Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Σε θολό τοπίο οι διαπραγματεύσεις για τα ενυπόθηκα δάνεια και τη διευκόλυνση των οφειλετών

Σε θολό τοπίο οι διαπραγματεύσεις για τα ενυπόθηκα δάνεια και τη διευκόλυνση των οφειλετών

Σε θολό τοπίο κινούνται οι διαπραγματεύσεις υπουργείου Ανάπτυξης και τρόικας για το πολύκροτο νομοσχέδιο που αφορά στο πρόγραμμα διευκόλυνσης ενήμερων τραπεζικών οφειλετών που έχουν ενυπόθηκα δάνεια.

Πληροφορίες θέλουν την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη να επιδιώκεται συνάντηση ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ε.Ε. για το θέμα. Από την προηγούμενη επίσκεψή τους μέχρι τώρα έχουν προηγηθεί αλλεπάλληλες συσκέψεις ανάμεσα στη γενική γραμματεία Καταναλωτή και τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία στις τελικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.

Πηγές αναφέρουν πως οι δύο πλευρές είχαν έλθει πολύ κοντά σε κοινές λύσεις μέχρι τις μέρες που ξέσπασαν τα γεγονότα της Κύπρου. Από τότε η τρόικα "μούδιασε" και οι διαπραγματεύσεις κατά κάποιο τρόπο κόλλησαν... Σε αυτήν την κατάσταση συνέτεινε και το γεγονός, σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης αλλά και η υπόθεση της συγχώνευσης Εθνικής - Eurobank.

Διαπιστώθηκαν επίσης διχογνωμίες τόσο μέσα στους κόλπους της τρόικας όσο και των ελληνικών τραπεζών. Το μόνο κοινό σημείο όλων των εμπλεκόμενων μερών είναι το γεγονός πως πρέπει να προωθηθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης. Σε ό,τι αφορά τις αντικρουόμενες απόψεις, υπάρχουν εκείνες που θέλουν να επιλυθεί το ζήτημα εδώ και τώρα, δηλαδή να προχωρήσει το πρόγραμμα διευκόλυνσης, αλλά διατυπώνονται και γνώμες που ζητούν να μετατεθεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Επίσης στο πλαίσιο των συζητήσεων που γινόταν τις προηγούμενες μέρες σε τεχνικό επίπεδο επικρατούσαν και θέσεις, από την πλευρά της τρόικας, που έλεγαν μήπως να χαμηλώσει ο "πήχης" των διατάξεων που αφορούν στον τρόπο διευκόλυνσης και να ανέβει εκείνος των δικαιούχων. Δηλαδή να ενταχθούν όσο το δυνατό περισσότερες κατηγορίες πολιτών που επλήγησαν από την οικονομική ύφεση.

Αξίζει να αναφερθεί ακόμη ότι η τρόικα εντάσσει και αυτό το θέμα στο συνολικό "πακέτο" των προαπαιτούμενων που έχει θέσει στην κυβέρνηση για την εκταμίευση της δόσης. Με απλά λόγια ή ικανοποιούνται όλα ή τίποτα. Έτσι, δεν αποκλείεται το θέμα αυτό να μείνει και τεχνηέντως ανοικτό.

Από την πλευρά της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης επιδιώκει την εδώ και τώρα προώθηση του νομοσχεδίου.

Στα επιχειρήματά της συμπεριλαμβάνονται ο κίνδυνος της αύξησης των καθυστερούμενων και άρα και των "κόκκινων" δανείων όσο βαθαίνει η οικονομική κρίση. Αν συμβεί αυτό τότε οι τράπεζες θα "γεμίσουν" με επισφάλειες και θα χρειαστούν νέα κεφάλαια.

Επίσης το υπουργείο Ανάπτυξης θεωρεί ότι το πρόγραμμα διευκόλυνσης που έχει ετοιμάσει, θα βοηθήσει τις τράπεζες οι οποίες από το να μην εισπράττουν τίποτα θα έχουν διασφαλισμένο ένα μέρος των δόσεων των δανειοληπτών.

Έξι είναι τα σημεία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε υπουργείο Ανάπτυξης και τρόικα:

1. Οι δικαιούχοι του προγράμματος διευκόλυνσης θα πρέπει να έχουν εισόδημα 25.000 ευρώ και το ανεξόλφητο υπόλοιπό των δανείων τους να μην ξεπερνά τις 125.000 ευρώ. Το τελευταίο όριο το έβαλε η τρόικα και το υπουργείο Ανάπτυξης πιέζει να ανέβει. Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι είναι άνεργοι και μισθωτοί με εισόδημα 25.000 ευρώ και μετά από μείωση 35% σε σχέση με το 2010.

2. Η διάρκεια της περιόδου χάριτος είναι τετραετής. Η τρόικα πιέζει για ετήσια ακόμη και για εξαμηνιαία επανεξέταση της οικονομικής κατάστασης των δικαιούχων. Το υπουργείο αντιπροτείνει ανά διετία.

3. Όσοι εντάσσονται στο πρόγραμμα δεν θα πρέπει να έχουν κινητή και ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ. Οι δύο πλευρές φαίνεται να συμφωνούν.

4. Το επιτόκιο στη διάρκεια της μηνιαίας δόσης στην τετραετή περίοδο χάριτος είναι 1,5% και σταθερό. Η τρόικα επιμένει να ακολουθεί τις διακυμάνσεις του επιτοκίου της ΕΚΤ.

5. Η τρόικα θέλει έλεγχο όλου του θεσμικού πλαισίου ανά εξάμηνο. Το υπουργείο Ανάπτυξης πιέζει να γίνεται υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

6. Στην τροποποίηση του νόμου Κατσέλη προβλέπεται ελάχιστη μηνιαία δόση τα 40 ευρώ από τη στιγμή της υποβολής αίτησης μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. Η τρόικα θεωρεί χαμηλό το ποσό.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description στελλα Εμ. | Απριλίου 7, 2013 4:12 μ.μ. | Reply
Γιατί από τους δικαιούχους εξαιρούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες; Πόσες υγιείς επιχειρήσεις και συνεπείς στις υποχρεώσεις τους κάποτε, θα μπορούσαν να επωφεληθούν τώρα που βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής;
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο