Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ακίνητα: Ελάφρυνση στο χαράτσι έως 300 εκατ. ευρώ

«Φόρμουλα» αναζητούν στο οικονομικό επιτελείο προκειμένου να γίνει πιο ήπιο το «χαράτσι» στα ακίνητα (ΕΕΤΗΔΕ), το οποίο εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

 Τόσο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όσο και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μίλησαν για βελτιωτικές κινήσεις κατά την εφαρμογή του ΕΕΤΗΔΕ και το 2013.

 Οπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το εύρος των κινήσεων αυτών εξαρτάται άμεσα από τις ανάγκες του τρέχοντος προϋπολογισμού αλλά και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
 
Προσθέτουν πως θα μπορούσε να εξεταστεί μία μείωση των συντελεστών επιβολής του ΕΕΤΗΔΕ, με το σκεπτικό ότι τα συνολικά έσοδα από τον συγκεκριμένο φόρο είναι υψηλότερα από αυτά που προβλεπόταν να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία από τον υπό σχεδιασμό ενιαίο φόρο ακινήτων που τελικά θα τεθεί σε ισχύ το 2014.

 Τα ετήσια έσοδα από το «χαράτσι» υπολογίζονται σε 2,5 δισ. ευρώ, ενώ από τον ενιαίο φόρο ακινήτων (σύμφωνα με το βασικό σενάριο στο οποίο είχε καταλήξει η τρικομματική επιτροπή) στα 2,1 με 2,2 δισ. ευρώ.
 
Οπως σημειώνουν, είναι δυνατόν το ΕΕΤΗΔΕ να γίνει... ελαφρύτερο κατά 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο, αλλά αυτό προϋποθέτει ότι θα εισπραχθούν στην ώρα τους εντός του τρέχοντος έτους και μέχρι το τελευταίο ευρώ ο ΦΑΠ του 2011 και ο ΦΑΠ του 2012.

 Μέχρι στιγμής όμως τα εκκαθαριστικά για τους συγκεκριμένους φόρους δεν έχουν ταχυδρομηθεί. Εκτιμάται ότι η αποστολή τους θα ξεκινήσει στα τέλη Απριλίου ή το αργότερο λίγες ημέρες μετά το Πάσχα.
 
Παράλληλα, εφόσον δεν θα τεθεί από εφέτος σε ισχύ ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων (υπό κανονικές συνθήκες θα αντικαθιστούσε τόσο το ΕΕΤΗΔΕ όσο και τον ΦΑΠ), οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν και ΦΑΠ για το 2013 ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ.
 
Ομως με τα σημερινά δεδομένα δεν είναι εφικτό τα εκκαθαριστικά για τον ΦΑΠ του 2013 να αποσταλούν μέχρι το τέλος του έτους.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο