Αποτελέσματα live αναζήτησης

Σε κίνδυνο χρεοκοπίας η Κύπρος - Απειλές ΕΚΤ και Γερμανίας για το Plan B - Προς έκτακτο Eurogroup - Δημιουργείται Ταμείο για άντληση 5,8 δισ - Εξετάζεται συγχώνευση Κύπρου και Λαϊκής - Medvedev: Εγκαταλείπεται το haircut στις καταθέσεις

21 Μάρτιου 2013 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 10 λεπτά
Σε κίνδυνο χρεοκοπίας η Κύπρος - Απειλές ΕΚΤ και Γερμανίας για το Plan B - Προς έκτακτο Eurogroup - Δημιουργείται Ταμείο για άντληση 5,8 δισ - Εξετάζεται συγχώνευση Κύπρου και Λαϊκής - Medvedev: Εγκαταλείπεται το haircut στις καταθέσεις

Υπό την απειλή της χρεοκοπίας βρίσκεται η Κύπρος, βιώνοντας δραματικές ώρες. Καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά για τη Λευκωσία, η κυπριακή κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή το απόγευμα την εναλλακτική της πρόταση, το Plan B, που περιλαμβάνει τη δημιουργία Ταμείου με στόχο την άντληση 5,8 δισ. ευρώ, ενώ όπως όλα δείχνουν εγκαταλείπεται η λύση του haircut στις καταθέσεις.
Η Γερμανία δεν θεωρεί αξιόπιστο το Plan B, οι Βρυξέλλες θέτουν τελεσίγραφα και η ΕΚΤ απειλεί. Την ίδια ώρα, νέα δεδομένα φαίνεται ότι υπάρχουν για τις τράπεζες στην Κύπρο, καθώς οι Ευρωπαίοι επαναφέρουν στο τραπέζι πρόταση για συγχώνευση της Τρ. Κύπρου και της Λαϊκής. Oι πολιτικοί αρχηγοί στην Κύπρο θα έχουν και νέα σύσκεψη αύριο Παρασκευή, στις 9:00 το πρωί, με στόχο να εξαντληθούν όλες οι εναλλακτικές και να αρθεί το αδιέξοδο. Με παρέμβασή του το ΑΚΕΛ ζητά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με ερώτημα: Λύση για την Κύπρο με ή χωρίς την τρόικα;
Παράλληλα, σε ετοιμότητα για νέα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup σήμερα βρίσκονται οι Ευρωπαίοι... Συνεδρίαση με φυσική παρουσία θα υπάρξει μόνο αν η Λευκωσία έχει καταλήξει σε ένα αξιόπιστο εναλλακτικό σχέδιο....


Ωστόσο φαίνεται να υπάρχει νέο plan B από την Κυπριακή κυβέρνηση το οποίο θα τεθεί σε διαπραγμάτευση.
Η Κύπρος αποφάσισε την  ίδρυση ειδικού Ταμείου Εθνικής Σταθερότητας, το οποίο θα αναλάβει, κρατική και εκκλησιαστική περιουσία –μεταξύ των οποίων και ακίνητα- και θα εκδώσει έναντι αυτών των assets ειδικά καλυμμένα ομόλογα ή υβριδικούς τίτλους  παρόμοιους με τα Μετατρέψιμα Αξιόγραφα Ενισχυμένου Κεφαλαίου,  ΜΑΕΚ. Η λύση πρέπει να έχει εγκριθεί το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ ο μαραθώνιος διαβουλεύσεων θα συνεχιστεί με στόχο την εξεύρεση λύσης υπό την απειλή της ΕΚΤ ότι θα διατηρήσει  το ELA έως την Δευτέρα...

Έτοιμο να απορρίψει το Plan B της κυβέρνησης Αναστασιάδη είναι το Βερολίνο - Εκτιμά ότι υπολείπεται κατά 1 δισ. ευρώ καθώς και ότι είναι ασαφές, αφού εγείρει μια σειρά σοβαρών ερωτημάτων

Έτοιμη να απορρίψει το Plan B της κυπριακής κυβέρνησης είναι η Γερμανία, όπως προκύπτει από κορυφαίους Γερμανούς αξιωματούχους, ακόμη και από εκείνους που ανήκουν στο κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Καγκελαρίου A. Merkel.
Το plan Β της Κύπρου οδεύει προς απόρριψη, διαμηνύουν Γερμανοί Χριστιαδημοκράτες, την ώρα που η Λευκωσία βρίσκεται σε οριακό σημείο.
Το plan B της Κύπρου εγείρει μία σειρά ερωτημάτων, τονίζει από την πλευρά του ο Γερμανός Michelbach, μέλος της γερμανικής βουλής (Bundestag).
Σύμφωνα με τον ίδιο, το plan B της Κύπρου φαίνεται να υπολείπεται κατά 1 δισ. ευρώ.

Η Ευρωζώνη προτείνει συγχώνευση της Τρ. Κύπρου και της Λαϊκής - Εάν οι κυπριακές τράπεζες καταρρεύσουν, η Κύπρος θα φύγει από το ευρώ, προειδοποιούν οι Ευρωπαίοι...

Τη συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων κυπριακών τραπεζών, της Τρ. Κύπρου και της Λαϊκής, προτείνει η Ευρωζώνη, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Αυτό που πρέπει όμως να τονιστεί είναι πως το www.bankingnews.gr έχει ήδη τοποθετηθεί επί του θέματος, κρίνοντας αναγκαία τη συγχώνευση Κύπρου και Λαϊκής.
Κατά το Γαλλικό Πρακτορείο, πέραν της συγχώνευσης των δύο μεγαλύτερων κυπριακών τραπεζών, η Ευρωζώνη καθιστά αναγκαία την επιβολή ελέγχων - ορίων στη διακίνηση κεφαλαίων στις κυπριακές τράπεζες.
"Εάν καταρρεύσει το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, η Κύπρος θα αναγκαστεί να φύγει από το ευρώ", διαμηνύει κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Και προσθέτει: Εάν η Κύπρος δεν επιβάλλει haircut στις καταθέσεις, τότε θα πρέπει να κλείσει τις μεγαλύτερες τράπεζές της...

Εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από το ευρώ εξετάζει η Κύπρος, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με Ε.Ε. και ΔΝΤ σύμφωνα με την «Voice of Russia» - Στα πρότυπα του μοντέλου της Ισλανδίας

Για εναλλακτικό σχέδιο του κυπριακού κοινοβουλίου, το οποίο προβλέπει έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η οικονομίας, σε περίπτωση αποτυχίας συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κάνει λόγο δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας  «The voice of Russia»
Το δημοσίευμα επικαλείται διπλωματικές πηγές. Όπως αναφέρεται, η Κύπρος εξετάζει το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ κι επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, τη λίρα.
Όπως υποστηρίζει η ρωσική εφημερίδα, η Κύπρος εξετάζει την εφαρμογή του μοντέλου της Ισλανδίας. Η Ισλανδία κινδύνευσε με κατάρρευση το 2008, ωστόσο κατάφερε τελικά να ξεπεράσει την κρίση, εφαρμόζοντας μια ανεξάρτητη νομισματική πολιτική.

Κύπρος: Νέα σύσκεψη πολιτικών αρχηγών την Παρασκευή το πρωί - Σήμερα το απόγευμα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη σύσταση του Επενδυτικού Ταμείου - Στόχος να εξευρεθούν 5,8 δισ. ευρώ

Νέα σύσκεψη πολιτικών αρχηγών προγραμματίστηκε για την Παρασκευή το πρωί, με στόχο να εξαντληθούν οι εναλλακτικές για να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί για την εξεύρεση των 5,8 δισ. ευρώ που λείπουν από το πακέτο στήριξης της οικονομίας.
Οι πολιτικοί αρχηγοί, κατά τη σημερινή συνάντηση τους αποφάσισαν τη δημιουργία ενός Επενδυτικού Ταμείου, το οποίο θα αναλάβει, κρατική και εκκλησιαστική περιουσία –μεταξύ των οποίων και ακίνητα- και θα εκδώσει έναντι αυτών των assets ειδικά καλυμμένα ομόλογα ή υβριδικούς τίτλους  παρόμοιους με τα Μετατρέψιμα Αξιόγραφα Ενισχυμένου Κεφαλαίου,  ΜΑΕΚ. Η λύση πρέπει να έχει εγκριθεί το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ ο μαραθώνιος διαβουλεύσεων θα συνεχιστεί με στόχο την εξεύρεση λύσης υπό την απειλή της ΕΚΤ ότι θα διατηρήσει  το ELA έως την Δευτέρα. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το απόγευμα της Πέμπτης.
Νέα συνεδρίαση Υπουργικού και Βουλής
Για τις 6:00 το απόγευμα της Πέμπτης έχει οριστεί συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και θα θα ακολουθήσει στις 7:00 μμ σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Medvedev: Η Κύπρος εγκαταλείπει το σχέδιο για την επιβολή φόρου στις καταθέσεις - Εξαιρετικά απρόβλεπτο το πλάνο διάσωσης της Κύπρου - Το Eurogroup πρέπει να συμπεριλάβει τη Ρωσία στις αποφάσεις

Με νέες δηλώσεις για το κυπριακό ζήτημα επανήλθε σήμερα ο Ρώσος πρωθυπουργός Dimitry Medvedev, ο οποίο χαρακτήρισε εξαιρετικά απρόβλεπτο το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου.
Το Eurogroup πρέπει να συμπεριλάβει τη Ρωσία στο σχέδιο διάσωσης της Κύπρου, ενώ προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ότι η θα αναθεωρηθεί η θέση του ευρώ στα ρωσικά αποθέματα, εάν η διευθέτηση της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Κύπρο ζημιώσει τα ρωσικά συμφέροντα.
«Ανάμεσα στο 41% και το 42% των αποθεμάτων είναι σε ευρώ και η πρόταση για την Κύπρο είναι όχι μόνο απρόβλεπτη, αλλά και ακατάλληλη...Ολα αυτά θα τα πω στον παλιό μου φίλο Jose Manuel Barroso", τόνισε ο Ρώσος πρωθυπουργός ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σήμερα στη Μόσχα.
Χθες ο Ρώσος πρωθυπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να καταγγείλει η Ρωσία τη συμφωνία διπλής φορολόγησης με την Κύπρο, στην περίπτωση που οι κυπριακές τράπεζες σταματήσουν να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ρωσικών κεφαλαίων....
Η Κύπρος με τη Ρωσία έχουν υπογράψει σύμβαση αποφυγής διπλής φορολόγησης που σημαίνει ότι ρωσικό εισόδημα από επιχειρήσεις, τόκους, κλπ το οποίο φορολογείται στην Κύπρο δεν φορολογείται στη Ρωσία και το αντίστροφο. Δηλαδή εισόδημα που φορολογείται στη Ρωσία δεν μπορεί να φορολογηθεί στην Κύπρο. Η συμφωνία αυτή έχει αποτελέσει ένα ακόμη κίνητρο για την τοποθέτηση ρωσικών κεφαλαίων στην Κύπρο και η απειλή για την ακύρωσή της δεν είναι καλό νέο για την οικονομία του νησιού καθώς μπορεί να αποτελέσει έναν ακόμη λόγο για εκροές ρωσικών κεφαλαίων.
O Ρώσος πρωθυπουργός δήλωσε πως το σχέδιο οικονομικής βοήθειας για την Κύπρο έχει γίνει πολύ περίπλοκο. Η όποια λύση, πρόσθεσε, εξευρεθεί δεν πρέπει να βλάψει τις σχέσεις της χώρας του με την ΕΕ.
"Φαίνεται ότι κάθε λάθος που ήταν δυνατό να γίνει...έχει γίνει στην υπόθεση της Κύπρου", δήλωσε....

Στο μεταξύ, τα περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά, καθώς τη Δευτέρα, θα είναι η τελευταία μέρα δηλαδή της στήριξης της ΕΚΤ στις κυπριακές τράπεζες μέσω του προγράμματος παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA) θα βρίσκεται σε ισχύ, έως τη Δευτέρα, 25 Μαρτίου, ενώ το Eurogroup ετοιμάζεται για νέα συνεδρίαση εντός των επομένων ωρών.
Κύριος στόχος της κυπριακής κυβέρνησης είναι να βρεθεί από άλλες πηγές μεγάλο μέρος από τα 5,8 δισ. ευρώ τα οποία απαιτεί η ευρωζώνη προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η παροχή πρόσθετης βοήθειας 10 δισ. ευρώ από την ΕΕ.
Σ' αυτήν την κατεύθυνση οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν μόνο στη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης, απορρίπτοντας για ακόμη μία φορά τα σενάρια "κουρέματος" των καταθέσεων. Το ειδικό Ταμείο Εθνικής Σταθερότητας, θα λάβει ως ενεργητικά, κρατική και εκκλησιαστική περιουσία –μεταξύ των οποίων και ακίνητα- και θα εκδώσει έναντι τους ειδικά καλυμμένα ομόλογα ή υβριδικό προϊόν παρόμοιο με ΜΑΕΚ.
Πιθανότατα, τα ομόλογα αυτά δεν θα έχουν ημερομηνία ωρίμανσης, με σκοπό να μην επηρεαστεί το δημόσιο χρέος. Σε κάθε περίπτωση, κεντρικό ζητούμενο είναι να μην αυξάνεται το δημόσιο χρέος μέσα από τη λειτουργία του ταμείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών, προέκυψε πως το δυνητικό μέγεθος του ταμείου μπορεί να προσεγγίσει το ζητούμενο ποσό, γύρω στα 5.8 δισ. ευρώ, ενώ στο ταμείο πολύ πιθανόν να περιληφθεί και το απόθεμα χρυσού της Κεντρικής Τράπεζας. Κατά πάσα πιθανότητα, το ταμείο θα είναι κρατική εταιρεία ιδιωτικού δικαίου.
Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης, ο οποίος αποχωρώντας δήλωσε ότι μέχρι τη Δευτέρα θα πρέπει οριστικοποιηθεί το δεύτερο σχέδιο επίλυσης του προβλήματος.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο πρόεδρος της χώρας, Ν. Αναστασιάδης, έθεσε στη σύσκεψη δύο εναλλακτικές προτάσεις:
- επιβολή 4%-5% στις καταθέσεις άνω των 100.0000 ευρώ και να μην επηρρεαστούν οι καταθέσεις κάτω των 100.000
- επιβολή 3% για καταθέσεις από 0-100.000 ευρώ, 7% για 100.000-500.000 ευρώ και 9% για άνω των 500.000 ευρώ.
Παράλληλα, προβλέπεται και Εθνικοποίηση Ταμείων Προνοίας και Ημικρατικών, με την παράλληλη δέσμευση  2,8 δισ.
Στο τραπέζι είχε πέσει και η διάσπαση της Λαϊκής σε good και bad bank. Ωστόσο, και η φήμη για τη διάσπαση της Λαϊκής διαψεύστηκε από τραπεζικούς κύκλους, οι οποίοι ανέφεραν ότι η τράπεζα έχει καταρτίσει σχέδιο βιωσιμότητας ώστε να μην διακοπεί ο μηχανισμός έκτακτης ρευστότητας.
Το σχέδιο αυτό φαίνεται να βρίσκει σύμφωνη και την τρόικα, η οποία δεσμεύεται ότι θα στηρίξει το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα μέσω του ELA.
Εφόσον οι πολιτικοί αρχηγοί εγκρίνουν την πρόταση, αυτή θα κατατεθεί στη Βουλή και θα τεθεί προς ψηφοφορία κατόπιν σύντομης συζήτησης.
Δεν συζητήθηκε κούρεμα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου εξερχόμενος του Προεδρικού όπου πραγματοποιείται σύσκεψη Αρχηγών.
Ο κ. Ομήρου χαρακτήρισε ανεπίτρεπτη τη συμπεριφορά των ευρωπαίων εταίρων, προσθέτοντας ότι «συμπεριφέρονται με τρόπο που τείνει να εξουδετερώσει την Κύπρο». Τόνισε δε ότι δεν συζητήθηκε κούρεμα.
Από τη μεριά του, ο Δ.Συλλούρης, πρόεδρος ΕΥΡΩΚΟ, δήλωσε ότι το ταμείο αλληλεγγύης θα επιτρέψει να βρει η Κύπρος ίδιους πόρους πολύ περισσότερους από τα 5,8 δις ευρώ.
Στο μεταξύ ο επικεφαλής του Eurogroup, J.Dijsselbloem, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε ότι αναμένει τις εναλλακτικές προτάσεις της Κύπρου και ενώ δεσμεύτηκε για διασφάλιση των τραπεζικών καταθέσεων κάτω των 100 χιλ. ευρώ.
Παράλληλα, ο κ. Σαρρής βρίσκεται στη Μόσχα, πραγματοποιώντας σειρά σημαντικών συναντήσεων και διαπραγματεύσεων, προκειμένου να εξασφαλίσει κάποιας μορφής βοήθεια από τη Ρωσία προς την Κύπρο.
Όπως ανέφερε ο κ. Σαρρής, η βοήθεια αυτή θα πρέπει να έχει οικονομικό νόημα για τη Ρωσία, ενώ αποκάλυψε ότι στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν μπει οι τράπεζες, το φυσικό αέριο και μια σειρά από άλλα θέματα.
Ο κ.Σαρρής τόνισε ότι επιθυμία της Κύπρου είναι η πενταετής επιμήκυνση του δανείου των 2,5 δις ευρώ που έχει ήδη λάβει από τη Ρωσία αλλά και η μείωση των επιτοκίων του δανείου στο 2,5% από 4,5% που είναι σήμερα.
Η Κύπρος δεν ζητά νέο δάνειο από τη Ρωσία, αλλά επενδύσεις σε τράπεζες και φυσικό αέριο, ξεκαθάρισε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής από τη Μόσχα.
«Ζητάμε 5ετή επιμήκυνση του ρωσικού δανείου των 2,5 δισ. ευρώ και μείωση επιτοκίου στο 2,5% από 4,5%», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.
Η όποια στήριξη λάβουμε από τη Ρωσία θα διοχετευθεί στις τράπεζες, σημείωσε ο κ. Σαρρής.
Σε δηλώσεις του ο κ.Σαρρής υποστήριξε ότι η Κύπρος ζητά τη βοήθεια της Ρωσίας, σημειώνοντας πως η βοήθεια αυτή θα πρέπει να έχει οικονομικό νόημα και για τη Ρωσία. Όπως είπε, οι συζητήσεις αφορούν τις τράπεζες, το φυσικό αέριο και άλλα θέματα. Την ίδια στιγμή και το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας ανακοίνωσε πως οι διαπραγματεύσεις με τον κ.Σαρρή και την κυπριακή πλευρά θα συνεχιστούν και σήμερα.

www.bankingnews.gr




Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης