Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Μετάθεση της αργίας της Πρωτομαγιάς αντί της Μ. Τετάρτης ζητά η ΕΣΕΕ

Μετάθεση της αργίας της Πρωτομαγιάς αντί της Μ. Τετάρτης ζητά η ΕΣΕΕ
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου μετά από αιτήματα  Εμπορικών Συλλόγων όλης της χώρας, ζήτησε με επιστολή της προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και το Υπουργείο Ανάπτυξης τη μετάθεση της αργίας της Πρωτομαγιάς σε μια πιο εύθετη ημερομηνία, με δεδομένο ότι συμπίπτει ημερολογιακά με τη Μεγάλη Τετάρτη. Η επιστολή που εστάλη είναι η παρακάτω:

«Ως γνωστόν, εφέτος η πρώτη Μαΐου, που παραδοσιακά κηρύσσεται ως ημέρα αργίας από τον Υπουργό Εργασίας βάσει των διατάξεων του ΑΝ 380/1968, συμπίπτει ημερολογιακά με την Μεγάλη Τετάρτη.

Σύμφωνα δε με το άρθρο 7 του ν. 74/1975 επιτρέπεται στον Υπουργό να μεταθέτει την αργία αυτή, όταν η πρωτομαγιά συμπίπτει με ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας ή την Κυριακή του Πάσχα.

Ήδη δε, παρότι είναι ακόμα νωρίς, έχουμε κατακλυστεί από αιτήματα των Εμπορικών Συλλόγων όλης της χώρας, που ζητούν από τώρα την μετάθεση της σχετικής αργίας.  Ο λόγος είναι προφανής: Οι Σύλλογοι έχουν ήδη καταπιαστεί με την κατάρτιση των εορταστικών ωραρίων των περιοχών τους και θέλουν να γνωρίζουν τι θα ισχύσει τελικά για την Μεγάλη Τετάρτη.  Θεωρούμε δε το κοινό αίτημά τους εύλογο, καθότι η –έστω και περιορισμένη- εορταστική κίνηση θα δώσει κυριολεκτικά σε πολλές επιχειρήσεις «το φιλί της ζωής» και θα τους επιτρέψει να ανασάνουν προσωρινά μέσα στην ύφεση.

Για το λόγο αυτό, παρακαλούμε να φροντίσετε ώστε η Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί, να περιλαμβάνει και την μεταφορά της σχετικής αργίας για άλλη ημέρα, εκτός της Μεγάλης Εβδομάδας.  Υπενθυμίζουμε δε ότι, ειδικά για την Μεγάλη Τετάρτη, ανάλογη μεταφορά έχει ήδη συντελεστεί πολλές φορές στο παρελθόν, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την πρωτομαγιά του 2002, όπου με την ΥΑ Οικ2468/23-4-2002, ο τότε Υπουργός μετέφερε την αργία της πρωτομαγιάς σε άλλη ημέρα (επισυνάπτεται σχετική υπουργική απόφαση).

Παρακαλούμε τέλος να μας γνωστοποιήσετε εγγράφως τις προθέσεις σας, προκειμένου να ενημερώσουμε έγκαιρα όλους τους Εμπορικούς Συλλόγους μέλη μας, οι οποίοι με την σειρά τους θα μπορέσουν έτσι να καταρτίσουν τα ανά περιοχή εορταστικά ωράρια λειτουργίας τους».
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description ΤΗΟ | Μαρτίου 27, 2013 8:00 μ.μ. | Reply
εδώ ο κόσμος καίγεται..........
image description Λαθοσ | Μαρτίου 28, 2013 9:38 π.μ. | Reply
1. Δεν ειναι υποχρεωτικη αργία αρα γιατι να μετατεθεί? Ζητηστε να μην υπογραφει φετος η αποφαση που την οριζει ως υποχρεωτικη αργία.
2. Ειναι απεργεία για τους εργαζομενους και μονο για τους εργαζομενους. Αρα ο εργοδοτης δεν απεργει και ετσι η μικρομεσαια επιχειρηση μπορει να ανοιξει το μαγαζι της χωρις υπάλληλο. Αυτο ειναι προβλημα για τα πολυκαταστηματα και οχι για τα μικρομαγαζα.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο