Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Τελευταία ευκαιρία στους καταχραστές του Δημοσίου - Γλιτώνουν τα ισόβια όσοι φέρουν πίσω τα κλεμμένα

Πράσινο φως για να επιστραφούν «τα κλεμμένα» ανάβουν νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Δικαιοσύνης που έχουν στόχο να επιστρέψουν σημαντικά κονδύλια στα κρατικά ταμεία, με κίνητρο και την επιεικέστερη ποινική μεταχείριση των υπόπτων και κατηγορουμένων.

Το νέο νομικό «οπλοστάσιο» που μπορεί να αξιοποιήσει το Δημόσιο, σύμφωνα με νομοσχέδιο που προωθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Α. Ρουπακιώτης, είναι η υποχρεωτική σύσταση ενεχύρου (υπέρ του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, κλπ.) στους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν δεσμεύσει οι δικαστικές και οικονομικές αρχές όσων κατηγορούνται ή είναι ύποπτοι σε υποθέσεις διαφθοράς (πολιτικών-κρατικών αξιωματούχων, κλπ) ξεπλύματος χρήματος, φοροδιαφυγής –τελωνειακών παραβάσεων, πόθεν έσχες, λαθρεμπορίας.

Παράλληλα γίνεται ένα πρώτο βήμα ποινικής συνδιαλλαγής με κατηγορούμενους που έχουν ιδιοποιηθεί-καταχραστεί δημόσιο χρήμα σε υποθέσεις με ξέπλυμα χρήματος, δωροδοκία, φοροδιαφυγή, «πόθεν έσχες» κλπ. Εφόσον οι κατηγορούμενοι αυτοί επιστρέψουν όλα τα χρήματα και καλύψουν πλήρως κάθε ζημιά του Δημοσίου πριν την απολογία τους σε ανακριτή τιμωρούνται με φυλάκιση 2-5 ετών, ενώ πριν την έναρξη της πρωτοβάθμιας δίκης με φυλάκιση 3-5 ετών και πριν τη δευτεροβάθμια δίκη με κάθειρξη 5-10 ετών. Από την ποινική συνδιαλλαγή αυτή εξαιρούνται υποθέσεις απάτης, υπεξαίρεσης και απιστίας σε βάρους του Δημοσίου.

Η ρύθμιση αποτελεί ουσιαστικά ένα πρώτο «ρήγμα» στο «δρακόντειο» νόμο 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου, αφού επιτρέπει για πρώτη φορά να «σπάσουν» τα ισόβια σε ορισμένα αδικήματα εάν οι κατηγορούμενοι καλύψουν έγκαιρα κάθε ζημιά και απαίτηση του Δημοσίου προσφέροντας «ζεστό χρήμα» στο κρατικά ταμεία. Από τη ρύθμιση αυτή θα μπορούσε να έχει επιεικέστερη μεταχείριση π.χ. ο Α. Τσοχατζόπουλος (κατηγορείται για «ξέπλυμα» ενώ η δωροδοκία έχει παραγραφεί) εφόσον πριν τη δίκη της 22-4-13 (και υπό την προϋπόθεση ότι έχει ψηφιστεί η σχετική ρύθμιση) δεχθεί να επιστρέψει στο Δημόσιο 58 εκατ. ευρώ, όπως υπολογίζεται η μέχρι τώρα ζημιά με βάση το αρχικό κατηγορητήριο. Επιεικέστερη μεταχείριση μπορούν να έχουν και κατηγορούμενοι στην υπόθεση Siemens, εφόσον καλύψουν πλήρως τη μεγάλη ζημιά των κατηγορητηρίων.,,

Το ενέχυρο στους «παγωμένους» τραπεζικούς λογαριασμούς γίνεται υποχρεωτικά με δικαστική ενέργεια ή βούλευμα, ώστε να μπορεί να αξιοποιήσει τα ποσά το Δημόσιο αφού καταλήγουν στον κρατικό προϋπολογισμό (το ενέχυρο δεν προβλέπεται πάντως ακόμα, για την αξιοποίηση ακινήτων). Αν ο κατηγορούμενος ή ύποπτος δώσει τη συναίνεσή του για τη ρευστοποίηση, μπορεί να έχει επιεικέστερη ποινική μεταχείριση, εφόσον καλυφθεί η ζημιά. Με τη ρύθμιση αυτή εκτιμάται ότι το Δημόσιο θα μπορέσει να συστήσει ενέχυρο και να αξιοποιήσει διάφορους δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς όπως στις υποθέσεις Proton Ban – Λαυρεντιάδη, του ηλεκτρικού ρεύματος – Energa, κλπ.

Παράλληλα εξαγγέλθηκε ο διαχωρισμός από τις φυλακές εκείνων που κρατούνται για οικονομικά αδικήματα ή με ποινές φυλάκισης έως 2 χρόνια, οι οποίοι θα κρατηθούν σε εγκαταστάσεις στρατοπέδου στην Αττικής που θα εξασφαλιστεί σύντομα. Από την ευνοϊκότερη αυτή κράτηση θα εξαιρεθούν όσοι έχουν ενεργήσει ως μέλος οργάνωσης ή χαρακτηρίζονται ιδιαιτέρως επικίνδυνοι ή υπάρχει κίνδυνος να τελέσουν νέα αδικήματα.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Roxanne | Απριλίου 4, 2013 10:00 π.μ. | Reply
Too good to be true. Πολύ φοβάμαι ότι μικρά ψαράκια θα την πληρώσουν ενώ οι..καρχαρίες θα κολυμπούν ελεύθεροι
image description DC052964070 | Απριλίου 4, 2013 11:06 π.μ. | Reply
Ένα μεγάλο μπράβο στο υπουργείο και μονό για την σκέψη . Αν σκεπτόμαστε απλά και δικαία θα τα καταφέρουμε .
image description gkazan | Απριλίου 4, 2013 12:12 μ.μ. | Reply
Μια επιβεβαίωση παρακαλώ: Το ημερολόγιό μου λέει οτι σήμερα είναι 4 Απριλίου και όχι 1η Απριλίου. Ισχύει;
image description SCORPIOS | Απριλίου 4, 2013 1:36 μ.μ. | Reply
Ενταξει ρε. Θα σας κάνω τη χάρη. Θα πληρώσω.
Οχι για μένα..... για τη φουκαριάρα τη μάνα μου...... δεν θα αντεξει να με δει μέσα....
image description ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ | Απριλίου 4, 2013 3:38 μ.μ. | Reply
Φιλε gkazan σημερα ειναι 32.... Μαρτιου χχχχ .!!!!!
Μπορουμε να κοιμωμαστε στους καναπεδες μας ανετα....στηριζομενη στην δικαιοσυνη ....
Θα χυθει παλι απλετο φως...και θα φθασει το μαχαιρι στο κοκκαλο ...Τα δε λαμογια σε λιγο
θα ζητουν και αποζημιωση..... Μπορουν να τους καταβαλλουν την υπολοιπη αποζημιωση ....για την ηθικη τους βλαβη ...και επιβαλλεται !!!! απο την τροικα να την καταθεσουν στις off-shore οι μισθωτοι - οι συνταξιουχοι (του ΟΑΕΕ..) - οι συνεπεις ελευθεροι επαγγελματιες και ολοι οι προνομιουχοι..... των 586 ευρω....απο το λιπος τους...
image description vagoav | Απριλίου 4, 2013 3:20 μ.μ. | Reply
ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ ΠΗΡΑ ΜΙΖΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΛΕΨΩ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΙΜΑΙ ΑΘΩΟΣ..... ΚΙ ΑΝ ΕΚΛΕΨΑ 10,000,000 ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΕΨΑΝ ΜΟΝΟ 5,000 ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΖΩ???
ΜΗΠΩ ΓΙΝΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ, ΓΙΑΤΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΔΕΝ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΠΙΣΩ...
ΑΛΛΑ ΞΕΧΑΣΑ ....ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ........
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο