Ειδήσεις Ανακοινώσεις ΥΠ.ΟΙΚ. - ΙΚΑ - ΟΑΕΔ

Συνάντηση της Ε.Σ.Ε.Ε. με τον Υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Μανούσο Βολουδάκη

Συνάντηση της ΕΣΕΕ με τον Υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Μανούσο Βολουδάκη

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Μ. Βολουδάκη με το Προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, στο πλαίσιο του Διαλόγου του Υπουργείου με τους κοινωνικούς εταίρους για την πραγματοποίηση της διοικητικής μεταρρύθμισης.
 
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και διαπιστώθηκε από τα δύο μέρη η ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η προσπάθεια για τη θεσμική αναβάθμιση της ελληνικής διοίκησης. Η ΕΣΕΕ διαβεβαίωσε τον κ. Υφυπουργό ότι ο εμπορικός κόσμος της χώρας θα σταθεί δίπλα στο Υπουργείο, προκειμένου να εντοπιστούν οι δομικές αδυναμίες του συστήματος και να δρομολογηθεί η επίλυσή τους.

Οι προτάσεις που υπέβαλε η ΕΣΕΕ στον κ. Υφυπουργό αφορούν τόσο σε ζητήματα απλούστευσης διαδικασιών και λειτουργιών της Δημόσιας Διοίκησης, όσο και σε ειδικά θέματα και τομείς παρέμβασης διοικητικών οργάνων όπως η λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η Δημοτική Αστυνομία, το Υπαίθριο Εμπόριο.  Συνοπτικά, οι θέσεις που υποβλήθηκαν είναι οι εξής:

 • Διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου σε όλο το φάσμα των μορφών του εμπορίου, εισαγωγικού και εξαγωγικού, χονδρικού και λιανικού, διαμετακομιστικού και εφοδιαστικού. Με τον τρόπο αυτό, η ΓΓΕ θα μετατραπεί σε στρατηγικό και αναπτυξιακό εργαλείο, εξαιρετικά χρήσιμο για τις ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις.
 • Περαιτέρω εκσυγχρονισμός του Αγορανομικού Κώδικα, συνέχιση της προσπάθειας για αναμόρφωση του εταιρικού και του πτωχευτικού πλαισίου και άρση της σχετικής γραφειοκρατίας.
 • Νέα νομοθεσία για τον αθέμιτο ανταγωνισμό, προσαρμοσμένη στα σύγχρονα δεδομένα.
 • Συμπλήρωση πλαισίων για το leasing και το factoring και εισαγωγή πλαισίου για το franchising.
 • Επιτάχυνση της διοικητικής δικαιοσύνης και αναμόρφωση του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας.
 • Περαιτέρω θεσμικός εξοπλισμός της Επιτροπής Ανταγωνισμού με σκοπό να ενεργοποιηθεί για την καταπολέμηση των τριγωνικών συναλλαγών.
 • Θεσμοθέτηση ενός μηχανισμού προστασίας από την διακίνηση προϊόντων απομίμησης σήματος, με την σύσταση ενός διοικητικού «Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών Προϊόντων Απομίμησης Σήματος». Το σώμα θα αποβλέπει στον έλεγχο αυθεντικότητας και ποιότητας των προϊόντων επώνυμου σήματος, από πρόσωπα με αυξημένα επαγγελματικά προσόντα.
 • Μεταφορά της εποπτείας των επιτροπών του άρθρου  7Ε ν. 2323/1995, από τις Περιφέρειες στην νέα Γενική Γραμματεία Εμπορίου.
 • Ενοποίηση όλων των αστυνομικών υπηρεσιών (ΕΛΑΣ, Δημοτικές, Τουριστικές κ.λπ.) υπό ενιαία αρχή, όπου και αν εδρεύουν.
 • Ενίσχυση των τελωνειακών υπηρεσιών, προκειμένου να καταπολεμηθούν αφενός το εμπόριο απομιμητικών προιόντων, αφετέρου να σταματήσει η αιμορραγία συναλλάγματος, που διαφεύγει προς όλες τις γειτονικές χώρες από την μόδα των κατοίκων των παραμεθόριων περιοχών και των τουριστών να μεταβαίνουν στις αγορές τους και να προμηθεύονται μεγάλους όγκους προϊόντων σε εξευτελιστικές τιμές, τόσο για ίδια κατανάλωση όσο και για περαιτέρω ιδιωτική διάθεσή τους στη χώρα μας.
 • Μεταφορά της ρυθμιστικής αρμοδιότητας για τη λειτουργία των περιπτέρων από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο Υπουργείο Ανάπτυξης.
 • Διατήρηση και ενίσχυση των Δημόσιων Υπηρεσιών και υποδομών στις τουριστικές και εποχιακές αγορές.
 • Ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των Περιφερειακών Επιτροπών διακανονισμού των εμπορικών μισθώσεων. Συμμετοχή των εμπόρων στην σύνθεσή τους και διεύρυνση της αρμοδιότητάς τους, ώστε να εξετάζουν μισθώσεις που έχει παρέλθει έτος από την έναρξη της μίσθωσης.
 Κλείνοντας, η ΕΣΕΕ τόνισε την έμφαση που πρέπει να δοθεί στη συνεργασία των διοικητικών φορέων με όλους τους φορείς και κοινωνικούς εταίρους, τοπικούς και γενικούς. Παράλληλα, επισήμανε τη θεσμική ανάγκη να μετατραπούν τα Επιμελητήρια, με το αυξημένο κύρος που έχουν ως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, σε κέντρα εξυπηρέτησης της επιχειρηματικότητας εν γένει.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

 • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο