Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

“Κλινικά νεκρή” η Κύπρος

Μηδενική ρευστότητα στην αγορά, αγωνία επιβίωσης στους πολίτες


Μπορεί η κυπριακή κυβέρνηση να συνιστά ψυχραιμία στους πολίτες, όμως γνωρίζει πολύ καλά ότι ψυχραιμία με άδεια τα ράφια των σούπερ μάρκετ, τις επιχειρήσεις κλειστές και τη ρευστότητα του απλού πολίτη μηδενική, δεν υπάρχει. Η Κύπρος ολόκληρη μοιάζει να έχει ερημωθεί, καθώς η έλλειψη ρευστού κάνει αδύνατη και την μετακίνηση των πολιτών.

Άλλωστε, όπως σημειώνει Κύπριος επιχειρηματίας, “σήμερα στην Κύπρο δεν έχεις που να πας, αφού ακόμα και μεγάλες επιχειρήσεις ειδοποίησαν τους υπαλλήλους τους να μην προσέλθουν στη δουλειά τους”. Όχι, δεν απολύθηκαν, τουλάχιστον ακόμη, όμως οι εργοδότες αδυνατούν να καταβάλλουν τα δεδουλευμένα.

Το σύνολο των κυπριακών επιχειρήσεων αδυνατεί να πληρώσει τους εργαζόμενους, με δεδομένο ότι οι τράπεζες συμπληρώνουν δύο εβδομάδες κλειστές, ενώ οι περισσότερες επιχειρήσεις θα βρεθούν σε αδυναμία να διατηρήσουν το προσωπικό τους, καθώς οι καταθέσεις τους ή είναι εγκλωβισμένες στην Κύπρου ή χάθηκαν στην Λαϊκή.

Πρόβλημα όμως έχει και ο δημόσιος τομέας, που αδυνατεί να καταβάλει μισθούς και συντάξεις, να χρηματοδοτήσει τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια.

Την ίδια στιγμή, οι Κύπριοι φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό και των οποίων οι οικογένειες δεν είχαν προνοήσει για καταθέσεις εκτός Κύπρου, επιστρέφουν άρον άρον για να βρεθούν όμως στην χαώδη πλέον Κύπρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Οργάνωση Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) της Κύπρου, σε μια δραματική ανακοίνωση, γνωστοποιεί ότι δεν μπορούν να γίνουν οι πληρωμές των επιχειρήσεων ούτε και οι πληρωμές προς τους εργαζομένους και καλεί την κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα της Κύπρου να ανοίξουν τις τράπεζες, καθώς, όπως σημειώνει, κάθε μέρα που περνάει αυξάνονται οι ζημίες.

Σε δραματικό τόνο και οι δηλώσεις του δημάρχου Λεμεσού, Ανδρέα Χρίστου, στον ΒΗΜΑ FM. “Περνάμε σε μια απόλυτη λιτότητα, μόνο με οξυγόνο για να αναπνέουμε, διότι με τις αποφάσεις που πάρθηκαν υπάρχουν πολλά αναπάντητα τεχνικά ερωτηματικά. Τι γίνεται με διάφορα ταμεία, καταθέσεις, δάνεια από τράπεζες του εξωτερικού για έργα και σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς θεσμούς;”, διερωτήθηκε ο κ. Χρίστου, που παραδέχτηκε πως ο δήμος θα πληρώσει τους υπαλλήλους με καθυστέρηση, ενώ τους επόμενους μήνες “θα έχουμε δυσκολίες”.

Πηγή news.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description doctor | Μαρτίου 27, 2013 5:46 μ.μ. | Reply
Έξοδος από το ευρώ ΤΩΡΑ! Δεν υπάρχει άλλη λύση.
image description hyp1974 | Μαρτίου 27, 2013 5:49 μ.μ. | Reply
Μαζί σου.Κι εμεις το ίδιο έπρεπε να κάνουμε. Στην αρχή όμως.όχι τώρα που μας έχουν αποτελειώσει με τα μνημόνια και μια έξοδος από το ευρώ θα έχει 3πλασιο κόστος από αυτό που θα είχε στην αρχή της κρίσής
image description doctor | Μαρτίου 27, 2013 5:56 μ.μ. | Reply
«Αν ήμουν δικτάτωρ, θα κρατούσα κλειστές τράπεζες μέχρι να φύγει η Κύπρος από το ευρώ» γράφει ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν στην στήλη του στους New York Times.
Εκπληκτικό άρθρο του Κρούγκμαν: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_27/03/2013_490136
image description ΝΟ ΝΑΜΕ | Μαρτίου 28, 2013 2:47 μ.μ. | Reply
doctor.. διάβασα και εγω το άρθρο του Κρούγκμαν. Πολύ καλή η τοποθέτηση του. Συμφωνώ απόλυτα με την λύση!!!
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο