Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Γ. Βρούτσης: «Δεν πρόκειται να κατέβει ο κατώτατος μισθός»

«Δεν πρόκειται να κατέβει» ο κατώτατος μισθός, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου για την παραβατικότητα στην κοινωνική ασφάλιση «Δεν πρόκειται να κατέβει» ο κατώτατος μισθός, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου για την παραβατικότητα στην κοινωνική ασφάλιση Φωτογραφία ΑΠΕ
Διαβεβαιώσεις πως δεν πρόκειται να μειωθεί ο βασικός μισθός και πως δεν έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις για τις αποδοχές των 65.000 ανέργων νέων που θα παρακολουθήσουν προγράμματα κατάρτισης, έδωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, κατά την επί των άρθρων επεξεργασία του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην αγορά ασφάλισης, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Ο υπουργός Εργασίας εισέπραξε θετικά σχόλια από την αξιωματική αντιπολίτευση, για την προσπάθεια που καταβάλλει για την εξάλειψη του φαινομένου των «συνταξιούχων-μαϊμού», η οποία αποτυπώνεται και στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, με προσδοκίες για την εξασφάλιση περίπου 400 εκατ. ευρώ. Όπως ωστόσο παρατήρησε ο Αλ. Μητρόπουλος, «ενώ η προσπάθεια είναι θετική, όλο το σύστημα οδηγείται σε κραχ, λόγω της αύξησης της ανεργίας και της μείωσης των μισθών».

Επικαλούμενος δημοσιεύματα που θέλουν να μειώνονται οι κατώτερες αποδοχές των συμβασιούχων πεντάμηνων προγραμμάτων κατάρτισης, και προσθέτοντας τις απώλειες που είχε το ασφαλιστικό σύστημα συνεπεία και του «κουρέματος» των αποθεματικών των ταμείων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπολόγισε πως «το ασφαλιστικό σύστημα χάνει στα τρία χρόνια του Μνημονίου 35-38 δισ. Με δεδομένο ότι τα ταμεία έχουν ήδη απορροφήσει φέτος το 50% της κρατικής ενίσχυσης, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προβεί μέχρι το καλοκαίρι σε μείωση των συντάξεων ύψους 20-30%, ή αλλιώς το ασφαλιστικό σύστημα θα οδηγηθεί σε κραχ».

Απαντώντας, ο υπουργός Εργασίας, παρότι δήλωσε πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ή να αμφισβητήσει άμεσα τους υπολογισμούς του βουλευτή, διαβεβαίωσε πως το Δημόσιο θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί το ασφαλιστικό σύστημα ώστε να μην βρεθεί σε αδιέξοδο. Υπογράμμισε ότι ο κατώτατος μισθός «δεν πρόκειται να κατέβει», προσθέτοντας ότι «υπάρχει συμφωνία, ακόμα και στο ηλεκτρονικό σύστημα, να μην υπάρχουν καταγραφές κάτω των 586 ευρώ».

Όσο για τα επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης, σημείωσε: «η πρόσκληση βγαίνει την ερχόμενη Πέμπτη και δεν έχουμε ανακοινώσει τίποτε επίσημα. Προτάσεις μπορεί να γίνονται, αλλά όταν αποφασίσουμε, θα το δείτε δημόσια. Είναι και προϊόν της βούλησης των τριών αρχηγών, να εστιάσουμε σε οικογένειες χωρίς εργαζόμενο. Έχει γίνει ενδελεχής επεξεργασία από τον ΟΑΕΔ - και θα την ανακοινώσουμε μετά την ανακοίνωση της πρόσκλησης των 65000 νέων».

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Βρούτσης επεσήμανε με έμφαση την ανάγκη να υπάρξουν βελτιώσεις στο Ασφαλιστικό, «για το οποίο ο φορολογούμενος έχει δώσει από το 2000 μέχρι το 2012, 163 δισ. ευρώ - σχεδόν ένα ολόκληρο ΑΕΠ. Είναι υγεία αυτό; Σαφώς όχι! Γι' αυτό και χρειάζεται βελτιώσεις, χρειάζονται βήματα κατανόησης και ενδεχομένως οπισθοχώρησης από τις θέσεις μας...» υποστήριξε ο υπουργός.

Κατά την επί των άρθρων συζήτηση, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε μεταξύ άλλων την εναντίωσή του στις δυνατότητες έκδοσης πιστοποιητικών ασφαλιστικής συμμόρφωσης από ιδιώτες (άρθρο 17), όπως και στον «περιορισμό των αρμοδιοτήτων του ΣΕΠΕ» (άρθρο 23), τον «κίνδυνο αυθαίρετης διακοπής των υπηρεσιών λειτουργίας του ΣΕΠΕ» (άρθρο 21) και την αναγωγή του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων σε κοινωνικό εταίρο (άρθρο 37). Επίσης, διέκρινε «απαγορευτικές προϋποθέσεις καταβολής επιδόματος ανεργίας σε αυταπασχολούμενους» (άρθρο 50) και πρότεινε να συνεχιστεί η καταβολή αναπηρικών συντάξεων, των προνοιακών και των φαρμακευτικών επιδομάτων, σε όσους αναπήρους αναμένουν την επανάκρισή τους από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας.

Την καθιέρωση της καταβολής μισθών μέσω του τραπεζικού συστήματος ζήτησε ο Δ. Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ), επισημαίνοντας την ανάγκη περαιτέρω νομικής και πρακτικής θωράκισης του έργου των επιθεωρητών εργασίας που συχνά «πάνε να κάνουν έλεγχο και φοβούνται μήπως βγουν με χειροπέδες». Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε επίσης τη διαφωνία του στην υπαγωγή των αγροτών στην τρίτη ασφαλιστική κλάση, ενώ εξέφρασε και τη δυσφορία του για το άρθρο 24, με το οποίο «μειώνονται οι κυρώσεις για τα ιδιωτικά γραφεία εύρεσης εργασίας».

Δυσφορία για το άρθρο 37 εξέφρασε η Κατερίνα Μάρκου (ΔΗΜΑΡ), που ζήτησε μεταξύ άλλων περαιτέρω αποσαφήνιση της στεγαστικής βοήθειας που πρόκειται να προσφέρει ο ΟΑΕΔ, αναλαμβάνοντας το έργο των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας. Η κ. Μάρκου εξέφρασε τον προβληματισμό μήπως η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, στο πλαίσιο του εργοσήμου, λειτουργήσει ως αντικίνητρο ασφάλισης και προέκρινε σχετικά την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας.

«Καθυστέρηση και προχειρότητα» διέκρινε στις ρυθμίσεις για τον ΟΑΕΔ, ως οργανισμού με στεγαστικές αρμοδιότητες, ο Κώστας Γιοβανόπουλος (Ανεξάρτητοι Έλληνες), ζητώντας με τη σειρά του παράταση της χορήγησης αναπηρικών επιδομάτων μέχρι την εξασφάλιση πιστοποιητικού.

Στο «βραχνά των 900 ευρώ το δίμηνο, για τον ΟΑΕΕ» αναφέρθηκε ο Δημ. Κουκούτσης (Χρυσή Αυγή), επιφυλασσόμενος να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια.

Από πλευράς ΚΚΕ, ο Γ. Λαμπρούλης ενημέρωσε για την κατάθεση τροπολογίας εκ μέρους του κόμματός του, με αιτήματα των απολυμένων στις κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις Νάουσας, Πέλλας, Έβρου και Πρέβεζας.

Πηγή ΑΠΕ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description PantelisCh | Μαρτίου 22, 2013 9:17 π.μ. | Reply
Αλλά ούτε πρόκειται και να ανέβει...
image description Δημητρης | Μαρτίου 22, 2013 1:11 μ.μ. | Reply
Αλλά επειδή κάνουν το αντίθετο από αυτό που λένε, πολύ φοβάμαι ότι θα τον μειώσουν...
ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΒΓΩ ΨΕΥΤΗΣ, αλλά το "300 ευρώ βασικός μισθός" το βλέπω πολύ κοντά...
Ας είναι καλά οι ΣΩΤΗΡΕΣ πολιτικοί μας, και εμείς που τους ψηφίζουμε...
image description doctor | Μαρτίου 22, 2013 1:13 μ.μ. | Reply
Χα,χα,χα. Κρατήστε το αυτό και σε λίγο καιρό θα γελάμε (και θα κλαίμε)....
Βάζω στοίχημα ότι μέχρι 1/9/2013 ο κατώτατος μισθός από 586 θα πάει 480 (όσο και στην Πορτογαλία)...
image description Profesor | Μαρτίου 22, 2013 4:52 μ.μ. | Reply
Πρεπει να παει στα 360 ευρω .... για να μην υποφερουν μελλοντικα διαφοροι κλεπτοκρατες
τυπου -στυλ Τσοχατζοπουλου - Παπαγεωργιου - Μεργου - Μειμαρακη - Ντορας και λοιποι συγγενεις, Κωστακης και λοιποι συγγενεις- Jeffrey και λοιποι συγγενεις, Μεργος , Μαγγινας, Κεφαλογιαννης και λοιποι στα πλαισια παντα των μεταρρυθμισεων = διαλυση της κοινωνιας. Το οτι υπαρχουν επισημως 1.300.000 ανεργοι και τα νεα παιδια δυστυχως δεν βλεπουν
φως και μελλον,ειναι μια ασημαντη λεπτομερεια ..... δια διαφορους πατριωτες Βρουτσηδες και Στουρναραιους.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο