Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

«Έσοδα ή... πάρτε μέτρα τον Ιούνιο»

Καταρρέουν οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ και τις ασφαλιστικές εισφορές και δημιουργούν «άνοιγμα» 3,2 δισ. ευρώ

Σε «τράτο» τριών μηνών - ως τον Ιούνιο - για να ξεπεράσει τα ανυπέρβλητα δημοσιονομικά εμπόδια που δημιουργούν η βαθιά ύφεση, η πρωτοφανής ανεργία και η πρόσθετη αβεβαιότητα από τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να ελπίζει η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο από την τρόικα που αναμένεται στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.
 
Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου για τα φορολογικά έσοδα (κυρίως τις εισπράξεις από τον ΦΠΑ) και τις εισφορές των ασφαλιστικών ταμείων είναι απογοητευτικά καθώς αποκαλύπτουν ότι κινούνται κάτω από τους ήδη «προσαρμοσμένους» στην ύφεση στόχους του μνημονίου. «Αν δεν αλλάξει η κατάσταση ως το τέλος του χρόνου, θα έχει δημιουργηθεί μαύρη τρύπα 1,2 δισ. ευρώ στα έσοδα του προϋπολογισμού και άνω των 2 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία» σημειώνουν κορυφαίες πηγές που αναζητούν λύση στη γενική ρύθμιση φόρων και εισφορών που αναμένεται να συμφωνηθεί με την τρόικα και να τεθεί σε εφαρμογή τον Μάιο.
 

Νέα καμπύλη με ορίζοντα  το 2016

Η ρύθμιση και τα σημεία διαφωνίας επ'  αυτής που παρουσιάζει «Το Βήμα» θα αποτελέσουν τη βάση για τον καθορισμό της νέας καμπύλης εσόδων με ορίζοντα  το 2016 (τότε λήγουν οι δόσεις).
 

Στη νέα αυτή βάση ως τον Ιούνιο θα προετοιμαστούν τα τυχόν διαρθρωτικά μέτρα για το 2013 αλλά κυρίως το πακέτο των μέτρων που εκκρεμεί προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό της διετίας 2014-2015. Τότε τα πράγματα θα είναι σκληρά...
 

Οι ίδιες πηγές αναγνωρίζουν ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2013 και προκειμένου να καλυφθεί η υστέρηση των εσόδων το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε περικοπές δαπανών από δημόσιες επενδύσεις, κράτησε στα ταμεία χρήματα από τα κονδύλια που προορίζονταν για επιστροφές φόρων στους εξαγωγείς και εξόφληση χρεών στους προμηθευτές και «πάγωσε» τις επιστροφές φόρων.
 

Το αποτέλεσμα όμως είναι να τροφοδοτείται ο «φαύλος κύκλος» περικοπών - ύφεσης - αύξησης της ανεργίας - απώλειας εσόδων αφού τα χρήματα που οφείλει το Δημόσιο δεν φθάνουν στην οικονομία. Δεν είναι τυχαίο ότι 1.320.000 φορολογούμενοι δεν πλήρωσαν τους φόρους τους το πρώτο δίμηνο του χρόνου καθώς ή δεν έχουν τις οικονομικές δυνάμεις ή το Δημόσιο τους χρωστάει και δεν πληρώνει.


Μπροστά στη βεβαιότητα ότι «έτσι δεν βγαίνουμε από το τούνελ» ο πρωθυπουργός κ.  Αντώνης Σαμαράς  μίλησε για την ανάγκη να εξοφληθούν άμεσα και κατά προτεραιότητα τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις προτού τεθεί σε εφαρμογή η ρύθμιση «καινούργια αρχή» για τους φόρους και τις εισφορές.
 
Ο ίδιος δεν θέλει να προχωρήσει σε νέα μέτρα, πέραν της απόλυσης των επιόρκων από το Δημόσιο και της διατήρησης της έκτακτης εισφοράς στα ακίνητα, καθώς αντιλαμβάνεται ότι το οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα.

Πηγή Το Βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο