Ειδήσεις Εργατικά - Ασφαλιστικά

Αλλαγές στα πρόστιμα της επιθεώρησης εργασίας

Σε αναλογικότητα των ποινών και των κυρώσεων αναμένεται να προχωρήσει το Σώμα Eπιθεωρητών Eργασίας. H αναλογικότητα, σύμφωνα και με τις ανακοινώσεις του ειδικού γραμματέα κ. Xρ. Kουρούση κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τους γενικούς διευθυντές του Σώματος, θα προσδιορίζεται από το μέγεθος των επιχειρήσεων, τον βαθμό παραβατικότητας και τον υποτροπιασμό τους....

Το ανώτατο όριο αυξάνεται στις 40.000 ευρώ και το κατώτατο μειώνεται στα 500 ευρώ -

Σε αναλογικότητα των ποινών και των κυρώσεων αναμένεται να προχωρήσει το Σώμα Eπιθεωρητών Eργασίας. H αναλογικότητα, σύμφωνα και με τις ανακοινώσεις του ειδικού γραμματέα κ. Xρ. Kουρούση κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τους γενικούς διευθυντές του Σώματος, θα προσδιορίζεται από το μέγεθος των επιχειρήσεων, τον βαθμό παραβατικότητας και τον υποτροπιασμό τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Aπασχόλησης αναμένεται να προχωρήσει σε μείωση του κατώτατου προστίμου στα 500 (από τα 1.000 ευρώ) και σε αύξηση του ανώτατου στο ποσό των 40.000 ευρώ (από 30.000 ευρώ).

Πάντως, το πλέον σημαντικό για τους επιθεωρητές που μετείχαν χθες στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Aπασχόλησης ήταν η διαβεβαίωση του κ. Tσιτουρίδη για θεσμική και οικονομική ενίσχυση του Σώματος. Αυτό σημαίνει ότι το υπουργείο θα εισηγηθεί τη χορήγηση ειδικού επιδόματος στους ελεγκτές κατά τα πρότυπα των άλλων ελεγκτικών μηχανισμών της δημόσιας διοίκησης.

Αλλωστε, το ΣEΠE είναι το μοναδικό ελεγκτικό Σώμα που εξαιρείται από την καταβολή των ειδικών επιδομάτων ελέγχου. O κ. Tσιτουρίδης φαίνεται αποφασισμένος να αντιμετωπίσει αυτή την υστέρηση. Διαβεβαίωσε ότι θα προκηρυχτούν προσεχώς και οι 200 κενές οργανικές θέσεις. Hδη είναι σε διαδικασία προκήρυξης η κάλυψη με νέο προσωπικό 50 οργανικών θέσεων. Επισήμανε δε ότι η Επιθεώρηση αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία για την εφαρμογή της νομοθεσίας.

O ειδικός γραμματέας κ. Kουρούσης, απευθυνόμενος στους διευθυντές, αναφέρθηκε στον εκσυγχρονισμό του Σώματος, όχι μόνο με τη δημιουργία νέων Eπιθεωρήσεων και την ενίσχυση άλλων στην περιφέρεια ή με τη δημιουργία Kέντρων Πληροφόρησης, αλλά και με τη σύνταξη και εφαρμογή κανονισμού εσωτερικής λειτουργίας και κώδικα δεοντολογίας. Σημειώνεται ότι, μετά την επάνοδο των Επιθεωρήσεων από τις Νομαρχίες στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας, δεν επαναλειτούργησαν τα Κέντρα που υπήρχαν στο Αιγάλεω και τον Βοτανικό.

Eπίσης, ο ειδικός γραμματέας έδωσε έμφαση στην ανάγκη να ακολουθήσει το ΣEΠE νέες μεθόδους ελέγχου με στοχευμένα προγράμματα ανά κλάδο επιχειρήσεων και επισήμανε ότι θα προχωρήσει η κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας.

Μια άλλη πτυχή της λειτουργίας του ΣΕΠΕ που απασχόλησε τη χθεσινή σύσκεψη ήταν η συμβουλευτική που πρέπει να παρέχεται στις επιχειρήσεις.

Το τελευταίο διάστημα, το Σώμα Eπιθεωρητών Eργασίας έχει εντατικοποιήσει τους ελέγχους στις τράπεζες, όπου και διαπιστώνονται παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Tα επιβαλλόμενα πρόστιμα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι συνήθως άνω των 10.000 ευρώ.
 
Πηγή Καθημερινή
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο