορίες τα υπόλοιπα θέματα δηλαδή το ύψος της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου έχει συμφωνηθεί, είναι 180.000 ευρώ αλλά και των υπολοίπων περιουσιακών στοιχείων που πρέπει να διαθέτει ένας δανειολήπτης για να ενταχθεί στο πρόγραμμα διευκόλυνσης. Συνολικά δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.

 Πάντως, εκτιμήσεις θέλουν την τρόικα να κολλά τις διαπραγματεύσεις λόγω της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και των ανησυχιών για το ενδεχόμενο να απαιτηθούν κι άλλα κεφάλαια.

Πηγή Ημερησία


Για το ίδιο θέμα το Newsit γράφει


Παζάρι για γέλια με την τρόικα για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά - Στην ευέλικτη ρύθμιση ΜΟΝΟ όσοι δεν χρωστούν δόσεις στις τράπεζες
- Η κυβέρνηση πιέζει την τρόικα να βρουν λύση γιατί φοβούνται τη "βόμβα" των κόκκινων δανείων
- Η τρόικα ζητά να μην είναι σταθερό το επιτόκιο της περιόδου χάριτος στο 1,5%
- Συμφωνία ΜΟΝΟ για την περίοδο χάριτος στα 4 χρόνια δηλαδή 48 δόσεις
- Το ανεξόφλητο δανείο δεν θα πρέπειε να ξεπερνά τις 125.000 ευρώ

Tα ενήμερα δάνεια, το ύψος του επιτοκίου της περιόδου χάριτος αλλά και της αξίας των ακινήτων που θα αφορά η νέα ρύθμιση για τα δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών αποτέλεσαν το αντικείμενο και της σημερινής σύσκεψης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης με τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας που ολοκληρώθηκε.

Από τη συνάντηση προέκυψε πως η τρόικα δεν επιθυμεί στη ρύθμιση να υπάγονται όσοι έχουν πραγματική ανάγκη και χρωστούν ή έχουν καθυστερημένες δόσεις στις τράπεζες, αλλά αντίθετα να υπάγονται μόνο όσοι πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους στις τράπεζες. Δηλαδή, κάποιοι που έχουν ανάγκη είτε γιατί μειώθηκε ο μισθός τους είτε γιατί έχασαν τη δουλειά τους και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις τραπεζικές τους υποχρεώσεις, αυτοί είναι καταδικασμένοι, σύμφωνα με τα "θέλω" της τρόικας.

Η συνάντηση διεξήχθη σε καλό κλίμα και όπως σχολίασαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη του υπουργείου «γίνονται αργά αλλά σταθερά βήματα προκειμένου να κλείσει το θέμα το συντομότερο δυνατόν διότι μπορεί να μην αποτελεί προαπαιτούμενη δράση για την εκταμίευση της δόσης, πλην όμως η εκκρεμότητα γύρω από το θέμα επηρεάζει όχι μόνο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά συνολικά την οικονομία μας».

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες ώστε να προχωρήσει το επίμαχο νομοσχέδιο. Στελέχη του υπουργείου σημειώνουν ότι αν και ακόμα δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία η κυβέρνηση πιέζει την τρόικα ότι θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί το θέμα καθώς αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των «κόκκινων δανείων» λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην οικονομία μας.

Η τρόικα ζητά να μην είναι σταθερό το επιτόκιο της περιόδου χάριτος στο 1,5% όπως αρχικά πρότεινε το υπουργείο Ανάπτυξης αλλά να ακολουθεί το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενώ από τις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις οι δύο πλευρές φαίνεται να συμφωνούν στην χρονική διάρκεια της περιόδου χάριτος για τους δανειολήπτες που θα ενταχθούν στις ρυθμίσεις και συγκεκριμένα στα 4 χρόνια (48 δόσεις), στα κριτήρια για την ένταξη στις ρυθμίσεις με εκτίμηση της συνολικής περιουσιακής κατάστασης του δανειολήπτη ( κινητής και ακίνητης περιουσίας) καθώς και στο ύψος του ανεξόφλητου δανείου το οποίο θα αφορά η ρύθμιση ενώ στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν μόνο ενήμερα δάνεια για πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τρόικα και κυβέρνηση συμφωνούν στο ύψος του ποσού ακίνητης και κινητής περιουσίας που θα μπορούν να έχουν όσοι εντάσσονται στις ρυθμίσεις. Το ποσό αυτό να είναι μικρότερο των 300.000 ευρώ ενώ για το ύψος του ανεξόφλητου δανείου αυτό να μην ξεπερνά τις 125.000 ευρώ, δηλαδή 5 φορές περισσότερο από το εισόδημα του δανειολήπτη.

Τέλος σημειώνεται ότι η Ελληνική πλευρά εμμένει στη συζήτηση γύρω από το ενδεχόμενο να υπάρξει διεύρυνση του αριθμού των δανειοληπτών που θα ευνοηθούν από τις ρυθμίσεις καθώς οι μισθοί δεν πρόκειται να αυξηθούν σύντομα ενώ η ανεργία ολοένα μεγεθύνεται και το ενδεχόμενο αύξησης του εισοδηματικού κριτηρίου είναι ένα ακόμη θέμα διαπραγμάτευσης (εφόσον η μηνιαία δόση στην διάρκεια των 4 ετών δεν αφορά μόνο την πληρωμή τόκων αλλά και μέρος του ανεξόφλητου κεφαλαίου του δανείου).
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description prince | Απριλίου 12, 2013 8:34 π.μ. | Reply
για τα πρασινα δανεια καμια ανακοινωση?
image description NIKOSPETSAS | Απριλίου 12, 2013 12:45 μ.μ. | Reply
Αυτό θα το κάνει ο Γιώργος - ειδικός στην πρασινάδα ....
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο