Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης

Υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για τα νέα επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης. Κατόπιν πιέσεων εκ μέρους της αντιπολίτευσης, αλλά και των κυβερνητικών εταίρων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσε την απόσυρση δύο επίμαχων άρθρων (του άρθρου 22 και του άρθρου 42), όπως επίσης και της τροπολογίας που αφορούσε την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία θα επανέλθει στο προσεχές νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Τα δύο άρθρα αφορούσαν την επιστροφή κρατικών ενισχύσεων που έχουν κριθεί παράνομες και την απαλλαγή από τέλη και φόρους υπέρ του Δημοσίου, για τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων πιστωτικών ιδρυμάτων σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα - κάτι που η αντιπολίτευση εκτίμησε πως αφορά πρωτίστως τα στοιχεία της Αγροτικής Τράπεζας που μεταβιβάζονται στην Τράπεζα Πειραιώς, αλλά και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της PROTON BANK.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, ζήτησε και ονομαστική ψηφοφορία για το εν λόγω άρθρο, η οποία ματαιώθηκε κατόπιν της απόσυρσής του. Η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε, επίσης, ονομαστική ψηφοφορία και για το άρθρο 32 που εφοδιάζει το Ταμείο για την Αξιοποίηση της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου με υπερεξουσίες - η οποία πρόκειται να διεξαχθεί το απόγευμα της προσεχούς Τρίτης. Σε ό,τι αφορά το άρθρο 21, το οποίο έχει δημιουργήσει προβλήματα σε επιχειρήσεις κυρίως της Μακεδονίας και της Θράκης, ο Χρ. Σταϊκούρας διευκρίνισε πως η επιστροφή παράνομων κρατικών ενισχύσεων αποτελεί κοινοτική επιταγή που πρέπει μάλιστα να γίνεται και αμελλητί. Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, το άρθρο καταψηφίστηκε υπό το σκεπτικό πως «οι κρατικές ενισχύσεις, μετά την απελευθέρωση του τραπεζικού συστήματος, υπήρξαν επί σειρά ετών εργαλείο άσκησης νομισματικής πολιτικής και στην ουσία, αυτοί που ωφελήθηκαν από το σύνολο των ενισχύσεων ήταν τα πιστωτικά ιδρύματα και όχι οι επιχειρήσεις».

Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε διά του Πάρι Κουκουλόπουλου την απόσυρση της διάταξης (όπως και του προαναφερθέντος άρθρου 42), προκειμένου να τύχει νέας επεξεργασίας και διαβούλευσης με τους ενδιαφερόμενους φορείς. «Η διάταξη ήταν γνωστή από τη δημόσια διαβούλευση που έγινε φέτος στις αρχές Φεβρουαρίου. Δεν υπήρξε κανένα σχόλιο, καμία παρατήρηση. Ο καθένας από τα κόμματα που ζήτησαν την απόσυρση αυτής της διάταξης, αναλαμβάνει τις ευθύνες του» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας ανακοινώνοντας στη συνέχεια τη συνέχιση της διαβούλευσης.  

Πηγή Express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο