Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Το σχέδιο για τον νέο υπολογισμό του κατώτατου μισθού

Καθορισμός κατώτατου μισθού

Νέος υπολογισμός για τον κατώτατο μισθό

Προς διαβούλευση με την τρόικα βρίσκεται το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας που περιγράφει το νέο μηχανισμό καθορισμού του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου.

Εάν εγκριθεί ο νέος τρόπος υπολογισμού τότε ανατρέπονται όσα ίσχυαν εδώ και 38 χρόνια στη διαδικασία συνδιαμόρφωσης της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Μέχρι σήμερα ο καθορισμός του κατώτατου μισθού γινόταν αποκλειστικά και μόνο με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των εργοδοτών και της ΓΣΕΕ.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο οι υπουργοί Εργασίας και Οικονομικών προτείνουν ως φορέα συντονισμού του διαλόγου 5μελές συλλογικό όργανο ή ένα πρόσωπο κύρους. Και στις δύο περιπτώσεις τον τελικό λόγο για την έγκριση θα τον έχει η Βουλή.

Το συντονιστικό όργανο θα έχει την εποπτεία του κοινωνικού διαλόγου με τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ, του ΣΕΤΕ και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Στη διαδικασία θα συμμετέχουν με προτάσεις ερευνητικοί φορείς όπως το ΚΕΠΕ, το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, το ΙΟΒΕ, η Τράπεζα της Ελλάδος, ο ΟΑΕΔ και ο ΟΚΕ.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης δήλωσε χαρακτηριστικά στο MEGA: "Σε λίγες ημέρες η Ελλάδα θα αποκτήσει ένα σύγχρονο θεσμικό εργαλείο με μια νέα διαδικασία προσδιορισμού του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου, στο πρότυπο των περισσότερων προηγμένων χωρών. Μια διαδικασία που θα βασίζεται τόσο σε ένα ευρύ και εξαντλητικό διάλογο με κοινωνικούς εταίρους, όσο και στην -για πρώτη φορά- τεχνοκρατική συνεισφορά ερευνητικών ινστιτούτων και οικονομικών φορέων. Ο νέος μηχανισμός θα εφαρμοστεί από το 2017 και μέχρι τότε ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα".

Οι παράγοντες που θα προσδιορίζουν τον κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο φαίνεται πως θα είναι οι εξής:

3 μισθολογικά κλιμάκια για υπαλλήλους (όπως ισχύει και σήμερα)

5 μισθολογικά κλιμάκια για εργατοτεχνίτες (Αντί των 6 που ισχύουν σήμερα)

Στην οικονομική τεκμηρίωση του προτεινόμενου προς διαβούλευση μισθού και μεροκάματου θα λαμβάνονται υπόψη:

Το επίπεδο φτώχειας που θα υπάρχει στη χώρα το ποσοστό ανεργίας (επίπεδο χώρας, επίπεδο οικονομικού κλάδου)

Η παραγωγικότητα (χώρας, επιμέρους κλάδων)

Η ανταγωνιστικότητα(χώρας, επιμέρους κλάδων).

Επίσης προτείνονται διαφορετικά κλιμάκια στους μισθούς των νέων έως 24 ετών, ανάλογα με την ηλικία και την προϋπηρεσία. Δηλαδή, διαφορετικός μισθός για νέους υπαλλήλους έως 18 ετών και διαφορετικός μισθός για νέους έως 21 ετών με 3ετη προϋπηρεσία. Αντίστοιχα για νέους εργατοτεχνίτες έως 24 ετών προτείνονται διαφορετικά μισθολογικά κλιμάκια.


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description doctor | Μαρτίου 17, 2013 11:25 π.μ. | Reply
Λέει ο Βρούτσης: "Ο νέος μηχανισμός θα εφαρμοστεί από το 2017 και μέχρι τότε ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα".
Πάω στοίχημα ότι ο κατώτατος μισθός θα αλλάξει φέτος και θα εναρμονιστεί με αυτόν της Πορτογαλίας (περίπου 480 ευρώ).
Όλα τα υπόλοιπα είναι καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς που ψηφίζουν αυτούς τους απατεώνες...
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο