Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Πέντε σενάρια μείωσης για το «χαράτσι» της Δ.Ε.Η.

Πέντε σενάρια μείωσης για το «χαράτσι» της ΔΕΗ

Τη «χρυσή τομή» αναζητεί η κυβέρνηση για την εφαρμογή του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών και το 2013 - Οι προτάσεις προς την τρόικα

Τη «χρυσή τομή» αναζητεί η κυβέρνηση για την εφαρμογή και το 2013 του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) έτσι ώστε να εισπραχθεί το ποσό των περίπου 3 δισ. που έχει προϋπολογισθεί για φέτος και ταυτόχρονα να περιοριστούν οι επιβαρύνσεις για τους φορολογούμενους. Το οικονομικό επιτελείο θα παρουσιάσει στην τρόικα πέντε εναλλακτικά σενάρια για την εφαρμογή του ΕΕΤΗΔΕ. Σε όλα, η είσπραξη θα γίνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, διατηρώντας ωστόσο το δικαίωμα του φορολογούμενου να ζητήσει τον διαχωρισμό του φόρου από τον λογαριασμό ηλεκτροδότησης και τη βεβαίωσή του από την εφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι:

1. Η μείωση των συντελεστών για όλους.

2. Η μείωση των συντελεστών για ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 1.800 ευρώ το τ.μ.

3. Η αύξηση των συντελεστών για ακίνητα μεγάλης αξίας, με ταυτόχρονη μείωση στα ακίνητα χαμηλής αξίας.

4. Η εξαίρεση -υπό αυστηρές προϋποθέσει- ορισμένων ειδικών κατηγοριών από το ΕΕΤΗΔΕ (άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, πολύτεκνοι κ.λπ.).

5. Η μερική έκπτωση από τον φόρο εισοδήματος του ποσού που αντιστοιχεί σε κάθε ιδιοκτήτη για το ΕΕΤΗΔΕ.

Πάντως, η τρόικα έχει ξεκαθαρίσει ότι η οποιαδήποτε απώλεια από πιθανή ελάφρυνση του ΕΕΤΗΔΕ θα πρέπει να αναπληρωθεί. Στο υπ. Οικονομικών, όμως, υποστηρίζουν ότι έχουν υποεκτιμηθεί τα έσοδα από όλους τους φόρους στην ακίνητη περιουσία. Κάτι που δίνει τη δυνατότητα να μειώσουν ελαφρώς τις επιβαρύνσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η απένταξη του τέλους ή οποιουδήποτε άλλου φόρου το αντικαταστήσει από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ συναντά την κάθετη διαφωνία της τρόικας. Η τελευταία έχει προειδοποιήσει την ελληνική πλευρά ότι κάτι τέτοιο θα σημάνει ότι θα μειώσει την εκτίμηση για τα προσδοκώμενα έσοδα κατά 1 δισ. ευρώ που θα πρέπει να αναπληρωθεί από άλλα μέτρα. Αυτό το 1 δισ. θα προστεθεί σε άλλες αστοχίες που έχει εντοπίσει ανεβάζοντας το δημοσιονομικό «κενό» για τη διετία 2013-2014 στα 2,7 δισ. ευρώ. Ωστόσο, στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος το ΥΠΟΙΚ προσδοκά 1,5 δισ. από τις έκτακτες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών (προς εφορία και Ταμεία).

Το άλλο μεγάλο θέμα για την ολοκλήρωση του ελέγχου από την τρόικα είναι το πρόγραμμα κινητικότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Διοικ. Μεταρρύθμισης έχει καταθέσει το τελικό σχέδιο για το πώς θα τεθούν σε διαθεσιμότητα 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι φέτος και πόσοι από αυτούς θα αποχωρήσουν υποχρεωτικά έως το τέλος του 2014.

Να σημειωθεί ότι το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης προέβλεπε ότι θα αποχωρήσουν 5.000 εργαζόμενοι. Ως τώρα, πάντως, η τρόικα δεν έκανε δεκτή την πρώτη πρόταση και δεν έχει απαντήσει για την τελευταία.

www.kathimerini.gr
 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description chris | Μαρτίου 30, 2013 7:52 μ.μ. | Reply
Η προσωπική μου άποψη είναι οτι το χαράτσι θα μείνει για πολλά χρόνια.Όλα γίνονται για να μην διώξουν ουτε έναν δημόσιο υπάλληλο (Το υπεράριθμο προσωπικό του Δημοσίου θεωρείται απο πολλούς η βασική αιτία της κρίσης) ενώ για την καταπολέμηση της ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα δίνονται ψίχουλα.Η τυχόν απόλυση δημοσίων υπαλλήλων βραχυπρόθεσμα θα αυξήσει την ανεργία αλλα μακροπρόθεσμα θα έχει ευργετικά αποτελέσματα.
image description βιολα | Μαρτίου 30, 2013 10:56 μ.μ. | Reply
συμφωνω απολυτα μαζι σου.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο