Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Μέσα στον Μάιο οι ρυθμίσεις για οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία

Μέσα στον Μάιο οι ρυθμίσεις για οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία

Από τον Μάιο θα μπορούν οι οφειλέτες του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων να υπαχθούν στις δύο έκτακτες ρυθμίσεις που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση. Ηδη η τρόικα έχει τα τελικά σχέδια στα χέρια της και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανάψει «το πράσινο φως» για να κατατεθούν οι διατάξεις στη Βουλή και να εκδοθούν οι σχετικές εγκύκλιοι.

Στο υπουργείο Οικονομικών «βιάζονται» και επιθυμούν την εφαρμογή της ρύθμισης το συντομότερο δυνατόν, δεδομένου ότι χιλιάδες φορολογούμενοι έχουν «παγώσει» τις πληρωμές τους προς την εφορία αναμένοντας τη νέα ευνοϊκή ρύθμιση. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις δύο έκτακτες ρυθμίσεις υπoλογίζεται η είσπραξη περίπου 5,2 δισ. ευρώ σε διάστημα 3 - 4 χρόνων.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, από τα 55 δισ. ευρώ που ανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, τα 44 δισ. ευρώ θα υπαχθούν στη λίστα με τις μη εισπράξιμες οφειλές. Δηλαδή περίπου 11 - 12 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι μπορούν να εισπραχθούν. Από την άλλη πλευρά, οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονται στο ποσό των 14 δισ. ευρώ. Από αυτές θεωρούνται εισπράξιμες περίπου 5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στις ρυθμίσεις αναμένεται να υπαχθούν πολύ λιγότεροι και τα προσδοκώμενα έσοδα υπολογίζονται σε περίπου 5,2 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 3,7 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τις οφειλές στις εφορίες και τα υπόλοιπα 1,5 δισ. ευρώ από τις οφειλές των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το σχέδιο της κυβέρνησης και για τις δύο έκτακτες ρυθμίσεις προβλέπει 48 δόσεις (η τρόικα ωστόσο μπορεί να επιμείνει για 36 δόσεις) με στόχο να ανακουφιστούν περισσότερο οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και οι μικροί φορολογούμενοι που αδυνατούν σήμερα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Με τη συμφωνία για τη δυνατότητα άντλησης εσόδων από ληξιπρόθεσμες οφειλές στα Ταμεία, αναγνωρίζεται το μείζον πρόβλημα εσόδων και δίδεται η δυνατότητα, εφόσον εισπραχθεί ένα μεγάλο τμήμα, να απομακρυνθεί ο κίνδυνος λήψης έκτακτων μέτρων για να κλείσει η «μαύρη τρύπα» των 600 εκατ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΙΚΑ προγραμματίζει να εισπράξει 1,5 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές όταν από τη ρύθμιση του 2012 είχε εισπράξει 886 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, τα ασφαλιστικά ταμεία μέσα στο πρώτο δίμηνο του έτους απορρόφησαν 2,66 δισ. ευρώ ή το 21,2% της ετήσιας επιχορήγησής τους. Είναι ενδεικτικό πως το ΤΑΠ–ΟΤΕ έχει λάβει κιόλας το 41,2% του συνολικού κονδυλίου για το 2013, ο ΟΑΕΕ το 26% και το ΙΚΑ το 25%. Στοιχεία που δείχνουν ότι τα περισσότερα Ταμεία θα χρειαστούν εντός του έτους πρόσθετη χρηματοδότηση προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Ο μοναδικός τρόπος για να ενισχυθούν τα ασφαλιστικά ταμεία είναι η είσπραξη τμήματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η είσπραξη 3,7 δισ. ευρώ από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία αναμένεται να τονώσει σημαντικά τα έσοδα του προϋπολογισμού και να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Σημειώνεται ότι σήμερα αρκετές επιχειρήσεις παρακρατούν τον ΦΠΑ για να καλύψουν άλλες υποχρεώσεις τους. Με τη ρύθμιση αυτή θα τους δοθεί η ευκαιρία να πληρώσουν τα χρέη τους σε 48 δόσεις, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα και τις άλλες τους υποχρεώσεις προς το Δημόσιο.

Στο μεταξύ, τις επόμενες μέρες αναμένεται να επανακατατεθεί η διάταξη για τις ανεπίδεκτες είσπραξης οφειλές προς την εφορία. Σημειώνεται ότι την περασμένη Τετάρτη αποσύρθηκε η διάταξη μετά από ενστάσεις που διατύπωσε η τρόικα. Συγκεκριμένα, η τρόικα θεωρεί ότι τα 21 βήματα που προβλέπονται στη διάταξη μέχρι να θεωρηθούν ανεπίδεκτες είσπραξης κάποιες οφειλές είναι πολλά. Η διάταξη θα επανακατατεθεί απλοποιημένη και με συνοπτικές διαδικασίες θα μπαίνουν στη λίστα οι υποθέσεις των οφειλετών που το Δημόσιο δεν μπορεί να εισπράξει τμήμα της οφειλής ή όλο το ποσό. Ανεπίδεκτες είσπραξης θα θεωρούνται οι οφειλές προς το Δημόσιο που έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες και δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη ή απαιτήσεων αυτού έναντι τρίτων και δεν έχουν ικανοποιηθεί πλήρως οι απαιτήσεις του Δημοσίου. Οι οφειλές αυτές θα μπαίνουν σε ειδικό αρχείο για 20 χρόνια και μετά θα παραγράφονται. Eάν στο διάστημα αυτό εντοπισθούν περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, η υπόθεση θα βγαίνει από το αρχείο. Για όλα αυτά τα χρόνια, οι οφειλέτες των οποίων το χρέος έχει χαρακτηριστεί ανεπίδεκτο είσπραξης δεν θα λαμβάνουν φορολογική ενημερότητα, οι λογαριασμοί τους θα είναι «μπλοκαρισμένοι», ενώ οποιαδήποτε προσπάθεια πώλησης περιουσιακού στοιχείου (που δεν είχε εντοπιστεί από τις Αρχές ή πρόκειται για κληρονομιά) θα κατάσχεται.

Επιστροφές φόρων

Εντολές στις εφορίες να επιστρέφουν ταχύτερα τους οφειλόμενους από το Δημόσιο φόρους στις επιχειρήσεις και στα φυσικά πρόσωπα έδωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Από τις αρχές του έτους έχει παρατηρηθεί το φαινόμενα οι προϊστάμενοι των εφοριών να καθυστερούν τις επιστροφές, για να παρουσιάσουν αύξηση των εσόδων της εφορίας τους. Μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες, διευθυντής εφορίας ακύρωσε εντολή του υποδιευθυντή για επιστροφή σε μικρομεσαία επιχείρηση ποσού ύψους 41.000 ευρώ, ενώ είχαν ολοκληρωθεί και όλοι οι απαιτούμενοι έλεγχοι από το αρμόδιο τμήμα. Πάντως, προχθές, ο γενικός γραμματέας υπέγραψε επιστροφές φόρων ύψους 360 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλο το ποσό επιστρέφεται σε μία εταιρεία.
 
Πηγή Καθημερινή
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο