Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Δραματικές ώρες στην Κύπρο – Τι προβλέπει το νέο σχέδιο – Ο Πούτιν στηρίζει λύση χωρίς κούρεμα


- Σήμερα η τρόικα θα πάρει στα χέρια της το plan b της Κύπρου
- Οργή Σόιμπλε για το ομόφωνο “όχι” στο σχέδιο για κούρεμα των καταθέσεων
- Στη Μόσχα και ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου
- Τράπεζες, φυσικό αέριο και ναυτική βάση στους Ρώσους για σωσίβιο 5,8 δισ.
- Πληροφορίες ότι κλιμάκιο της Λαικής Τράπεζας μεταβαίνει στη Μόσχα
- Το “μπαλάκι στην Κύπρο πετάει το Eurogroup
- Τρομάζουν την Αθήνα οι εξελίξεις ενόψει τρόικας
- Πιθανό να μείνουν κλειστές οι τράπεζες μέχρι 26 Μαρτίου
- Δείτε όλο το σχέδιο της Κύπρου για την επόμενη μέρα
- ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ newsit.com.cy
Όλα είναι ανοιχτά και όλα είναι στο τραπέζι μετά το ηχηρό όχι της Κυπριακής Βουλής, την πρώτη κάθετη άρνηση σε σχέδιο “διάσωσης” των ευρωπαϊκών κέντρων αποφάσεων από την έναρξη της κρίσης.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από το Eurogroup που άφησε το σχέδιο, ως έχει, στο τραπέζι τονίζοντας ότι η λύση εναπόκειται στην πλευρά της Κύπρου, ήταν όμως χαρακτηριστική η οργισμένη αντίδραση Σόιμπλε που έκανε λόγο για ευθύνες μόνο της Ρωσίας, διαμηνύοντας εμμέσως πλην σαφώς πως θεωρεί ήδη χρεοκοπημένες τις δύο τράπεζες.
Το παιχνίδι όμως παίζεται σε δύο ταμπλό. Η Κύπρος φαίνεται να κρατάει διάπλατα ανοιχτή την πόρτα της Ρωσίας.
Μισή ώρα και σε απόλυτα θετικό κλίμα συζήτησαν τηλεφωνικά Αναστασιάδης και Πούτιν και οι πληροφορίες απ' την Κύπρο λένε πως ο Ρώσος πρόεδρος μετά το όχι της Κυπριακής Βουλής τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της Κύπρου.
Ωστόσο η Κύπρος πρέπει να βρει τα 5,8 δισεκατομμύρια που χρειάζεται. Η ΕΚΤ διαμηνύει ότι θα συνεχίσει να εξασφαλίζει τη ρευστότητα, όμως το ποσό μένει ως αγκάθι στο πλευρό της Κυπριακής πλευράς.

Πλέον επεξεργάζεται το λεγόμενο plan B.

Σύμφωνα με τον υπουργό Συγκοινωνιών της Κύπρου το εναλλακτικό σχέδιο που επεξεργάζεται η κυπριακή πλευρά θα είναι έτοιμο και θα παραδοθεί στους εκπροσώπους της Τρόικας το μεσημέρι κατά τη συνάντησή τους με τον Κύπριο πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη.

Το σχέδιο αυτό εξαρτάται άμεσα από την αντίδραση της Ρωσίας και τη διάθεση συμμετοχής της στη διάσωση του τραπεζικού συστήματος.

Ένας δρόμος είναι να καλυφθεί απ' το κυπριακό κράτος το ποσό των 2,8 δισ. και άλλα 2 δισ. να βρεθούν από πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των προβληματικών τραπεζών σε Ρώσους.
Ήδη μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι κλιμάκιο στελεχών της Λαϊκής Τράπεζας της Κύπρου μεταβαίνουν στη Μόσχα.

Ταυτόχρονα μπορεί να αναζητηθεί το υπολειπόμενο ποσό από τα ενεργητικά των ΔΕΚΟ της Μεγαλονήσου αλλά και από το Ταμείο Πρόνοιας.

Η συμμετοχή των Ρώσων στη διάσωση ενδεχομένως να περιλαμβάνει προνόμια όπως προνομιακή συμμετοχή στην εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, αλλά και παραχώρηση ναυτικής βάσης σε μια περίοδο που η Μόσχα κινδυνεύει να χάσει την αντίστοιχη βάση της στη Συρία.

Δεν είναι τυχαία, λένε πολλοί με νόημα, η επίσκεψη στη Μόσχα και του Κύπριου υπουργού Ενέργειας.

Η κάλυψη του ποσού των 2,8 από την Κυπριακή Δημοκρατία ίσως αποδειχθεί προβληματική και έτσι ίσως χρειαστεί και νέος δανεισμός από τη Ρωσία ή ακόμη και μικρό κούρεμα των καταθέσεων, όμως και σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξουν ανταλλάγματα μέσω προνομιακών μετοχών ή ομολόγων φυσικού αερίου.

Το μεγάλο στοίχημα για τους Κυπρίους είναι να διατηρηθούν στο νησί οι καταθέσεις, κάτι που αυτή τη στιγμή θεωρείται σχεδόν ακατόρθωτο καθώς ήδη υπολογίζεται ότι η άμεση φυγή κεφαλαίων μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 7 δισ. ευρώ.

Έτσι ειδικά στην περίπτωση των ρωσικών κεφαλαίων εξετάζονται ισχυρά ανταλλάγματα.

Ωστόσο η μεγαλύτερη εμπλοκή των Ρώσων θεωρείται δεδομένο ότι θα προκαλέσει την έντονη αντίδραση των Βρυξελλών και ειδικά της Γερμανίας, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι τα χρήματα των Ρώσων ήταν αυτά που μπήκαν από την αρχή στο ευρωπαϊκό στόχαστρο και έγιναν μάλιστα και “σύνθημα” εντός της βουλής τόσο στη Γερμανία, όσο και στην Ολλανδία.

Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες και προκαλούν ένταση και ανησυχία στην Αθήνα καθώς δημιουργούν ένα ρευστό περιβάλλον μέσα στο οποίο η Αθήνα έχει όλο και πιο στενά περιθώρια ελιγμών απέναντι στην τρόικα που επανέρχεται αρχές Απριλίου.
Έτσι η ελληνική κυβέρνηση “τρέχει” να προλάβει να κλείσει όλα τα ανοιχτά ζητήματα για να μην βρεθεί προ εκπλήξεων πληρώνοντας τα απόνερα της κυπριακής κρίσης

Πηγή newsit.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο