Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Κύπρος - Στο τραπέζι και πάλι το haircut σε καταθέσεις άνω των 100 χιλ. για όλους - Βιώσιμο χρέος ζητά από την Κύπρο η Γερμανία - Διαφωνεί η Τρόικα για Ταμείο Αλληλεγγύης, εμπλοκή Ταμείων και το παρανοϊκό μοντέλο Λαϊκής - Καταστρέφονται Ταμεία και καταθέτες

ΚΥΠΡΟΣ - Στο τραπέζι και πάλι το haircut σε καταθέσεις άνω των 100 χιλ. για όλους - Βιώσιμο χρέος ζητά από την Κύπρο η Γερμανία - Διαφωνεί η Τρόικα για Ταμείο Αλληλεγγύης, εμπλοκή Ταμείων και το παρανοϊκό μοντέλο Λαϊκής - Καταστρέφονται Ταμεία και καταθέτες


Στο τραπέζι και πάλι το haircut σε καταθέσεις άνω των 100 χιλ. για όλους - Βιώσιμο χρέος ζητά από την Κύπρο η Γερμανία - Διαφωνεί η Τρόικα για Ταμείο Αλληλεγγύης, εμπλοκή Ταμείων και το παρανοϊκό μοντέλο Λαϊκής - Καταστρέφονται Ταμεία και καταθέτες
(upd7)Στο τραπέζι βρίσκεται και πάλι το αρχικό σχέδιο του Eurogroup για γενικευμένο haircut, μετά την αμφισβήτηση που υπήρξε για το εναλλακτικό σχέδιο, το plan B, που παρουσίασε η κυπριακή κυβέρνηση στην Τρόικα, ειδικά από την Γερμανία. Σημεία τριβής και αμφισβήτησης ήταν η δημιουργία νέου ταμείου αλληλεγγύης και βεβαίως το παρανοικό μοντέλο της Λαικής να μεταφέρουν καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ στην bad bank, με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, κ. Π. Δημητριάδη, να προειδοποιεί ότι σήμερα κρίνεται η τύχη της χώρας στο ευρώ. Ανοιχτό παράλληλα είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο Eurogroup μέσα στο σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, W. Schaeuble, τονίζοντας ότι η κατάσταση στην Κύπρο είναι εξαιρετικά κρίσιμη.

Οι δραματικές εξελίξεις προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση  του προέδρου της Βουλής, κ. Γ. Ομήρου, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και λύσης εκτός Τρόικας, προτάσσοντας τη διατήρηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Από τη μεριά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Λαϊκής, κ. Τ. Φειδίας, χαρακτήρισε αστεία τα σχέδια για διασφάλιση των καταθέσεων έως 100 χιλ. ευρώ.
Διαφωνούμε με την πρόταση. Είναι τουλάχιστον αστεία αφού θα χαθούν πολλά χρήματα,  ανέφερε ο Φειδίας, διευκρινίζοντας ότι το resolution που προτείνεται για τη Λαϊκή στην ουσία λέει ότι θα χαθούν οι καταθέσεις άνω των 100 χιλ. ευρώ.
Το Eurogroup και η Γερμανία θέτουν υπό σοβαρή αμφισβήτηση την εναλλακτική πρόταση της κυβέρνησης Αναστασιάδη, το λεγομένο Plan B, για το πακέτο διάσωσης της Κύπρου, εγείροντας σοβαρές επιφυλάξεις τόσο για τη σύσταση του Ταμείου Αλληλεγγύης, όσο και για το κέρδος που μπορεί να αποκομίσει η χώρα από τη διάσπαση της Λαϊκής τράπεζας, σε good και bad bank. Το φάντασμα του αδιεξόδου και της χρεοκοπίας συνεχίζει να στοιχειώνει την Κύπρο.
Aπό την πλευρά της η Κομισιόν σημειώνει πως θα αξιολογήσει σήμερα Παρασκευή τη νέα πρόταση της κυπριακής πλευράς ενώ χωρίς αποτέλεσμα αναχώρησε από τη Ρωσία ο υπουργός Οικονομικών, Μ.Σαρρής.
Έλεγχο των κεφαλαίων, πάγωμα καταθέσεων επ' αόρστον, δραστική μείωση του ορίου αναληψεων από τα ΑΤΜ και έγκριση της Κεντρική Τράπεζας Κύπρου για κάθε μεταφορά κεφαλαίων, προβλέπει το σχέδιο που επεξεργάζεται η EKT.
Ακόμη και εκτός ευρωπαϊκού μηχανισμού θα αναζητήσει λύση η Κύπρος, σύμφωνα με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, όσο επώδυνο και αν είναι κάτι τέτοιο για την χώρα.
Ο κ. Ομήρου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Κύπρος να πάρει επώδυνα μέτρα, αλλά χωρίς την «ομπρέλα» της τρόικας. «Τα μέτρα που θα πάρουμε τουλάχιστον θα διασφαλίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε στην πρωινή εκπομπή του Mega, όμως απέκλεισε το ενδεχόμενο αποχώρησης της Κύπρου από την Ευρωζώνη ή την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μίλησε επίσης και για «μεθόδευση για στραγγαλισμό της κυπριακής οικονομίας και καταστροφή του τραπεζικού συστήματος».
Σε δηλώσεις του σήμερα το πρωί, ο κ.Σαρρής ανέφερε πως τα πράγματα έχουν λάβει σοβαρή τροπή, υπογραμμίζοντας πως η Κύπρος δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την οικονομική στήριξη που επιθυμούσε από τη Ρωσία.
Την ασφυκτική κατάσταση, στην οποία περιέρχεται η Κύπρος, περιγράφει ο Πάμπος Χαραλάμπους, γενικός διευθυντής του γραφείου Τύπου του προέδρου της Κύπρου, Ν.Αναστασιάδη, ο οποίος υπογραμμίζει ότι είναι τόσο ρευστή η κατάσταση που όπως είπε, «κάθε λεπτό που περνά διαφοροποιούνται τα δεδομένα και οδηγούν την χώρα πιο κοντά στην άτακτη χρεοκοπία». Ο κ. Χαραλάμπους ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει επιλογή εξόδου από την ευρωζώνη και εκτίμησε ότι η πλειοψηφία της Βουλής δεν θα οδηγήσει την χώρα στο χάος.
«Ελπίζουμε η τρόικα να δεχθεί την φόρμουλα την οποία έχουμε επεξεργαστεί», σημείωσε και τόνισε ότι πρέπει να αποτραπεί η χρεοκοπία της χώρας και η έξοδος από το ευρώ.«Ότι γίνει πρέπει να γίνει σήμερα», υπογράμμισε σε άλλο σημείο, ενώ πρόσθεσε ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν την Τρίτη μόνο εάν υπάρξει προηγουμένως λύση
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, χθες ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, ανακοίνωσε την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου, σε CCC, από CCC+ προηγουμένως, επικαλούμενος τα οξεία προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπο το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.
Yπό το βάρος των πιέσεων αυτών, των αμφιβολιών και των τελεσιγράφων, αλλά και της βοήθειας... με το σταγονόμετρο που παρέχει η Ρωσία (δεν δεσμεύεται για τίποτα περισσότερο πέραν της παράτασης της αποπληρωμής του δανείου που ήδη έχει λάβει από τη Μόσχα η Λευκωσία), πραγματοποιείται σήμερα Παρασκευή και ώρα 10:00 η κρίσιμη ψηφοφορία 9 νομοσχεδίων στην κυπριακή βουλή, τα οποία αποτελούν μέρος του Plan B της κυπριακής κυβέρνησης.
Τα 9 νομοσχέδια που κατατίθενται προς ψήφιση - με τη διαδικασία του κατεπείγοντος - στην κυπριακή Βουλή, σήμερα, είναι τα εξής:
1) Ο περί ίδρυσης εθνικού ταμείου αλληλεγγύης νόμος
2) Ο περί επιβολής περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης
3) Ο περί εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων νόμος
4) Ο περί τραπεζικών εργασιών τροποποιητικός νόμος
5) Ο περί Ειδικού φόρου πιστωτικού ιδρύματος τροποποιητικός νόμος
6) Ο περί της διαχείρισης χρηματοοικονομικών κρίσεων τροποποιητικός νόμος
7) Ο περί σύστασης και λειτουργίας σχεδίου προστασίας καταθέσεων και εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων νόμος
8) Οι περί λειτουργίας ταμείου προστασίας καταθέσεων και εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων κανονισμοί
9) Ο περί συνεργατικών εταιρειών τροποποιητικός νόμος

Φειδίας (Διευθύνων Σύμβουλος Λαϊκής): «Τουλάχιστον αστεία η πρόταση να διασφαλιστούν μόνο οι καταθέσεις έως 100 χιλ. ευρώ» - Τα ασφαλιστικά ταμεία θα καταστραφούν

"Αστεία" χαρακτήρισε την πρόταση να διασφαλιστούν μόνο οι καταθέσεις έως 100 χιλ. ευρώ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Λαϊκής Τάκης Φειδίας, εκφράζοντας την έκπληξη του για ότι προτείνεται.
"Διαφωνούμε με την πρόταση. Είναι τουλάχιστον 'αστεία' αφού θα χαθούν πολλά χρήματα", ανέφερε ο Φειδίας μιλώντας στον ΑΝΤ1 Κύπρου, διευκρινίζοντας ότι το resolution που προτείνεται για τη Λαϊκή στην ουσία λέει ότι θα χαθούν οι καταθέσεις άνω των 100 χιλ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι καταθέσεις που θα μεταφερθούν στην κακή τράπεζα, δηλαδή αυτές άνω των 100.000, στην ουσία χάνονται, αφού οι πιθανότητες να δωθούν πίσω είναι ελάχιστες. Και διερωτήθηκε: τα ασφαλιστικά ταμεία τι θα γίνουν; θα πάρουν μόνο 100 χιλ.; είναι αστεία αυτά, ανέφερε χαρακτηριστικά.«Στη Λαϊκή Τράπεζα υπάρχουν καταθέσεις από 450 ταμεία. Υπάρχουν επίσης και καταθέσεις από ασφαλιστικά ταμεία. Ας μας πουν τι θα γίνουν;», δήλωσε.
«Νιώθω μεγάλη αγανάκτηση για το συμβαίνει στη Λαϊκή. Δεν είναι ευρωπαϊκές λύσεις. Δεν μπορεί η Ευρώπη να μας έχει φέρει μπροστά σε τόσο σοβαρά διλήμματα», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι τη Λαϊκή δεν την κάλεσε κανείς να καταθέσει τις προτάσεις της. "Ενημερωθήκαμε από την τηλεόραση", ανέφερε. Παράλληλα, διερωτήθηκε τι θα γίνει με τα 7 δισ. καταθέσεων στην Ελλάδα; Στην Κύπρο οι καταθέτες θα πάρουν 100 χιλ. και στην Ελλάδα όλα τα λεφτά τους; Δεν είναι σωστό, δήλωσε.
Όσον αφορά τους εργαζομένους στη Λαϊκή στην Κύπρο, ο κ. Φειδίας ανέφερε ότι κινδυνεύουν να χάσουν όλοι τη δουλειά τους. «Οδηγηθήκαμε εδώ που είμαστε σήμερα διότι η Κύπρος κλήθηκε εθελοντικά και τονίζω εθελοντικά για να συμμετέχει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Και οδηγούμαστε αυτή τη στιγμή στο να πληρώσουν οι καταθέτες της Κύπρου, να πληρώσουν οι υπάλληλοι της τράπεζας της Κύπρου αυτή την εθελοντική μας απόφαση».

Απορρίπτει το plan B η Merkel

Tην έντονη δυσαρέσκειά της για τη στάση που τηρεί η κυπριακή κυβέρνηση απέναντι στην Ευρώπη, εξέφρασε η Καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel, μιλώντας στους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού.
Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η κρατικοποίηση των ταμείων προνοίας, ξεκαθάρισε η Γερμανίδα Καγκελάριος.
Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η κρατικοποίηση των ταμείων προνοίας της Κύπρου, δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel, μιλώντας στη συνεδρίαση των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού CDU/CSU.
Η Καγκελάριος Merkel εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι η Κύπρος δεν επικοινώνησε για ημέρες με την τρόικα, ενώ τόνισε ότι είναι απαράδεκτο η Κύπρος να δοκιμάζει την Ευρώπη με αυτόν τον τρόπο.
Η Κύπρος αποτελεί ζήτημα αξιοπιστίας, τόνισε. Η βιωσιμότητα του χρέους και η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα, πρέπει να είναι τα στοιχεία «κλειδιά» για τη συμφωνία διάσωσης.
Η Γερμανία επιθυμεί την παραμονή της Κύπρου στην ευρωζώνη, τόνισε η Καγκελάριος Merkel, ωστόσο πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι το τρέχον επιχειρηματικό μοντέλο είναι νεκρό.
Όπως μεταδίδαμε χθες, αρνητική φαίνεται πως είναι η Γερμανία στο εναλλακτικό σχέδιο της κυπριακής κυβέρνησης, με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης να μιλούν ήδη για απόρριψη του Plan B από το Βερολίνο.
Κατά τις πληροφορίες, εκπρόσωποι των συγκυβερνώντων χριστιανοδημοκρατών (CDU), φιλελευθέρων (FDP) και χριστιανοκοινωνιστών (CSU) συναντήθηκαν αργά το βράδυ της Πέμπτης στην καγκελαρία, συζητώντας το θέμα της Κύπρου.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η καγκελάριος Α. Μerkel διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις για το επενδυτικό ταμείο αλληλεγγύης που σχεδιάζει η Κύπρος, και κυρίως για την πρόθεση της κυπριακής κυβέρνησης να συμπεριλάβει σε αυτό τα συνταξιοδοτικά ταμεία της χώρας.

Το σχέδιο της ΕΚΤ για τις κυπριακές τράπεζες


Έλεγχο των κεφαλαίων, πάγωμα καταθέσεων επ' αόρστον, δραστική μείωση του ορίου αναλήψεων από τα ΑΤΜ και έγκριση της Κεντρική Τράπεζας Κύπρου για κάθε μεταφορά κεφαλαίων, προβλέπει το σχέδιο που επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τις κυπριακές τράπεζες, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt.
Έλεγχο κεφαλαίων σχεδιάζει για την Κύπρο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να αποτρέψει την απόσυρση των καταθέσεων από τις τράπεζες της χώρας, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας «Der Handelsblatt».Επικαλούμενη πηγές στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι το σχέδιο της ΕΚΤ προβλέπει επιβολή ελέγχου των κεφαλαίων, πάγωμα των κυπριακών τραπεζικών καταθέσεων επ' αόριστον, δραστική μείωση του ορίου αναλήψεων από τα ΑΤΜ και έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας για κάθε μεταφορά κεφαλαίου.
«Ο κίνδυνος φυγής κεφαλαίων από την Κύπρο, όταν ανοίξουν και πάλι οι τράπεζες, είναι πολύ μεγάλος» αναφέρει στέλεχος της ΕΚΤ στην εφημερίδα και επισημαίνει ότι το σχέδιο προβλέπεται να είναι κοινωνικά δίκαιο, διασφαλίζοντας για όλους τα απαραίτητα για τη διαβίωσή τους, αλλά και την καταβολή συντάξεων και άλλων προνοιακών παροχών.


www.bankingnews.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο