Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Διεκρινίσεις σχετικά με την ασφάλιση στον Ο.Α.Ε.Ε. επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων που δραστηριοποιούνται σε προαιρετικές περιοχές

Διευκρινίσεις αναφορικά με την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 25 του ν. 3846/2010, που αφορούν στην ασφάλιση επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων που δραστηριοποιούνται σε προαιρετικές περιοχές (περιοχές κάτω των 2000 κατοίκων ή 1000 στους έξι Νομούς: Αττικής, Βοιωτίας, Ευβοίας, Κορινθίας, Αχαΐας και Θεσσαλονίκης ή 3100 σε νησιά, εφόσον στην περίπτωση αυτή οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι κατοικούν μόνιμα σε αυτά) έγιναν με εγκύκλιο του ΟΑΕΕ.

Αναλυτικά:

- Κριτήριο για την υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ των περιπτώσεων του άρθρου 25 παρ. 1γ του Ν. 3846/2010, (επέκταση δραστηριότητας σε υποχρεωτικές περιοχές ασφάλισης) δεν πρέπει να είναι η έκδοση σχετικών τιμολογίων ή η διεύθυνση του πελάτη. Αντιθέτως, κριτήριο πρέπει να είναι το εάν τα προϊόντα παραδίδονται από τους ίδιους τους ελεύθερους επαγγελματίες σε περιοχές υποχρεωτικής ασφάλισης, χωρίς να έχει σημασία από πού προέρχονται οι πελάτες. Ειδικότερα: Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε προαιρετικές περιοχές, εάν πωλούν τα προϊόντα τους στην έδρα τους θα κρίνονται με βάση το εισοδηματικό κριτήριο της παρ. 1α του άρθρου 25 του Ν. 3846/2010.

Αν κατόπιν ελέγχου διαπιστωθεί ότι τα πρόσωπα αυτά με δικά τους μέσα και με μέσα δημόσιας μεταφοράς μεταφέρουν τα προϊόντα τους και τα πωλούν σε περιοχές υποχρεωτικής ασφάλισης, τότε θα πρέπει να υπαχθούν υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ χωρίς να ελέγχεται το εισοδηματικό κριτήριο.

Για την απόδειξη της άσκησης ή μη δραστηριότητας σε περιοχές υποχρεωτικής ασφάλισης ελέγχονται τα δελτία αποστολής ή τα τιμολόγια - δελτία αποστολής των προαναφερθέντων προσώπων.

- Ως γνωστόν, σύμφωνα με την εγκύκλιο ΟΑΕΕ.80/10 ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ, παρόλο που ασκούν επάγγελμα σε προαιρετική περιοχή, όσες κατηγορίες επαγγελματιών αναφέρονται αναλυτικά στη Β ενότητα της εγκυκλίου.

Πέραν τούτων υπάρχουν και δραστηριότητες, οι οποίες ασκούνται σε προαιρετική περιοχή όπου και η έδρα της επιχείρησης, που από τη φύση τους δεν μπορεί να επεκτείνονται σε περιοχές υποχρεωτικής ασφάλισης, όπως:

Ιδιοκτήτες συνεργείων αυτοκινήτων.

Ιδιοκτήτες ξυλουργείων που ασκούν τη δραστηριότητά τους μόνο εντός του ξυλουργείου (χωρίς μεταφορά και τοποθέτηση σε υποχρεωτικές περιοχές).

Ιδιοκτήτες σιδηρουργείων που ασκούν τη δραστηριότητά τους μόνο εντός του σιδηρουργείου (χωρίς μεταφορά συνεργείου για εκτέλεση εργασιών ή τοποθέτηση προϊόντων).

Ιδιοκτήτες ταβέρνας, εστιατορίων, καφενείων, αρτοποιείων που δεν κάνουν delivery.

Η πώληση εμπορευμάτων στον τόπο παραγωγής τους, ή η παροχή υπηρεσιών-εργασίας σε πρόσωπα (φυσικά ή νομικά) που διαμένουν ή έχουν την έδρα τους σε περιοχές υποχρεωτικής ασφάλισης, δεν συνιστά άσκηση δραστηριότητας σε περιοχή υποχρεωτικής ασφάλισης και κατά συνέπεια στην περίπτωσή τους ελέγχεται το εισοδηματικό κριτήριο.

Ομοίως, με εισοδηματικό κριτήριο ελέγχονται και οι ιδιοκτήτες γραφείων ενοικίασης αυτοκινήτων, σκαφών, μηχανών, ποδηλάτων, ειδών παραλίας, σκί κ.τ.λ. με έδρα προαιρετική περιοχή ασφάλισης.

Δείτε ολόκληρη την εγκύκλιο εδώ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description DimPap6 | Απριλίου 11, 2013 1:10 μ.μ. | Reply
δηλαδή εγω που είμαι σε χωριό που τηρεί τα κριτήρια αυτά και πριν κανω εναρξη σαν λογιστής ήμουν στον ΟΓΑ μπορώ να πάρω απαλλαγή απο το τεβε αφού οι πελάτες έρχονται σε μενα και τους κάνω τις διάφορες εργασίες και δεν πάω εγω;;;; το καταλαβαίνω σωστα ή χάνω κατι στο τοπίο....
image description AlanTrap | Απριλίου 11, 2013 2:28 μ.μ. | Reply
Καλά κρασιά . Αφού καταταλαιπωρηθηκαν ασφαλσιμένοι , λογιστές , δικηγόροι , υπηρεσίες έρχεστε μετά από τρια χρόνια μα το διευκρινίσετε
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο