Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Προσυμπληρωμένες θα είναι οι δηλώσεις των συνταξιούχων από την νέα χρονιά

Συνεχίζεται η συζήτηση στην βουλή για το σχέδιο νόμου  "Αντιµετώπιση της παραβατικότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση και στην αγορά εργασίας και λοιπές διατάξεις αρµοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας"

Στην χθεσινή συζήτηση που έγινε στην βουλή έγινε αναφορά και στην διάταξη που προβλέπει την διασύνδεση της ΗΔΙΚΑ με την ΓΓΠΣ έτσι ώστε η τελευταία να έχει στην διάθεσή της τα αναλυτικά ποσά των συντάξεων που έχουν καταβληθεί στο κάθε έτος.


Αναλυτικά τι αναφέρθηκε στην βουλή:
.....
Επιπλέον, από 1.7.2013 η ΗΔΙΚΑ ΑΕ µετατρέπεται σε ενιαία αρχή πληρωμής συντάξεων γεγονός, που συµβάλλει στη διαφάνεια και στην ταχύτερη απονομή των συντάξεων, καθώς συνδέεται µε το σύστημα ΔΙΑΣ.

Για την ιστορία αναφέρω ότι αν το σύστημα «ΑΡΙΑΔΝΗ» είχε εφαρμοστεί μια δεκαετία νωρίτερα, θα είχαν εισπραχθεί περί τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ, όσα δηλαδή αντιστοιχούν στην περικοπή των συντάξεων που κάναμε τελευταία.
Παράλληλα, προβλέπεται η πλήρης ενημέρωση της ηλεκτρονικής βάσης της ΗΔΙΚΑ και των Ταμείων με πλήρη καταγραφή ΑΦΜ και ΑΜΚΑ ανά σύνταξη στο σύνολο των καταβαλλομένων συντάξεων.
Επίσης, ενισχύονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί με τη συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στους ελέγχους του ΣΕΠΕ και της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης.
Η ΗΔΙΚΑ μετατρέπεται από 1/7/2013 σε ενιαία αρχή καταβολής συντάξεων. Συνδέεται με το Σύστημα ΔΙΑΣ και τα εκκαθαριστικά των συνταξιούχων θα προσυμπληρώνονται.


----

Η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου προβλέπει επίσης:

Με την θεσπιζόμενη διάταξη για πρώτη φορά και από εδώ και στο εξής η ΗΔΙΚΑ ΑΕ µέχρι το τέλος Ιανουαρίου του επόμενου της καταβολής έτους υποχρεούται να µεταφέρει ηλεκτρονικά το σύνολο της φορολογητέας ύλης κάθε µορφής σύνταξης ανά συνταξιούχο στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων µε τη σειρά της, σε εύλογο χρόνο από τη λήψη της πληροφορίας της παραγράφου 1 προβαίνει υποχρεωτικά στη προσυμπλήρωση της ηλεκτρονικής φορολογικής δήλωσης συνταξιούχων φορολογουμένων στη βάση των στοιχείων, που της διαβιβάστηκαν από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ.

Με τη διάταξη αυτή δεν θα αποστέλλονται πλέον ετήσια εκκαθαριστικά των συντάξεων σε κανένα συνταξιούχο καθώς τα σχετικά ποσά θα εµφανίζονται προσυμπληρωµένα στην ηλεκτρονική δήλωση κάθε συνταξιούχου. Το όφελος από τη θεσπιζόμενη εφαρμογή είναι ιδιαίτερα µεγάλο για τα ασφαλιστικά ταµεία καθώς δηµιουργεί σημαντικές εξοικονομήσεις δαπανών λόγω της µη αποστολής εκατομμυρίων εκκαθαριστικών κάθε χρόνο. Έτσι εξοικονομούνται ανθρώπινοι πόροι, καταπολεμάται η γραφειοκρατία αλλά προκύπτει και ένα τεράστιο όφελος από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, που έχει διαπιστωθεί (από πρόσφατες ηλεκτρονικές διασταυρώσεις) σε συνταξιούχους λόγω της ανακριβούς δήλωσης των εσόδων από τις συντάξεις.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description ATGOLIARAS | Μαρτίου 29, 2013 11:15 π.μ. | Reply
Αν το Υπουργείο Οικονομικών γνωστοποιούσε νωρίτερα τα Υποδείγματα των Βεβαιώσεων Αποδοχών και του Ε7, αν άνοιγε την Υποβολή των Ε7–Ε20–Ε21, αν ενημέρωνε πριν από την έναρξη της χρήσης ότι θέλει τα στοιχεία βάσει της ΠΟΛ. 1077/2012 και αυτά μπορούσαν να υποβληθούν, αν το υποσύστημα των Μισθωτηρίων Συμβολαίων μπορούσε να δημιουργήσει αυτόματα (και σε συνδυασμό με το Ε9) το Ε2, τότε ΘΑ είχε προσυμπληρωμένες τις δηλώσεις και ΘΑ έπρεπε μόνο να γίνει ένας τυπικός έλεγχος για τυχόν μικρολάθη...
image description Ναι Σε Ολα | Μαρτίου 29, 2013 1:59 μ.μ. | Reply
Φτάνει ποια το παπατζιλίκη που πουλάτε στους συνταξιούχους......Προσυμπληρωμένες δηλώσεις θα τους στείλεται ........όταν βγάλει ο ήλιος κέρατα.......................
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο