Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

"Αέρας" οι Κυπριακές καταθέσεις ελληνικών επιχειρήσεων - Ποιές εταιρείες δραστηριοποιούνται στο νησί

"Αέρας" οι Κυπριακές καταθέσεις ελληνικών επιχειρήσεων - Ποιες εταιρείες δραστηριοποιούνται στο νησί

Στην εξαΰλωση καταθέσεων ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο οδηγούν οι αποφάσεις του Eurogroup, ωστόσο προσθετό πλήγμα θα υποστούν οι Έλληνες επιχειρηματίες που συστηματικά τα τελευταία 10 χρόνια επένδυσαν στην κυπριακή αγορά από τη σταδιακή απαξίωση των επενδύσεων τους λόγω των μνημονιακών πολιτικών και της επερχόμενης "ύφεσης διαρκείας" στην Κύπρο.
Σύμφωνα με τα πλέον διαθέσιμα στοιχεία οι άμεσες ξένες επενδύσεις Ελλήνων στην Κύπρο ξεπερνούν τα 3,5 δισ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις ελληνικών επιχειρήσεων που βρίσκονται στην Μεγαλόνησο ξεπερνούν τα 650 εκατ. ευρώ.

Η πρόταση του Eurogroup συνεπάγεται πως εν μια νυκτί οι ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι θα απολέσουν περίπου 250 εκατ. ευρώ από τις καταθέσεις τους αυτές. Το ποσό αυτό δεν είναι μικρό καθώς αντιστοιχεί στο 25% περίπου των ελληνικών εξαγωγών προς την Κύπρο.

Ωστόσο, η ύφεση που θα πλήξει την Κύπρο και σύμφωνα με κάποιες αναλύσεις μόνον για το 2013 υπολογίζεται μεταξύ 7% -10% σε συνδυασμό με την ραγδαία υποχώρηση της ιδιωτικής κατανάλωσης αναμένεται να καταφέρουν σοβαρό πλήγμα στις θυγατρικές εταιρείες των ελληνικών επιχειρηματιών ομίλων στην Κύπρο και να πλήξουν την κερδοφορία των μητρικών επιχειρήσεων. Παράλληλα θα επιδράσουν στη λειτουργία των επιχειρήσεων σε Κύπρο και Ελλάδα και εν τέλει αναμένεται να οδηγήσουν και σε νέες περικοπές θέσεων εργασίας.

Πρέπει να τονισθεί πως στην Κύπρο δραστηριοποιούνται μεγάλοι ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι όπως η Cola Coca Hellenic στα αναψυκτικά, ο ΟΠΑΠ στα τυχερά παιχνίδια, η Vivartia στα γαλακτοκομικά, η Ελληνικά Πετρέλαια στα πετρελαιοειδή, η Marfin Investment Group (έχει επενδύσει στο ξενοδοχείο Hilton Λευκωσίας και στην κλινική Ευαγγελισμός Πάφου), ενώ ο όμιλος Φουρλή διατηρεί στην Κύπρο τo ΙΚΕΑ, τα καταστήματα INTERSPORT και το Leroy Merlyn (εργοδοτεί συνολικά 500 άτομα, ενώ ο κύκλος εργασιών του κυμαίνεται στα 60 εκατ. ευρώ).

Βασικοί παίκτες στην εγχώρια αγορά ανά κλάδο είναι οι Aegean Airlines, Kleemann Ηellas, Όμιλος Βιοχάλκο, Μαρινόπουλος, Jumbo, τα Public του ομίλου Γερμανός, η Αλουμύλ, η ΕΛΓΕΚΑ, η Autohellas, κ.α.. Στον τραπεζικό τομέα,  δραστηριοποιούνται πέντε ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Εμπορική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς) με συνολικό μερίδιο περίπου 14,43% στις χορηγήσεις και 10,13% στις καταθέσεις.

Η Κύπρος είναι η τέταρτη μεγαλύτερη χώρα υποδοχής των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών μετά τη Γερμανία, την Ιταλία και την Τουρκία. Οι ελληνικές εξαγωγές προς την Κύπρο καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα προϊόντων και περιλαμβάνουν πετρελαιοειδή, ηλεκτρικές συσκευές, φαρμακευτικά προϊόντα, μηχανήματα, ράβδοι σιδήρου, ενδύματα, πλαστικές ύλες και τρόφιμα. Το 2012 οι ελληνικές εξαγωγές στην Κύπρο μειώθηκαν στα 990,50 εκατ. ευρώ, από 1,36 δισ. ευρώ το 2011.

Τέλος, υπογραμμίζεται  πως το διάστημα 2011- 2012 περίπου 30.000 Έλληνες αναζήτησαν εργασία στην Κύπρο, ενώ πλέον αναμένεται πως η εικόνα αυτή θα αντιστραφεί και ότι η Ελλάδα θα γίνει μεσοπρόθεσμα χώρα υποδοχής άνεργων Κυπρίων.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο