Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις
Αλλες ειδήσεις

Κύπρος - Φρένο στην απορρόφηση κυπριακών τραπεζών - Η Αθήνα περιμένει την Κύπρο

ΚΥΠΡΟΣ - Φρένο στην απορρόφηση κυπριακών τραπεζών - Η Αθήνα περιμένει την Κύπρο,

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία εξεύρεσης του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, στο οποίο θα μεταφερθούν τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, μετά τη σχετική απόφαση που έλαβε το Σάββατο το Συμβούλιου Συστημικής Ευστάθειας, με αφορμή τις αποφάσεις του Eurogroup για την Κύπρο.

 Για τον σκοπό αυτό συνεδρίασε χθες η Εκτελεστική Επιτροπή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, χωρίς όμως να δοθεί πληροφορία για τις αποφάσεις, που ελήφθησαν, καθώς αναμένονται πρώτα οι εξελίξεις από την κρίσιμη σύνοδο της κυπριακής Βουλής που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα και θα κληθεί να εγκρίνει το επίμαχο νομοσχέδιο, που κατατέθηκε υπό την μορφή του κατεπείγοντος, για τη δασμολόγηση των καταθέσεων με βάση την απόφαση του Eurogroup.

 Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, οι δραστηριότητες των κυπριακών τραπεζών θα μεταφερθούν στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και στη συνέχεια θα ακολουθηθεί δαγωνιστική διαδικασία ώστε να τις αγοράσει όποιος ομιλος ενδιαφερθεί.
 
Ενδιαφέρον αναμένεται να δείξουν η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank και ο όμιλος Πειραιώς.

 Ανάλογα πάντα με τις εξελίξεις την Κύπρο, στόχος είναι να έχουν μεταβιβαστεί οι δραστηριότητες των κυπριακών τραπεζών έως αύριο, Τρίτη, το πρωί. Στο πλαίσιο αυτό αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις σήμερα το απόγευμα.
 
Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει ο υπουργός Οικονομικών σε επανειλημμένες δηλώσεις του από το Σάββατο το πρωί, οι καταθέσεις στην Ελλάδα είναι απολύτως διασφαλισμένες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων στις τρεις κυπριακές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη χώρα.
 
Σήμερα δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα τρεις κυπριακές τράπεζες, η Τράπεζα Κύπρου, η Cyprus Popular Bank (πρώην Marfin Popular Bank) και η Ελληνική Τράπεζα με δίκτυο, που ξεπερνά τα 330 υποκαταστήματα και τους περίπου 5.000 εργαζόμενους. Διαθέτουν συνολικό ενεργητικό στην Ελλάδα ύψους 25 δισ. ευρώ, οι καταθέσεις ανέρχονται σε 14 δισ. ευρώ και τα δάνεια σε 20 δισ. ευρώ.
 
Οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα στη διάρκεια της τελευταίας 15ετίας ανέπτυξαν έντονη και δραστηριότητα μεταξύ άλλων στο τομέα της λιανικής τραπεζικής στη χώρα, κερδίζοντας σημαντικά μερίδια αγοράς και αναπτύσσοντας παράλληλα υπολογίσημο δίκτυο καταστημάτων.
 
Εξάλλου, στα 2,5 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι ανέρχονται οι συνολικές επιστροφές καταθέσεων από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα προς το ελληνικό, στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις τραπεζών.
 
Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, από τις εκροές καταθέσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα προς το κυπριακό, που είχαν παρατηρηθεί πριν τις διπλές ελληνικές εκλογές, παραμένουν έως σήμερα περίπου 1.5 με 2 δισ. ευρώ.
 
Σημειώνεται ότι μεταξύ των καταθέσεων που «έφυγαν» από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα προς το κυπριακό συμπεριλαμβάνονται και ποσά καταθέσεων μικρόκαταθετων που κυμαίνονται από 5.000 μέχρι 15.000 ευρώ.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο