Ειδήσεις Επιχειρήσεων Νέα

Πιθανή αποχώρηση από την Ελλάδα της Eldorado Gold

Απαιτεί «καθαρό» επενδυτικό τοπίο προκειμένου να παραμείνει στην Ελλάδα

 Ανοιχτό αφήνει η εταιρία Eldorado Gold το ενδεχόμενο αποχώρησης από την Ελλάδα, αποδίδοντας τις αντιδράσεις στην εκμετάλλευση των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική και τη Θράκη σε μικροπολιτικά συμφέροντα και παραγοντισμό των τοπικών κοινωνιών.
 
«Το ερώτημα είναι αν ως χώρα θα διαμορφώσουμε ένα καθαρό και μεθοδικό επενδυτικό τοπίο. Αν υπάρξει αυτό, η εταιρεία θα μείνει», δήλωσε ο Π. Στρατουδάκης, διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου της Eldorado στην Αθήνα.

«Η χώρα και η κυβέρνηση επιδιώκει επενδύσεις. Διατηρώ, ωστόσο, επιφυλάξεις αν μπορεί να διαχειριστεί επενδύσεις και μάλιστα τέτοιου μεγέθους», προσέθεσε.
 
Ο κ. Στρατουδάκης διευκρίνισε ότι δεν αναφέρεται σε υποκίνηση των αντιδράσεων από πολιτικά κόμματα, καθώς - όπως είπε - στους αντιδρώντες περιλαμβάνονται μέλη όλων των κομμάτων.

«Θα είχε σημασία οι αντιδράσεις να συνοδεύονται από πρόταση», ανέφερε λέγοντας πως «όλα αυτά τα χρόνια άκουσα μόνο στείρα άρνηση και καταστροφολογία».

Υποστήριξε ακόμη ότι στις διαδηλώσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα κατά των επενδύσεων συμμετείχαν τα ίδια πρόσωπα, μετακινούμενα.
 
Οι εκπρόσωποι της εταιρείας παρουσίασαν τα οικονομικά και περιβαλλοντικά στοιχεία των επενδύσεων σε Χαλκιδική και Θράκη, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι οι συνολικές επενδύσεις της εταιρείας στην Ελλάδα θα ξεπεράσουν την προσεχή πενταετία το 1 δισ. δολάρια και θα οδηγήσουν σε αύξηση των εξαγωγών κατά 1 δισ. δολάρια τον χρόνο, από την παραγωγή χρυσού, χαλκού, μολύβδου, αργύρου και ψευδαργύρου.

Τα έσοδα του Δημοσίου την επόμενη 20ετία από άμεσους φόρους εκτιμώνται σε 1,6 δισ. ευρώ ενώ οι θέσεις εργασίας, άμεσες και έμμεσες θα φθάσουν τις 5.000.
 
Υποστήριξαν ακόμη ότι εφαρμόζουν πιο αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανόνες, σε σχέση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Όπως είπαν, στη Χαλκιδική δεν θα χρησιμοποιηθεί κυάνιο, ενώ το αρσενικό υπάρχει στη γεωλογία της περιοχής. Στη Θράκη αντίθετα δεν υπάρχει αρσενικό, αλλά η επεξεργασία περιλαμβάνει κυάνιο (κυανιούχο νάτριο) σε συγκεντρώσεις χαμηλότερες από τις επιτρεπόμενες.
 
Η αξία των μεταλλευμάτων στη Χαλκιδική που έχουν εντοπισθεί και περιλαμβάνονται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επενδύσεων εκτιμάται σε 11 δισ. δολάρια, εκτιμάται ωστόσο ότι η συνολική αξία των αποθεμάτων στην περιοχή μπορεί να είναι διπλάσια, περί τα 20 δισ.

Αντίστοιχα στη Θράκη η αξία των κοιτασμάτων που έχουν εντοπισθεί είναι 1,5- 1,6 δισ. δολάρια.
 
Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επενδύσεων για τη Χαλκιδική εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2011, ενώ για τη Θράκη η αίτηση εκκρεμεί.

«Η κυβέρνηση είπε ότι επανεξετάζει τη μελέτη, περιμένουμε την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος», ανέφερε ο κ. Μαρκόπουλος, γενικός διευθυντής των Χρυσωρυχείων Θράκης και σημείωσε: «Είναι θέμα απόφασης της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ να προχωρήσει ή όχι η επένδυση».
 
Τέλος, υποβάθμισαν τις αιτιάσεις καθηγητών του ΑΠΘ που επισημαίνουν περιβαλλοντικούς κινδύνους από την εκμετάλλευση στη Χαλκιδική, λέγοντας ότι δεν βασίζονται σε επιστημονική μελέτη, αλλά αποτελούν σχόλια επί των μελετών που έκαναν καθηγητές από το ίδιο πανεπιστήμιο, αλλά και από τα πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Αθήνας, Κρήτης και το ΕΜΠ.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο