Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Παγώνουν όλες οι κινήσεις των τραπεζών στην Κύπρο - Ολες οι ειδήσεις για το Κυπριακό Κούρεμα.(updated)


Σοκάρουν οι διαρροές ότι η ΕΕ είχε προτείνει ο% haircut για καταθέσεις κάτω από 100 χιλιάδες και 12% πάνω από 100 χιλιάδες αλλά η Κυπριακή πλευρά πρότεινε κλιμακωτό κούρεμα παντού

Σοκάρουν οι διαρροές ότι η ΕΕ είχε προτείνει ο% haircut για καταθέσεις κάτω από 100 χιλιάδες και 12%
πάνω από 100 χιλιάδες αλλά η Κυπριακή πλευρά  πρότεινε κούρεμα παντού

Σύμφωνα με πηγή σε συμβούλους που συμμετείχαν στην διαδικασία σύνθεσης της τελικής πρότασης η ΕΕ είχε προτείνει ή φέρεται να είχε προτείνει να μην υποστούν haircut οι εγγυημένες καταθέσεις έως 100 χιλιάδες ευρώ γιατί μια τέτοια απόφαση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κείμενη νομοθεσία που προστατεύει τις καταθέσεις.
Σημειώνεται ότι είναι όχι μόνο κυπριακή ή ελληνική αλλά και ευρωπαική νομοθεσία η διασφάλιση των καταθέσεων μέσω μηχανισμών τύπου ΤΕΤΕ  έως 100 χιλιάδες ευρώ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η κυπριακή πλευρά έθεσε θέμα haircut και για τις καταθέσεις κάτω από 100 χιλιάδες ευρώ.

www.bankingnews.gr
----

Διαψεύδει η Κύπρος πρόταση από την Gazprom


Διέψευση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου ότι υπάρχει πρόταση της Gazprom για το πρόβλημα της χώρας, όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι ΡΙΚ.
 
Νωρίτερα, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι σε μία προσπάθεια να αντιστραφεί το κλίμα εκπρόσωπος της εταιρείας Gazprom επισκέφθηκε αργά το απόγευμα το Προεδρικό και είχε διερευνητικές επαφές με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
 
 Όπως μεταδίδει το κυπριακό site sigmalive, σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν η πρόταση της Gazprom ήταν να αναλάβει ο ενεργειακός κολοσσός την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών και ως αντάλλαγμα να αναλάβει τη διαχείριση του τερματικού του φυσικού αερίου. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται να υιοθετήσει την ευρωπαϊκή λύση αν και όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά μέχρι την επικύρωση ή όχι της συμφωνίας.
 
------


Schaeuble: Η Γερμανία θα προστάτευε τις εγγυημένες καταθέσεις


Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε σήμερα ότι το Βερολίνο θα είχε σεβαστεί τις εγγυημένες καταθέσεις των μικρότερων καταθετών αλλά η κυπριακή κυβέρνηση, η Κομισιόν και η ΕΚΤ ήταν κατά.
 
«Ήταν η θέση της γερμανικής κυβέρνησης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι πρέπει να πάρουμε ένα σημαντικό μέρος των κεφαλαίων που είναι απαραίτητα για την αναδιάρθρωση των τραπεζών, από τους ιδιοκτήτες των τραπεζών και τους πιστωτές, αυτό σημαίνει τους επενδυτές», δήλωσε ο Wolfang Schaeuble στο δίκτυο ARD.
 
«Αλλά προφανώς θα είχαμε τηρήσει την εγγύηση καταθέσεων για τους λογαριασμούς μέχρι τα 100.000 ευρώ. Ωστόσο αυτοί που δεν ήθελαν ένα bail-in ήταν η κυπριακή κυβέρνηση, επίσης η Κομισιόν και η ΕΚΤ, αποφάσισαν αυτή τη λύση και τώρα θα πρέπει να την εξηγήσουν στον κυπριακό λαό».
 
Ο Schaeuble δήλωσε ότι το κυπριακό επιχειρηματικό μοντέλο, της προσέλκυσης κεφαλαίων με χαμηλή φορολογία και ευνοϊκό νομικό ρυθμιστικό πλαίσιο, είχε αποδειχθεί μη βιώσιμο. Αλλά ήταν «επιτακτική ανάγκη προς το συμφέρον της υπεράσπισης του κοινού μας νομίσματος», να προσφέρουμε βοήθεια στην Κύπρο.
 

------


ΚΥΠΡΟΣ - Εμπιστευτική επιστολή της Κεντρικής Τράπεζας Kύπρου ζητά να παγώσουν οι κινήσεις των κυπριακών τραπεζών – Καμία πληρωμή ή μεταφορά κεφαλαίων

Επιστολή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου προς τις τράπεζες στην οποία αναφέρεται ότι προσωρινά παγώνουν οι εντολές πληρωμών και οι μεταφορές κεφαλαίων.
 

Εντολή για προσωρινό πάγωμα όλων των τραπεζικών συναλλαγών -ακόμη και των ενδοτραπεζικών- εντός του εδάφους της κυπριακής δημοκρατίας απέστειλε προς τις τράπεζες η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου με εμπιστευτική επιστολή του διοικητή της. Δεν επηρεάζονται οι θυγατρικές των κυπριακών τραπεζών σε ξένο έδαφος. Την επιστολή έφερε στη δημοσιότητα το κυπριακό portal 24Η.

O διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης δεν διευκρινίζει έως πότε ισχύει η εντολή αυτή.

Η βρετανική κυβέρνηση θα αποζημιώσει στρατιώτες και κυβερνητικούς αξιωματούχους που ζουν στην Κύπρο και πλήττονται από την απόφαση κουρέματος των καταθέσεων, δήλωσε στο μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν.
 

Η απόφαση του Eurogroup για εισφορά επί των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες δεν αφορά στα υποκαταστήματα αυτών στην Ελλάδα, διευκρίνισε το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Ανάλογη δήλωση έκανε και το μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γεργκ Άσμουσεν.

Πηγή: http://www.skai.gr
--------------

Πληροφορίες 24H: Μήπως κάποιοι το ήξεραν; – Νοίκιαζαν θυρίδες!


Το ήξεραν ή μήπως το διαισθάνονταν βάσει των επερχόμενων εξελίξεων;  Το σίγουρο ένα είναι: Σύμφωνα με πληροφορίες του 24H, αρκετοί Κύπριοι πολίτες κατά τις τελευταίες ημέρες νοίκιαζαν θυρίδες…

 Το φαινόμενο ήταν αρκετό συχνό τα περασμένα 24ωρα, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα.
 
Πολλοί καταθέτες φέρονταν να νοίκιαζαν θυρίδες σε τραπεζικούς οργανισμούς για να περισώσουν ό,τι μπορούν.
 
Μάλιστα, ορισμένοι –κάθε άλλο παρά άσχετοι με το θέμα- εικάζουν βασιζόμενοι σε περιπτώσεις συγκεκριμένων καταθετών, πως υπήρχε κόσμος ο οποίος τοποθετούσε στις θυρίδες μετρητά.
 
Κάποιοι στο άκουσμα αυτών των πληροφοριών διερωτήθηκαν: «Είναι δυνατόν να καταθέσεις ένα μεγάλο ποσό μετρητών σε θυρίδα; Οι θυρίδες είναι μικρές…». Κι όμως είναι, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν ένα δυο πράματα παραπάνω. «Μπορείς να μετατρέψεις τα χρήματα σε χαρτονομίσματα των 500 ευρώ και να ασφαλίσεις έτσι μεγάλα ποσά» είναι η απάντησή τους.
 
Ως γνωστόν, ο καταθέτης μπορεί να τοποθετήσει ό,τι θέλει σε μια θυρίδα, ασφαλίζοντας το, χωρίς να αποκαλύπτει σε κανέναν το περιεχόμενο…


--------------


Γιατί πήρε το ρίσκο η ΕΕ να χτυπήσει τις καταθέσεις, τον πιο ευαίσθητο τομέα καθώς αποτελούν τον κοινωνικό πλούτο των πολιτών;

Γιατί η ΕΕ πήρε το ρίσκο να χτυπήσει τις καταθέσεις στην Κύπρο μια απόφαση τεράστιου ρίσκου λόγω του κινδύνου πλήρους αποσταθεροποίησης από ένα ενδεχόμενο bank run;

Η απόφαση στηρίχθηκε στην εξής απλή λογική που είναι ξεκάθαρα απαράδεκτη μεν αλλά αυτή ήταν η βάση για να παρθεί αυτή η απόφαση.

Οι ευρωπαίοι διαπίστωσαν ότι η σχέση  καταθέσεις προς το ΑΕΠ  σχεδόν σε όλη την Ευρώπη έχει μια…συμμετρία.
Περίπου όσο είναι το ΑΕΠ σχεδόν παραπλήσιες είναι και οι καταθέσεις.

Ο τύπος αυτός έχει και εξαιρέσεις.
Στην Ελλάδα το ΑΕΠ είναι 190 δις ευρώ και οι καταθέσεις 161 δις ευρώ δηλαδή οι καταθέσεις είναι χαμηλότερες από το ΑΕΠ.
Στην Κύπρο όμως συνέβαινε το εξής το ΑΕΠ ανέρχεται περίπου στα 14,5 δις ευρώ και οι καταθέσεις στα 70 δις ευρώ δηλαδή είναι πολλαπλάσιες του εθνικού πλούτου.

Η Γερμανία λοιπόν πήρε την απόφαση να αγγίξει τις καταθέσεις θεωρώντας ότι οι καταθέσεις στην Κύπρο είναι πολλαπλάσιες από το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν.

H απόφαση της ΕΕ πάντως και ειδικά της Γερμανίας να αγγίξει τις καταθέσεις θα αποδειχθεί καταστροφική ακόμη και να στηρίζεται σε κάποιας μορφής επιχειρήματα του τύπου ΑΕΠ προς καταθέσεις ή ότι θα δοθούν μετοχές των τραπεζών στους καταθέτες που θα υποστούν ζημία.

Η αιτιολογία Αναστασιάδη

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης  της Κύπρου σημειώνει ότι με την έκτακτη σύγκληση του Eurogroup τέθηκε το δίλημμα την Τρίτη 19 Μαρτίου να επιλεγεί το καταστροφικό σενάριο της άτακτης χρεοκοπίας είτε το σενάριο μιας επώδυνη, αλλά ελεγχόμενης διαχείρισης της κρίσης.
«Είναι καλά γνωστό ότι η βαθιά οικονομική κρίση και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία περιήλθαμε ως χώρα δεν προέκυψε τις τελευταίες 15 μέρες, που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση του τόπου», αναφέρει στη δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και σημειώνει ότι «η ίδια έκτακτη ανάγκη και η κρισιμότητα των στιγμών δεν μου επιτρέπουν, όπως και δεν επιτρέπουν σε κανένα, να μπούμε στη λογική της επίρριψης ευθυνών».
Με την έκτακτη σύγκληση του Eurogroup, προσθέτει, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με προηλειμμένες αποφάσεις και τετελεσμένα τα οποία μας έθεταν ενώπιον των ακολούθων διλημμάτων: «Είτε, την Τρίτη 19 Μαρτίου, να επιλέξουμε το καταστροφικό σενάριο της άτακτης χρεοκοπίας, είτε το σενάριο μιας επώδυνης αλλά ελεγχόμενης διαχείρισης της κρίσης, που θα θέτει οριστικό τέρμα στην αβεβαιότητα και θα αποτελέσει την αφετήρια επανεκκίνησης της οικονομίας μας».

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναλύει τις συνέπειες από τυχόν επιλογή «του καταστροφικού σεναρίου».

1. Την Τρίτη 19 Μαρτίου, αμέσως μετά την αργία του τριημέρου, η μια εκ των δυο τραπεζών που διέρχονται κρίση θα τερμάτιζε τις εργασίες της, αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με ειλημμένη απόφασή της, θα τερμάτιζε την ίδια μέρα την παροχή ρευστότητας. Η δεύτερη τράπεζα θα ανέστελλε τις εργασίες της, ενώ ούτε αυτή θα μπορούσε να αποφύγει την κατάρρευση. Ένα τέτοιο φαινόμενο θα οδηγούσε, από τη μια στιγμή στην άλλη, 8 000 οικογένειες στην ανεργία.

2. Το κράτος θα ήταν υποχρεωμένο να αποζημιώσει τους καταθέτες, ανταποκρινόμενο στην υποχρέωση του έναντι των εγγυημένων καταθέσεων. Το κεφάλαιο που θα απαιτηθεί σε μια τέτοια περίπτωση θα ανέλθει στα 30 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που θα αδυνατούσε να καταβάλει.

3. Ανάλογο ποσό, που αντιστοιχεί στις καταθέσεις χιλιάδων καταθετών για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, θα οδηγείτο σε ένα φαύλο κύκλο εκκαθάρισης περιουσιακών στοιχείων, με τους εν λόγω καταθέτες να υφίστανται ζημιές πέραν του 60%.

4. Μια τέτοια ανεξέλεγκτη κατάσταση θα συμπαρέσυρε σε κατάρρευση ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα με όλα τα συνεπακόλουθα.

5. Χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, άλλα και άλλες επιχειρήσεις θα οδηγούνταν στη χρεοκοπία λόγω της αδυναμίας να ανταποκριθούν στις εμπορικές τους συναλλαγές.
Ως συνέπεια των πιο πάνω, ο τομέας των υπηρεσιών θα οδηγείτο σε πλήρη κατάρρευση με ενδεχόμενη έξοδο από το Ευρώ. Αυτό, πέραν της εθνικής αποδυνάμωσης της Κύπρου, θα οδηγούσε σε υποτίμηση του νομίσματος τουλάχιστον κατά 40%.
Η δεύτερη επιλογή, αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «ήταν η ελεγχόμενη διαχείριση της κρίσης», μέσα από τις αποφάσεις που ελήφθησαν και συνοψίζονται ως ακολούθως:

1. Εξασφάλιση της ρευστότητας των τραπεζών και διάσωση του τραπεζικού συστήματος μέσα από την ανακεφαλαιοποίηση τους.

2. Διάσωση 8 000 θέσεων εργασίας από τον τραπεζικό τομέα και χιλιάδων άλλων που θα χάνονταν σαν συνεπακόλουθο της μη συνέχισης των εργασιών των τραπεζών.

3. Διάσωση του συνόλου των καταθέσεων, με την μια και μόνη ανταλλαγή μικρού ποσοστού των αποταμιεύσεων με μετοχές των δυο τραπεζών. Επί του παρόντος, οι μετοχές αυτές δεν αποδίδουν την πλήρη αξία, άλλα με την ανάκαμψη της οικονομίας θα ανταποδώσουν το μέγιστο αν όχι το σύνολο των αποκοπών.

4. Η επιλογή αυτή οδηγεί σε δραστική μείωση του δημόσιου χρέους, το καθιστά διαχειρίσιμο και βιώσιμο και απαλλάσσει τις επόμενες γενεές από τα βάρη της αποπληρωμής του.

5. Διασώζει τα ταμεία πρόνοιας και συντάξεων και αποτρέπει τη λήψη άλλων σκληρών μέτρων όπως οι μειώσεις μισθών και συντάξεων που τέθηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

6. Δεν προκαλεί νέα ύφεση και αποτρέπει τον κίνδυνο του φαύλου κύκλου ενός δεύτερου μνημονίου.
«Δεν ωραιοποιούμε την κατάσταση. Η λύση που επιλέξαμε μπορεί να είναι επώδυνη, όμως ήταν η μοναδική που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε τη ζωή μας χωρίς περιπέτειες. Είναι μια απόφαση που οδηγεί στην ιστορική και οριστική διάσωση της οικονομίας μας», τονίζει ο Πρόεδρος.
Τις επόμενες ώρες, συνεχίζει, «θα κληθούμε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας» και αναφέρει τέλος ότι αύριο θα απευθύνει διάγγελμα στον κυπριακό λαό.


----------

Merkel: "Σωστή" η συμμετοχή των καταθετών στο πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου


Σωστή χαρακτήρισε την συμμετοχή των καταθετών στο πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου, η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.
 
Στο περιθώριο εκλογικής συγκέντρωσης των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στην περιοχή Γκρίμεν, η κ. Μέρκελ, αναφερόμενη στην απόφαση του τελευταίου Eurogroup, δήλωσε: «Με αυτόν τον τρόπο συμμετέχουν εν μέρει και οι υπεύθυνοι - όχι μόνο οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών. Και θεωρώ ότι αυτό είναι σωστό».
 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
 
 ----------------
 
 Η Βρετανία θα στηρίξει τους υπηκόους της που έχασαν χρήματα στην Κύπρο
Εκτός από τους Κυπρίους, αναστατωμένοι είναι και οι ξένοι υπήκοοι που έχασαν μέρος των καταθέσεων τους στις κυπριακές τράπεζες.
 
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Daily Mail, 60.000 Βρετανοί καταθέτες χάνουν εκατομμύρια λόγω της απόφασης του Eurogroup για επιβολή κουρέματος επί των καταθέσεων. Από αυτούς, σχεδόν 3.000 είναι Βρετανοί που εργάζονται στις στρατιωτικές βάσεις στη Μεγαλόνησο.
 
Η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας ανακοίνωσε ότι θα "προστατεύσει" τους υπηκόους της που εργάζονται στην Κύπρο - στρατιωτικό και κυβερνητικό προσωπικό-οι καταθέσεις των οποίων θα πληγούν από αυτή την φορολόγηση των τραπεζών.
 
"Για εκείνους που υπηρετούν στις στρατιωτικές μας δυνάμεις, εκείνους που υπηρετούν την κυβέρνησή μας εκεί στην Κύπρο...θα αποζημιώσουμε όποιον πληγεί από τη συμμετοχή στο κόστος της διάσωσης", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν.
 
Η εφημερίδα αναφέρει ότι -εάν τελικά η κυπριακή Βουλή εγκρίνει το νομοσχέδιο- τότε οι Βρετανοί που έχουν καταθέσεις που ανέρχονται στα 1,7 δις αγγλικές λίρες, θα χάσουν μέχρι και 170 εκ.


------------

Αφορολόγητο ως τις 25.000 ευρώ, προτείνει ο Μ. Σουλτς για την Κύπρο, ώστε να προστατευθούν οι μικροκαταθέτες

Προστασία των μικροκαταθετών των κυπριακών τραπεζών, εισηγείται ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και προτείνει να οριστεί, ως αφορολόγητο, το ποσό ως τις 25.000 ευρώ.

Ο κ. Σουλτς, σε δηλώσεις του στη «Welt am Sonntag» τάσσεται υπέρ της συμμετοχής των πελατών των τραπεζών στη διάσωση, ειδικά, όπως επισημαίνει, όταν γίνεται λόγος για «τεράστιες τραπεζικές καταθέσεις ασαφούς προέλευσης».
 
Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι δεν ευθύνονται οι μικροκαταθέτες για την κακή διαχείριση.

«Η λύση πρέπει να ανταποκρίνεται σε κοινωνικά κριτήρια» δηλώνει ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης και προσθέτει: «Σε αυτό το σημείο πρέπει να υπάρξει βελτίωση, όπως μέσω ενός ελεύθερου ποσού ύψους 25.000».

Ανάλογη είναι και η τοποθέτηση της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), ο αντιπρόεδρος της οποίας, Άξελ Τρόοστ, τονίζει ότι «δεν είναι κατανοητό να πληρώνει ο μικροκαταθέτης για τα λάθη των τραπεζών» και επισημαίνει ότι με αυτόν τον τρόπο «υπονομεύεται η ασφάλεια των καταθέσεων στην Ευρώπη».

Πηγή 24h.gr
----------

Κλειστές θα παραμείνουν κατά πάσα πιθανότητα την Τρίτη οι κυπριακές τράπεζες στην Κύπρο, καθώς αναβλήθηκε για τη Δευτέρα η συνεδρίαση της Βουλής για την ψήφιση του κουρέματος των καταθέσεων.


Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, το κλίμα στην Κύπρο είναι πολύ βαρύ, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει καταψήφιση του νομοσχεδίου για την έκτακτη εισφορά επί των καταθέσεων.

Οι αντιδράσεις όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και βουλευτών της συμπολίτευσης είναι έντονες και φαντάζει πιθανό το ενδεχόμενο να μην «περάσει» από την κυπριακή Βουλή το σχέδιο διάσωσης της χώρας.

Στη δημοσιότητα δόθηκε το Σάββατο το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο επιβεβαιώνει τα ποσοστά απωλειών για τους καταθέτες που έχουν κυκλοφορήσει στον τύπο. Όλο το νομοσχέδιο.

Κατά μία εκδοχή η κυπριακή κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, εκμεταλλεύομενη την αργία της Καθαράς Δευτέρας, ώστε να δει το κλίμα που θα διαμορφωθεί στις ευρωπαϊκές αγορές και ιδιαίτερα στο τραπεζικό σύστημα των χωρών του Νότου που θα ανοίξουν.

Με βάση αυτό το σενάριο, η ελπίδα της είναι να αλλάξει στάση το Eurogroup σε περίπτωση που υπάρξουν σημαντικές εκροές καταθέσεων από τράπεζες της ευρωπαϊκές περιφέρειας, οι οποίες θα καθιστούν την Κύπρο ως συστημικό κίνδυνο για την ευρωζώνη.

Πηγή Moneyonline


--------

Ο ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΕUROGROUP
 
Πρωτεργάτης της κυπριακής συμφωνίας ο Σόιμπλε: "Αν δεν της αρέσει να βγει από το ευρώ"

 

Σκληρό παζάρι αποκαλύπτεται στο παρασκήνιο του Eurogroup, κατά τη διάρκεια του οποίου φέρεται να ασκήθηκε τρομακτική πίεση στην Κύπρο από την ομάδα των «σκληρών» της ΕΕ, με πρωτοστάτη τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

 
Πληροφορίες τον θέλουν να έθεσε εκείνος το δίλημμα χρεοκοπία ή κούρεμα στον Κύπριο ομόλογό του.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών φαίνεται πως συγκρότησε το μέτωπο των σκληρών μαζί με το ΔΝΤ, την Ολλανδία - και τον Ολλανδό πρόεδρο του Eurogroup - και τη Φιλανδία, ενώ ακολούθησαν και οι υπόλοιπες χώρες πλην της Ελλάδας
 
Ο Β. Σόιμπλε φέρεται να έδειξε στην Κύπρο την έξοδο από το ευρώ, με το επιχείρημα ότι η χώρα δεν αποτελεί «συστημικό κίνδυνο» για την ευρωζώνη και συνεπώς, θα μπορούσε να απορρίψει την συμφωνία διάσωσης και να εγκαταλείψει την ενιαία νομισματική ένωση, χωρίς να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες στις οικονομίες των υπόλοιπων κρατών-μελών.

 Με τη θέση του φέρεται να συντάχθηκαν τόσο η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, όσο και βόρειοι, όπως η Ολλανδία και η Φινλανδία.

 πηγή: mega
 
 
 --------
 
O δραματικός διάλογος: Σαρρής: «Δεν δεχόμαστε» - Άσμουσεν: «Πάμε σε κατάρρευση των κυπριακών τραπεζών».


Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής Κύπρου στο Εurogroup εξελίχθηκε στις 03:00 ο εξής καθοριστικός διάλογος:

Σαρρής προς Εurogroup: Δεν αποδεχόμαστε το κούρεμα καταθέσεων και αποχωρούμε.

Άσμουσεν προς Ντράγκι στο τηλέφωνο: Κύριε Πρόεδρε (της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι), ας ετοιμάζουμε την τράπεζα (EKT) για κατάρρευση των δύο κυπριακών τραπεζών.

Εκείνη την ώρα το προτεινόμενο κούρεμα ήταν 12.5% με επιμονή του ΔΝΤ και της Κριστίν Λαγκάρντ. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πράττοντας το ίδιο με τον Υπουργό του ανακοίνωσε στους δικούς του συνομιλητές την αποχώρηση και του ιδίου απο τις διαδικασίες, μη αποδεχόμενος το κούρεμα 12.5%. Όταν ενημερώθηκε απο τον Μ. Σαρρή για το διάλογο Άσμουσεν προς Ντράγκι για κατάρρευση των κυπριακών τραπεζών και με την παρέμβαση τρίτων, το ποσοστό έπεσε στο 9.9% με τη διαβεβαίωση πως σε περίπτωση μη αποδοχής της τελευταίας αυτής «αποχώρησης» απο τους Ευρωπαίους, η χώρα θα αφηνόταν να καταρρεύσει αφού θεωρείται ως μη συστημική.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με βάση τα δεδομένα εκείνης της στιγμής επέλεξε την μη κατάρρευση των τραπεζών και την αποφυγή χρεοκοπία της χώρας.

Πηγή: Καθημερινή Κύπρου-------

Βρεθήκαμε προ τετελεσμένων στο Eurogrοup, δηλώνει ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι με την έκτακτη σύγκληση του Eurogrοup η κυβέρνηση του «βρέθηκε αντιμέτωπη με προειλημμένες αποφάσεις και τετελεσμένα».

Αυτά, αναφέρει σε γραπτή δήλωση, έθεσαν την Κύπρο ενώπιον του διλήμματος: «Είτε της επιλογής του καταστροφικού σεναρίου της άτακτης χρεοκοπίας, την προσεχή Τρίτη, είτε του σεναρίου μιας επώδυνης, αλλά ελεγχόμενης διαχείρισης της κρίσης, που θα θέτει οριστικό τέρμα στην αβεβαιότητα και θα αποτελέσει την αφετηρία επανεκκίνησης της οικονομίας».

Στην πρώτη επίσημη αντίδραση του ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος επιστρέφει αργότερα απόψε στην Κύπρο και θα προεδρεύσει σύσκεψης με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, σημειώνει ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν προέκυψε τις τελευταίες 15 μέρες και προσθέτει ότι η κρισιμότητα των στιγμών δεν επιτρέπει σε κανέναν να μπει στη λογική επίρριψης ευθυνών.

Επεξηγεί ταυτόχρονα ότι τυχόν επιλογή του καταστροφικού σεναρίου θα είχε ως συνέπεια, αμέσως μετά την αργία του τριημέρου, τον τερματισμό των εργασιών μιας εκ των δύο κυπριακών τραπεζών που διέρχονται κρίση, λόγω τερματισμού της παροχής ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η δεύτερη τράπεζα, αναφέρει, θα ανέστελλε τις εργασίες της, ενώ ούτε αυτή θα μπορούσε να αποφύγει την κατάρρευση. Ένα τέτοιο φαινόμενο θα οδηγούσε, από τη μια στιγμή στην άλλη, 8.000 οικογένειες στην ανεργία.

Δυσφορία των πολιτών για την απόφαση του Eurogroup και οργή κατά των τραπεζιτών

Εμβρόντοι έμειναν σήμερα οι Κύπριοι μαθαίνοντας την απόφαση του Eurogroup για το «κούρεμα» των καταθέσεων. Αυτό ήταν το κύριο θέμα συζήτησης στα καταστήματα, στις καφετέριες και σε άλλους χώρους. «Μας έπιασαν στον ύπνο», έλεγαν πολλοί, αν και το «κούρεμα ορισμένοι το θεωρούσαν ως αναπόφευκτο.

Οι πολίτες νοιώθουν εξαπατημένοι και δυσφορούν, γιατί άλλες διαβεβαιώσεις είχε δώσει προεκλογικά, αλλά και στην ομιλία του στην Βουλή, στις 28 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης απέκλειαν κατηγορηματικά το «κούρεμα». Την ίδια στάση τήρησε και ο σύμβουλος του προέδρου Αναστασιάδη, νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης.

Οι πολίτες είναι εξοργισμένοι με τις τράπεζες και τους τραπεζίτες. «Ο κόσμος έχει πλέον κάθε δικαίωμα να απαιτεί να πάνε φυλακή οι τραπεζίτες, που μας έφεραν ως εδώ», υποστήριζαν πολίτες με τους οποίους συνομίλησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

--------------

ΑΠΟΛΥΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ
 
Κατηγορηματική δήλωση Στουρνάρα: «Δεν κουρεύονται καταθέσεις στην Ελλάδα»


Ρητή διαβεβαίωση ότι οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα εξαιρούνται από την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο έδωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, με δήλωσή του το μεσημέρι του Σαββάτου.

 «Από την απόφαση του Eurogroup σχετικά με την Κύπρο εξαιρούνται ρητώς οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και διασφαλίζεται απολύτως η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος», ήταν η δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα.
 
Τα καταστήματα των κυπριακών τραπεζών θα λειτουργούν κανονικά στην Ελλάδα, ενώ το χαρτοφυλάκιό τους το οποίο αποκόπτεται εντός των επομένων 3 ημερών θα μεταφερθεί σε ελληνικό χρηματοπιστωτικό οργανισμό, ο οποίος σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες θα είναι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
 
Είχε προηγηθεί, μεταξύ άλλων, αντίστοιχη δήλωση του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη Γιεργκ Ασμουσεν μετά την ανακοίνωση του «κουρέματος» στις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών.

 Ο κ.Ασμουσεν διευκρίνισε ότι οι δραστηριότητες κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα μέσω θυγατρικών τους σχεδιάζεται να αποκοπούν από τις μητρικές τους και τελικά να περάσουν στον έλεγχο ελληνικών ιδρυμάτων, προκειμένου να μην υπάρξει αντίκτυπος στην ελληνική οικονομία

----------------
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο