Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Πιο αυστηρό το πλαίσιο φορολόγησης των offshore

ΤΗΝ προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για τη φορολόγηση των κερδών των offshore εταιριών προανήγγειλε χθες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, ο οποίος γνωστοποίησε ακόμη πως ο αριθμός των υπεράκτιων εταιριών που διαθέτουν ακίνητα στην Ελλάδα ανέρχεται σε 6.500.

Ειδικότερα, ο κ. Μαυραγάνης μιλώντας σε σχετική ημερίδα που διοργάνωσε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του γ.γ. Διαφάνειας Γ. Σούρλα, σημείωσε ότι διεξάγονται έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί πόσες από αυτές είναι ενεργές και αν έχουν φορολογικές εκκρεμότητες στη χώρα μας. Προς την κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να αυστηροποιήσει το νομοθετικό πλαίσιο προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη φορολόγηση των κερδών τους. Πιο συγκεκριμένα, προανήγγειλε ότι στο πλαίσιο της κατάρτισης του εθνικού φορολογικού συστήματος εξετάζεται η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης η οποία θα εισάγει το θεσμό των ελεγχόμενων εταιριών αλλοδαπής (Controlled Foreign Corporation).

Στόχος της ρύθμισης –όπως εξήγησε– είναι να αποκαλύπτεται σε κάθε περίπτωση πού βρίσκεται η πραγματική διοίκηση μιας υπεράκτιας εταιρίας και να περιοριστεί το φαινόμενο της τεχνητής αναβολής φόρου. «Αυτή η νομοθεσία», τόνισε, «μπορεί να εφαρμοστεί και να φέρει τα κέρδη των offshore εταιριών να φορολογηθούν στην Ελλάδα». Σύμφωνα με τον υφυπουργό, ανάλογη πρακτική εφαρμόζεται στη Μ. Βρετανία και τη Γερμανία. Εξήγησε πάντως ότι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης θα βρίσκονται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και θα είναι συμβατές με την ελευθερία εγκατάστασης και παροχής υπηρεσιών στην ΕΕ.
 Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κ. Μποτόπουλος, λέγοντας πως «πολλές φορές φτάνουμε να επιβάλουμε πρόστιμο σε εξωχώριες εταιρίες, αλλά έχουμε πρόβλημα είσπραξης γιατί δεν έχουν ΑΦΜ». Στις σκέψεις μάλιστα είναι η δημιουργία ειδικού λογαριασμού στην ΤτΕ προκειμένου να εισπράττονται τα επιβληθέντα πρόστιμα.
    Τέλος, ο γ.γ. της ΕΕΤ Χρ. Γκόρτσος επισήμανε ότι και σε διεθνές επίπεδο υπάρχει τάση για την καθιέρωση αυστηρότερων κανόνων λειτουργίας των offshore εταιριών.


Πηγή: Express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο