Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Νομοσχέδιο για εξαγορά ακινήτων που αμφισβητείται η κυριότητά τους απο το δημόσιο

Σε σχέδιο νόμου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών δίνεται πλέον η δυνατότητα εξαγοράς των ακινήτων που κατέχουν πολίτες και η κυριότητά τους αμφισβητείται από το δημόσιο. Το νομοσχέδιο δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα για διαβούλευση με τους αρμόδιους .....

Σε σχέδιο νόμου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών δίνεται πλέον η  δυνατότητα εξαγοράς των ακινήτων που κατέχουν πολίτες και η κυριότητά τους αμφισβητείται από το δημόσιο. Το νομοσχέδιο δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα για διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.


Σ αυτό προβλέπεται ότι οποιοσδήποτε κατέχει έκταση που η κυριότητά της αμφισβητείται και ανήκει στο δημόσιο, θα μπορεί με αίτηση που θα υποβάλει στην αρμόδια κτηματική υπηρεσία να το εξαγοράσει.
Προϋπόθεση είναι το ακίνητο να κατέχεται χωρίς διακοπή, τουλάχιστον για 20 χρόνια από τις 31/12/1983 και η κατοχή του συνεχίζεται μέχρι και την έναρξη του ισχύοντος νόμου. Η αίτηση του ενδιαφερόμενου θα πρέπει να υποβληθεί σε διάστημα 6 μηνών από την ημέρα έναρξης της εφαρμογής του νόμου.
Ως τίμημα εξαγοράς λαμβάνεται η αντικειμενική αξία που έχει το ακίνητο κατά το χρόνο υποβολής της σχετικής αίτησης εξαγοράς και όπου δεν ισχύει το αντικειμενικό σύστημα θα λαμβάνεται η αγοραία αξία μειωμένη κατά 20%.


Το τίμημα εξαγοράς μέχρι του ποσού των 50 χιλιάδων ευρώ μειώνεται κατά 0,25% για κάθε χρόνο κατοχής του ακινήτου πριν την 31 Δεκεμβρίου 2003. Το πέραν του ποσού αυτού τμήμα του τιμήματος εξαγοράς καταβάλλεται χωρίς μείωση. Το συνολικό τίμημα καταβάλλεται στην εφορία του αγοραστή, το ανώτερο σε έξι ισόποσες εξαμηνιαίες δόσεις, ενώ η έκταση μπορεί που μπορεί να εξαγοραστεί ορίζεται ως ακολούθως:
- Για αστικά ακίνητα κατεχόμενη έκταση ίση με το ελάχιστον εβδαδόν αρτίου οικοπέδου κατά το οικείο σχέδιο πόλεως.
- Για αγροτικά ακίνητα σε όση έκταση κατέχεται ενιαία ή μη και μέχρι 40 στρέμματα, με την προϋπόθεση ότι η έκταση χρησιμοποιείται αποκλειστικά για αγροτική, κτηνοτροφική ή γεωργική εκμετάλλευση. Σε περίπτωση που δεν συντρέχει μία από τις παραπάνω περιπτώσεις, ο κάτοχος μπορεί να εξαγοράσει μέχρι 10 στρέμματα.

Αναλυτικότερα, στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι από την δυνατότητα εξαγοράς εξαιρούνται τα ακόλουθα ακίνητα:

α. Αυτά που έχουν κηρυχθεί απαλλοτριωτέα ή ρυμοτομούμενα.

β. Όσα βρίσκονται σε περιοχή ειδικής περιβαλλοντικής προστασίας ή ιδιαίτερα φυσικού κάλλους ή οικολογικού ενδιαφέροντος που προστατεύεται από την ελληνική νομοθεσία ή διεθνείς συμβάσεις και συνθήκες.

γ. Αυτά που εκπίπτουν σε ζώνη προστασίας αρχαιολογικού χώρου.

δ. Όσα είναι αστικά και βρίσκονται σε περιοχή στην οποία για διάφορους λόγους δεν επιτρέπεται η δόμηση και

ε. Όσα αποτελούν τμήμα δάσους, δασικής ή αναδασωτέας έκτασης.


Πηγή Κέρδος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο